Barış Manço şarkılarının yabancılara Türkçe öğretiminde kullanımı
The use of Baris Manco's songs in teaching Turkish to foreigners
- Tez No: 740024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM DURUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Barış Manço, Şarkı, Teaching Turkish as a foreign language, Barış Manço, Song
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Barış Manço şarkılarının; temel dil becerileriyle beraber alfabe, kelime, deyim ve atasözü öğretimi, motivasyonun artırılması, telaffuzun geliştirilmesi ile değer ve kültür aktarımında kullanılabilirliğini araştırmaktır. Bu çalışmada nitel araştırma modellerinden doküman incelemesi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi yöntemiyle şarkılar incelenerek veriler toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle veriler çözümlenmiştir. Araştırma, ses dosyalarının taranıp amaca uygun olarak analizi yöntemiyle şekillendirilmiş nitel bir perspektife sahiptir. Bu çalışmada Barış Manço'nun 1962-1981 yılları arasında çıkardığı 5 adet 45'lik ve 1975-1999 yılları arasında çıkardığı 12 adet albümde yer alan 137 şarkı evren olarak kabul edilirken bunlardan amaca uygun olarak seçilen 68 şarkı ise örneklemdir. 45'lik ve albümlerde yer alan bazı şarkılar aynı olduğundan evren ve örneklem belirlenirken bu durum dikkate alınmıştır. Örneklem seçiminde amaçlı örneklem tekniği kullanılmıştır. Çalışmada Barış Manço şarkılarının; yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılabilir olduğu şarkı örnekleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Barış Manço şarkılarından etkinlik örnekleri hazırlanarak bulguların somut bir hale getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Barış Manço şarkılarının, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde faydalı olabileceği ve bu şarkıların aktif bir şekilde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Barış Manço şarkılarının alfabe ve kavram öğretiminde, atasözü, deyim ve kalıplaşmış söz öğretiminde, toplumsal değerler ve kültür aktarımında, telaffuzun geliştirilmesi ve motivasyonun artırılmasında kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to teach Turkish as a foreign language by Barış Manço songs; teaching the alphabet, vocabulary, idioms and proverbs along with basic language skills, to increase motivation, improve pronunciation and investigate its usability in the transfer of value and culture. In this study, document review and content analysis methods from qualitative research models were used. In the study, the data were collected by examining the songs with the document examination method and the data were analyzed by the content analysis method. The research has a qualitative perspective shaped by the method of scanning and purposefully analyzing audio files. In this study, 137 songs in 5 albums of Barış Manço released between 1962-1981 and 12 albums released between 1975-1999 are accepted as the universe, while 68 songs selected from the songs in accordance with the purpose are the sample. Since some of the songs in the 45 and albums are the same, this situation was taken into account when determining the universe and sample. Purposeful sampling technique was used in sample selection. In the study, Barış Manço songs; ıt has been tried to explain with song examples that it can be used in teaching Turkish as a foreign language. In addition, it is aimed to prepare examples of activities from Barış Manço songs and to make the findings concrete. In the study, it was concluded that Barış Manço songs can be useful in teaching Turkish as a foreign language and that these songs can be used actively. It has been concluded that Barış Manço songs can be used in teaching alphabet and concepts, teaching proverbs, idioms and stereotypes, transferring social values and culture, improving pronunciation and increasing motivation.