Sağlık çalışanlarının eleştirel düşünme eğilimleri ile iletişimde çözüm odaklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between healthcare professionals' critical thinking dispositions and their levels of solution-focused communication
- Tez No: 1021219
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN AKCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, eleştirel düşünme eğilimi, iletişimde çözüm odaklılık, sağlık çalışanları, sağlık yönetimi
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Sağlık çalışanlarının doğru ve etkili karar verme, sorunları çok yönlü değerlendirme ve iletişim süreçlerinde çözüm odaklı yaklaşım sergileme becerileri; bakım kalitesinin yükseltilmesi, hasta güvenliğinin sağlanması ve hasta memnuniyetinin artırılması açısından temel belirleyiciler arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarının eleştirel düşünme eğilimleri ile iletişimde çözüm odaklılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışma, Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görev yapan 335 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, kesitsel tanımlayıcı tipte nicel bir çalışmadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından hazırlanan“Demografik Bilgi Formu”,“Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği”ve“İletişimde Çözüm Odaklılık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerden alınan puanların yükselmesi, sağlık çalışanlarının eleştirel düşünme eğilimlerinin ve iletişimde çözüm odaklılık düzeylerinin arttığını göstermektedir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), post-hoc çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey testi, Kruskal-Wallis testi, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; sağlık çalışanlarının eleştirel düşünme eğilimlerinin (ort:112,97) ve iletişimde çözüm odaklılık düzeylerinin (ort:65,71) yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eleştirel düşünme eğilimleri ile iletişimde çözüm odaklılık düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Sağlık çalışanlarının eleştirel düşünme eğilimleri ile iletişimde çözüm odaklılık düzeyleri arasında pozitif yönde, yüksek düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca eleştirel düşünme eğiliminin, iletişimde çözüm odaklılık düzeyinin %59,1'ini anlamlı düzeyde yordadığı görülmektedir. Araştırma bulguları, sağlık çalışanlarında eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesinin çözüm odaklı iletişim yaklaşımını destekleyebileceğini göstermektedir. Bu nedenle sağlık kurumlarında eleştirel düşünme, problem çözme, kanıta dayalı karar verme ve çözüm odaklı iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Healthcare professionals' abilities to make accurate and effective decisions, evaluate problems comprehensively, and adopt a solution-oriented approach in communication are among the key determinants of improving the quality of care, ensuring patient safety, and enhancing patient satisfaction. The purpose of this study is to investigate the relationship between the critical thinking tendencies of healthcare professionals and their solution-oriented communication levels. This study was conducted with 335 healthcare professionals working at Gazi University Health Research and Application Hospital. The research is a quantitative study of a cross-sectional descriptive design. As data collection tools, a“Demographic Information Form”prepared by the researcher, the“Marmara Critical Thinking Disposition Scale,”and the“Solution-Orientation in Communication Scale”were utilized. An increase in the scores obtained from the scales indicates that the critical thinking tendencies and solution-oriented communication levels of healthcare professionals have increased. In the analysis of the data, descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey's test among post-hoc multiple comparison tests, Kruskal-Wallis test, Pearson correlation analysis, and linear regression analysis were employed. As a result of the study, it was determined that the critical thinking tendencies (mean: 112.97) and solution-oriented communication levels (mean: 65.71) of healthcare professionals were high. It was found that critical thinking tendencies and solution-oriented communication levels showed statistically significant differences according to various demographic variables (p<0,05). A positive, high-level, and statistically significant relationship was identified between the critical thinking tendencies of healthcare professionals and their solution-oriented communication levels (p<0,05). Furthermore, critical thinking disposition was found to significantly explain 59.1% of the variance in solution-oriented communication levels. The research findings demonstrate that developing critical thinking skills in healthcare professionals can support a solution-oriented communication approach. Therefore, it is recommended to organize training programs in healthcare institutions aimed at enhancing critical thinking, problem-solving, evidence-based decision-making, and solution-oriented communication skills.