20. ve 21. yüzyıl caz gitaristliğinde türler arası doğaçlama yaklaşımlarının transkripsiyonlar üzerinden incelenmesi
An examination of cross-genre improvisational approaches in 20th and 21st-century jazz guitar performance through transcriptions
  1. Tez No: 1021225
  2. Yazar: BERKE BİRİCİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÇELİKSIRT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Analiz yöntemleri, Caz, Doğaçlama, Gitar, Gitarist, Müzisyenler, Müzisyenlik, Analysis, Analysis methods, Jazz, Improvisation, Guitar, Guitarist, Musicians, Musicianship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, modern gitar icrasında Caz ve R&B/Soul müzikleri arasındaki stilistik, teknik ve mikro-ritmik sınırları transkripsiyonlar üzerinden incelemeyi amaçlayan karşılaştırmalı ve nitel bir araştırmadır. Dönemlerinin öncü figürleri olan Charlie Christian, Wes Montgomery, Gilad Hekselman, Charlie Allen ve Isaiah Sharkey'nin solo icraları kulaktan dinlenerek standart Batı müziği notasyonuna dökülmüş ve birincil veri haline getirilmiştir. Bu tez, cazın armonik akışkanlığı ile R&B/Soul müziğinin groove temelli doğası arasındaki etkileşimini anlamayı ve türler arası geçişkenliği sağlayan ortak doğaçlama dilini deşifre etmeyi amaçlamaktadır. Literatür taraması ve transkripsiyon analizleri yoluyla; dikey ve yatay yapılar (voice leading, chord-scale), mikro-ritmik zamanlama stratejileri (laid-back, pocket), motifik gelişim süreçleri ile vokal/nefesli çalgı benzeri artikülasyon tercihleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırma, teorik ve pratik bir yaklaşımla, çağdaş hibrit gitarist profilinin yapı taşlarını ortaya koymakta; sanatçılara ve elektro gitar öğrencileri için türler arası soloculuk konusunu görünür kılmaktadır. Bu çalışma, akademik literatürde elektro gitar pedagojisine yönelik çoklu tür yaklaşımı bağlamındaki bilgi boşluğunu doldurmayı ve çağdaş enstrüman eğitimi süreçlerine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a comparative and qualitative research aiming to examine the stylistic, technical, and micro-rhythmic boundaries between Jazz and R&B/Soul music in modern guitar performance through transcriptions. The solo performances of pioneering figures Charlie Christian, Wes Montgomery, Gilad Hekselman, Charlie Allen, and Isaiah Sharkey were transcribed by ear into standard Western music notation, forming the primary data of the study. This thesis seeks to understand the interaction between the harmonic fluidity of jazz and the groove-based nature of R&B/Soul music, aiming to decode the common improvisational language that enables cross-genre permeability. Through a comprehensive literature review and transcription analyses, vertical and linear structures (voice leading, chord-scale), micro-rhythmic timing strategies (laid-back, pocket), motivic development processes, and vocal/horn-like articulation preferences were investigated in detail. Adopting both a theoretical and practical approach, the research highlights the foundational elements of the contemporary hybrid guitarist profile and makes the concept of cross-genre soloing visible for artists and electric guitar students. This study aims to fill a gap in the academic literature regarding electric guitar pedagogy within the context of a multi-genre approach and to contribute to contemporary instrumental training processes.