Acil servise başvuran akut ürtiker hastalarının prospektif olarak değerlendirilmesi
Prospective evaluation of acute urticaria patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 1021226
  2. Yazar: BUSE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut ürtiker, Kronik ürtiker, Ürtiker Aktivite Skoru, Acil Servis, Sistemik İmmün-inflamasyon İndeksi(SII), Nötrofil/ Lenfosit Oranı(NLR), Acute urticaria, Chronic urticaria, Urticaria Activity Score, Emergency Department, Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada acil servise akut ürtiker semptomları ile başvuran erişkin hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi; akut ürtikerin prognozu ile ilişkili değişkenlerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, prospektif, gözlemsel bir kohort çalışmasıdır. Çalışmaya 295 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, klinik öyküleri, semptom özellikleri, ürtiker aktivite skorları ve laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. Prognoz tespiti için hastalar sekizinci haftada telefon ile değerlendirilmiş ve semptomları devam eden olgular kronik ürtiker olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 40,7±16,3 yıl olup olguların %66,1'i kadındı. En sık saptanan etiyolojik grup etkeni bilinmeyen olgular (%55,6) oldu. Hastaların %8,5'inde anjiyoödem eşlik etmekteydi. Sekizinci hafta sonunda hastaların %90,5'inde semptomların gerilediği, %9,5'inde ise kronikleşme geliştiği saptandı. Kronikleşme ile tiroit hastalığı, alerjik astım, önceki ürtiker öyküsü, aile öyküsü varlığı, başvuru sırasında antihistaminik veya immünsüpresif tedavi kullanımı, daha yüksek ürtiker aktivite skoru ve daha uzun semptom süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. Laboratuvar değerlendirmesinde kronikleşen hastalarda nötrofil sayısı, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Akut ürtiker hastalarının büyük kısmında semptomlar kısa sürede düzelmekle birlikte bazı hasta gruplarında kronik ürtiker gelişmektedir. Klinik özelliklerin ve inflamatuar indekslerin birlikte değerlendirilmesi, kronikleşme açısından riskli hastaların erken dönemde öngörülmesine katkı sağlayabilir. Ancak bu bulguların daha geniş örneklemli, çok merkezli, prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of adult patients admitted to the emergency department with symptoms of acute urticaria and to identify factors associated with the prognosis of acute urticaria. Materials and Methods: This was a single-center, prospective, observational cohort study. A total of 295 patients were included in the study. Demographic characteristics, comorbid diseases, clinical history, symptom characteristics, urticaria activity scores, and laboratory parameters were recorded. To evaluate prognosis, patients were contacted by telephone at the eighth week. Patients with ongoing symptoms were classified as having chronic urticaria. Results: The mean age of the patients was 40.7 ± 16.3 years, and 66.1% of the patients were female. The most common etiological group was unknown cases (55.6%). At the end of the eighth week, symptoms had resolved in 90.5% of patients, while 9.5% developed chronic urticaria. Chronic progression showed a statistically significant association with thyroid disease, allergic asthma, previous history of urticaria, family history, use of antihistamines or immunosuppressive treatment at admission, higher urticaria activity scores, and longer symptom duration. Laboratory evaluation showed that patients who developed chronic urticaria had higher neutrophil counts, NLR, PLR, and SII values. Conclusion: Although symptoms improved in most patients with acute urticaria within a short time, some patient groups progressed to chronic urticaria. Evaluating clinical characteristics together with inflammatory indices may help identify patients at risk of chronic progression at an early stage. However, these findings should be supported by larger, multicenter, prospective studies.