When streaming becomes consuming: The era of fast entertainment focusing on Netflix
Streaming'in tüketime evrilmesi: Netlix odaklı hızlı eğlence çağı
- Tez No: 1021224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZDAMAR ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akan veri, Dijital Çağ, Eğlenceler, Hız, Netflix, Tüketici davranışı, Tüketim alışkanlıkları, Streaming, Digital Age, Entertainments, Speed, Netflix, Consumer behavior, Consumption habits
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital yayın platformları bağlamında hızlı eğlence tüketimi olgusunu incelemekte olup, Türkiye'deki Netflix kullanıcılarına odaklanmaktadır. Talep üzerine erişimin ve algoritma temelli içerik sunumunun yaygınlaşmasıyla birlikte eğlence, boş zaman aktivitesi olmaktan çıkarak hızlı ve sürekli bir tüketim pratiğine dönüşmüştür. Aşırı izleme (binge-watching) ve hızlandırılmış izleme (speed-watching) gibi davranışlar, anlık haz tarafından şekillenen daha geniş kültürel dinamikleri yansıtmaktadır. Nitel bir araştırma tasarımı benimseyen bu çalışma, 25–55 yaş aralığındaki Netflix kullanıcılarıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Araştırmanın amacı, hızlı tüketimle ilişkili motivasyonları, deneyimleri ve sonuçları incelemektir. Bulgular, tüketimin duygusal rahatlama, rutin temelli alışkanlıklar ve erişilebilirlik, kişiselleştirme ve karar verme çabasının azalması gibi platform özellikleri tarafından yönlendirildiğini göstermektedir. Hızlı tüketim, kolaylık ve geçici duygusal rahatlama sağlamakla birlikte; kontrol kaybı, artan sabırsızlık, dikkat süresinde azalma ve bilişsel yük gibi olumsuz sonuçlara da yol açmaktadır. Bulgular ayrıca bu olgunun ikili doğasını ortaya koymakta; bir yandan sosyal bağları güçlendirirken, diğer yandan yüzeysel etkileşimi ve duygusal tükenmişliği artırdığını göstermektedir. Batı dışı bir bağlama odaklanan bu çalışma, kültürel olarak temellendirilmiş içgörüler sunarak literatüre katkıda bulunmakta ve kullanıcı motivasyonları, gündelik rutinler ve platform yapıları arasındaki etkileşimi vurgulayarak mevcut teorik çerçeveleri genişletmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the phenomenon of fast entertainment consumption within digital streaming platforms, focusing on Netflix users in Turkey. With the rise of on-demand access and algorithm-driven content, entertainment has shifted from a leisurely activity to a rapid and continuous consumption practice. Behaviors such as binge-watching and speed-watching reflect broader cultural dynamics shaped by immediacy and instant gratification. Adopting a qualitative research design, the study is based on semi-structured, in-depth interviews conducted with Netflix users aged 25–55. The aim is to explore the motivations, experiences, and consequences associated with fast consumption. Findings indicate that consumption is driven by emotional comfort, routine-based habits, and platform affordances such as accessibility, personalization, and reduced decision effort. While fast consumption offers convenience and temporary emotional relief, it also leads to negative outcomes, including loss of control, increased impatience, reduced attention span, and cognitive strain. The findings further highlight the dual nature of this phenomenon, as it both enhances social connectedness and contributes to superficial engagement and emotional fatigue. By focusing on a non-Western context, this study contributes to the literature by providing culturally grounded insights and extends existing frameworks by emphasizing the interaction between user motivations, everyday routines, and platform structures.