Aynı gün palivizumab profilaksisi için gelen bebeklerin retrospektif değelendirilmesi
Retrospective evaluation of infants presenting for same-day palivizumab prophylaxis
  1. Tez No: 1021240
  2. Yazar: BEGÜM HAZAL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Palivizumab profilaksisi, Respiratuvar sinsityal virüs (RSV), Multidoz flakon, Palivizumab prophylaxis, Respiratory syncytial virus (RSV), Multidose vial
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, AdıyamanÜniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine aynı gün palivizumab profilaksisi için gelen bebeklerin, öncelikle uyum ve tasarruf açısından değerlendirilmesi amaçlandı. GereçveYöntem:Çalışmamızda,Respiratuvar SinsityalVirüs (RSV) sezonu olarak kabul edilen Ekim 2023-Mart 2024 ve Ekim 2024-Mart 2025 aralığında, her ay öncedenbelirlenentarihtepalivizumabprofilaksisiiçinhastanemizebaşvuranhastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Tasarruf edilen palivizumab miktarı ve maliyeti hesaplandı. Bulgular: 2023-2024 RSV sezonunda 46 hasta, 2024-2025 sezonunda 52 hasta başvurusu belirlendi. Hasta verileri, hastane veri tabanından, hasta epikrizlerinden ve hastaya yazılan palivizumab ilaç raporundan elde edildi. 2023-2024 sezonunda hastalara tekli flakon kullanımı uygulanmış olup kullanılan miktar 12.545 mg olarak saptandı.Tüm flakonlardan artan miktarın 3.105 mg olduğu saptandı.Tasarruf edilen toplam tutarın 704.417,65 TL (23.597,73 ABD Doları) olduğu saptandı. Tasarruf edilen flakon sayısının ise 60 (%19,16) olduğu saptandı. 2024-2025 sezonunda hastalara tekli flakon kullanımı uygulanmış olup kullanılan miktar 14.760 mg olarak saptandı.Tüm flakonlardan artan miktarın 3.640 mg olduğu saptandı.Tasarruf edilen toplam tutarın 1.068.847,85 TL (30.029,93 ABD Doları) olduğu saptandı. Tasarruf edilen flakon sayısının ise 69 (%18,75) olduğu saptandı. Her iki RSV sezonunda kliniğimizdeaynıgünpalivizumabprofilaksisiuygulananhastalarıngeneluyumu %69,3olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda aynı gün palivizumab profilaksisi uygulanmasının önemli derecede tasarruf sağladığı saptandı. Çoklu doz flakon uygulanması halinde tasarruf edilecek miktarın, ekonomik olarak başka sağlık kaynaklarında kullanılabileceği öngörülmektedir.Bu durumun palivizumabın maliyet-etkinlik oranına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Ayrıca aynı gün palivizumab uygulanmasının hastanın profilaksiye uyumunu da arturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to evaluate the infants who presented to the NeonatalIntensiveCareUnitofAdıyamanUniversityTrainingandResearchHospital for same-day palivizumab prophylaxis, primarily in terms of compliance and cost savings. Material and Methods: Patients who presented to our hospital for palivizumab prophylaxis on a predetermined date each month during October 2023–March 2024 and October 2024–March 2025, which were accepted as the Respiratory Syncytial Virus(RSV)season,wereevaluatedretrospectively.Theamountofpalivizumabsaved and its cost were calculated. Results: In the 2023–2024 RSV season 46 patients presented, and in the 2024–2025 season 52 patients presented. Patient data were obtained from the hospital database, from patient discharge summaries, and from the palivizumab drug reports issued for the patients. In the 2023–2024 season single-vial use was applied to the patients and the amount used was determined to be 12,545 mg. The amount remaining from all vials was found to be 3,105 mg. The total amount saved was determined to be 704,417.65TL(23,597.73 USD).The number of vials saved was 60 (19.16%). In the 2024–2025seasonsingle-vialusewasappliedtothepatientsandtheamountusedwas determined to be 14,760 mg. The amount remaining from all vials was found to be 3,640 mg. The total amount saved was determined to be 1,068,847.85 TL(30,029.93 USD).Thenumberofvialssavedwas69(18.75%).InbothRSVseasons,theoverall compliance of the patients who received same-day palivizumab prophylaxis in our clinic was found to be 69.3%. Conclusion: In our study, it was determined that administering palivizumab prophylaxis on the same day provided a considerable saving. It is anticipated that, if multidosevialsareused, theamount thatwouldbesaved couldbeusedeconomically for other health resources. It is thought that this would also contribute to the cost-effectiveness ratio of palivizumab. In addition, same-day administration of palivizumab increases the patient's compliance with prophylaxis.