Attilâ Şenkon'un öyküleri üzerine bir inceleme
A review on Attilâ Şenkon's stories
  1. Tez No: 1021242
  2. Yazar: EMİNE GEÇGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tema, Çocuk edebiyatı, Theme, Children’s literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Attilâ Şenkon, 1990 yılı itibariyle öykü ve roman türlerinde eser vermeye başlamış, çok yönlü bir yazardır. Buna rağmen Türk Dili ve Edebiyatı sahasında yapıtlarına odaklanan bağımsız bir akademik çalışmanın daha önce yapılmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı, söz konusu eksikliği gidererek Attilâ Şenkon'un edebî kişiliğini ve öykücülüğünü ortaya koymaktır. Çalışmada yazara ait altısı yetişkin, ikisi çocuk olmak üzere toplam 8 öykü kitabı merkeze alınarak bu kitaplardaki öykülere dair incelemelere yer verilmiştir. Giriş bölümünde, Türk edebiyatında öykünün genel seyri ve 1990 kuşağı öykücülüğüne değinilmiştir. İkinci bölüm, Attilâ Şenkon'un hayatı, sanatı ve eserlerine ayrılmıştır. Üçüncü bölümde genel olarak öykü kitapları tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde yetişkin kitaplarındaki öykülerinin, beşinci bölümde ise çocuk kitaplarındaki öykülerinin temaları tespit edilmiştir. Altıncı bölümde yetişkin kitaplarında, yedinci bölümde de çocuk kitaplarında yer alan öykülerinin yapı unsurlarından bahsedilerek toplam 74 öyküsü çözümlenmiştir. Sekizinci bölümde tüm öykülerinin dil ve üslup özelliklerinden bahsedilmiş, kullandığı anlatım teknikleri öykülerinden örneklerle açıklanmıştır. Dokuzuncu bölüm, sonuç bölümü olup çalışma kapsamında elde edilen temel bulgular özetlenmektedir. Ekler başlığında ise, yazarla yapılmış röportaj yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Attilâ Şenkon is a versatile author who began producing works in the short story and novel genres in 1990. Despite this, it has been determined that no independent academic study focusing on his works has been previously conducted in the field of Turkish Language and Literature. Therefore, the main purpose of this study is to address this gap and reveal Attilâ Şenkon's literary personality and short story writing. The study focuses on a total of 8 short story books by the author-six for adults and two for children-and includes analyses of the stories within these books. The introduction touches upon the general course of the short story in Turkish literature and the 1990 generation of short story writers. The second chapter is dedicated to Attilâ Şenkon's life, art, and works. In the third chapter his short story books are introduced generally. The themes of the short stories in his adult books are identified in the fourth chapter, while those in his children's books are identified in the fifth chapter. The sixth and seventh chapters discuss the structural elements of the stories in the adult and children's books respectively, analyzing a total of 74 short stories. The eighth chapter examines the language and stylistic features of all his short stories, explaining his narrative techniques with examples. The ninth chapter serves as the conclusion, summarizing the main findings obtained from the study. Finally, the appendix includes an interview conducted with the author.