Koroner anjiyografi sonrası femoral kateter çekim sırasında stres topu uygulamasının iyileşme kalitesine, konfor ve ağrı üzerine etkisi
The effect of using a stress ball during femoral catheter removal after coronary angiography on recovery quality, comfort, and pain
- Tez No: 1021243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, femoral kateter, stres topu, ağrı, konfor, iyileşme kalitesi, Coronary angiography, femoral catheter, stress ball, pain, comfort, quality of recovery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, koroner anjiyografi sonrası femoral kateterin çıkarılması sırasında uygulanan stres topunun hastaların ağrı, konfor ve iyileşme kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel olarak planlanmıştır. Araştırma, İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinin kalp ve damar cerrahisi kliniğinde elektif koroner anjiyografi uygulanan ve femoral kateteri bulunan 84 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen hastalar müdahale (n=42) ve kontrol (n=42) gruplarına randomizasyon yöntemi ile atanmıştır. Müdahale grubundaki hastalara femoral kateter çekimi sırasında stres topu uygulaması yaptırılmış, kontrol grubuna ise rutin bakım uygulanmıştır. Araştırma verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Numerik Ağrı Skalası (NAS), Perianestezi Konfor Ölçeği (PKÖ) ve İyileşme Kalitesi Ölçeği (İKÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi ve Mann–Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda müdahale grubunun İyileşme Kalitesi Ölçeği puan ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (85,95±4,28; 78,43±9,31; p<0,001). Benzer şekilde, Perianestezi Konfor Ölçeği puan ortalamasının müdahale grubunda anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (123,29±7,07; 113,81±11,16; p<0,001). Numerik Ağrı Skalası puan ortalamaları incelendiğinde müdahale grubunun puan ortalamasının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu, ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur (1,95±1,19; 2,33±1,59; p=0,690). Sonuç olarak, femoral kateter çekimi sırasında uygulanan stres topunun hastaların iyileşme kalitesini ve konfor düzeyini artırdığı, ağrı düzeyini azaltma yönünde klinik bir eğilim göstermesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir etki oluşturmadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda, stres topunun koroner anjiyografi sonrası hemşirelik bakımında destekleyici nonfarmakolojik bir girişim olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled experimental study was conducted to determine the effect of stress ball use during femoral catheter removal following coronary angiography on patients' pain, comfort, and quality of recovery. The study was carried out with 84 patients undergoing elective coronary angiography with femoral catheterization in the cardiovascular surgery clinic of a training and research hospital in Istanbul. The participants were randomly assigned to the intervention group (n=42) and the control group (n=42). Patients in the intervention group used a stress ball during femoral catheter removal, whereas the control group received routine care. Data were collected using the Descriptive Information Form, Numerical Rating Scale (NRS), Perianesthesia Comfort Scale (PCS), and Quality of Recovery Scale (QoR). Descriptive statistics, Chi-square test, and Mann–Whitney U test were used for data analysis. The results showed that the mean Quality of Recovery Scale score of the intervention group was significantly higher than that of the control group (85.95±4.28 vs. 78.43±9.31, p<0.001). Similarly, the mean Perianesthesia Comfort Scale score was significantly higher in the intervention group (123.29±7.07 vs. 113.81±11.16, p<0.001). Although the Numerical Rating Scale scores were lower in the intervention group compared with the control group, the difference was not statistically significant (1.95±1.19 vs. 2.33±1.59, p=0.690). In conclusion, stress ball use during femoral catheter removal improved patients' quality of recovery and comfort levels. Although it showed a clinical tendency to reduce pain levels, this effect did not reach statistical significance. Therefore, stress ball use may be considered a supportive non-pharmacological nursing intervention in the care of patients undergoing coronary angiography.