Acil servise kafa travması ile başvuran hastalarda pancreatic stone proteinin (PSP) tanısal değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of pancreatic stone protein (PSP) in patients presenting to the emergency department with head trauma
  1. Tez No: 1021280
  2. Yazar: HAMDİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pancreatik stone protein, PSP, REG1A, trauma, head trauma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Kliniğine kafa travması ile başvuran hastalarda pancreatic stone protein (PSP) düzeylerini prospektif olarak değerlendirmek ve PSP'nin travma ile ilişkilerini araştırmaktır Yöntem: Çalışmaya kafa travması tanısı konulan 72 hasta ile 18 yaş üzerinde sağlıklı 84 gönüllüden oluşan bir kontrol grubu dahil edilmiştir. Hem hasta hem de kontrol gruplarından rutin tetkikler için alınan kanlardan artan serumlar kullanılarak ELİSA yöntemi ile PSP düzeyleri incelenmiş ve gruplar arası istatistiksel karşılaştırmalar gerçekleştirilmiştir. Bulgular: REG1A düzeylerinde travma ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık gösterilmemiştir (p = 0,304). Genel olarak sonuçlarımız travma hastalarında PSP değerlerinin bir travma biyobelirteçi olmadığını ve travmadan doğrudan etkilenen bir marker olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, çalışmamızda yüz kemiği kırığı olan hastalarda REG1A düzeylerinin anlamlı olarak yüksek görülmüştür (p = 0,029). Sonuç: Çalışmamızın bulguları PSP (REG1A) düzeylerinin kafa travması varlığında güvenilir bir tanısal biyobelirteç olmadığını göstermektedir. Literatürle uyumlu olarak, bu proteinin travmanın neden olduğu steril inflamasyondan ziyade, travma sonrası gelişebilen enfeksiyon ve sepsis gibi komplikasyonlarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, çalışmamızda yüz kemiği kırığı olan hastalarda PSP düzeylerinin anlamlı olarak yüksek bulunması , bu proteinin spesifik doku hasarı tipleriyle olan fizyopatolojik ilişkisinin araştırılması için yeni bir araştırma konusu sunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to prospectively evaluate pancreatic stone protein (PSP) levels in patients presenting with head trauma to the Selçuk University Faculty of Medicine Emergency Clinic and to investigate the relationship between PSP and trauma. Methods: The study included 72 patients diagnosed with head trauma and a control group consisting of 84 healthy volunteers over the age of 18. Using excess serum from blood samples taken for routine tests from both the patient and control groups, PSP levels were examined by the ELISA method, and statistical comparisons between the groups were performed. Results: No significant difference was shown in PSP levels between the trauma and control groups (p = 0.304). In general, our results showed that PSP values in trauma patients are not a trauma biomarker and are not a marker directly affected by trauma. However, in our study, PSP levels were found to be significantly higher in patients with facial bone fractures (p = 0.029). Conclusion: The findings of our study indicate that PSP levels are not a reliable diagnostic biomarker in the presence of head trauma. Consistent with the literature, it is thought that this protein is associated with complications such as infection and sepsis that may develop after trauma, rather than sterile inflammation caused by the trauma itself. However, the finding in our study that PSP levels were significantly high in patients with facial bone fractures has presented a new research topic for investigating the pathophysiological relationship of this protein with specific types of tissue damage.