Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelere ventilatör ilişkili pnömoniyi(VİP) önlemeye yönelik kanıt temelli uygulamalar eğitiminin hemşirelerin bilgi düzeylerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of evidence-based practice training on the prevention of ventilator-associated pneumoniae(VAP) on the knowledge levels of nurses working in intensive care units
  1. Tez No: 1021279
  2. Yazar: PELİN KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, Eğitim, Hemşirelik, Pnömoni, Ventilatörler-mekanik, Yoğun bakım, Level of knowledge, Education, Nursing, Pneumonia, Ventilators-mechanical, Intensive care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) önlenmesine yönelik kanıt temelli uygulamalar eğitiminin yoğun bakım hemşirelerinin bilgi düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yarı deneysel, tek grup ön test-son test deseninde yürütülen çalışmaya bir şehir hastanesi solunum yoğun bakım ünitelerinde görev yapan 70 yoğun bakım hemşiresi katılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelere çalışma saatleri dikkate alınarak oturumlar düzenlenmiş olup VİP'in önlenmesine ilişkin kanıta dayalı uygulamalar hakkında eğitim verilmiş; eğitim öncesi ve sonrası bilgi düzeyleri“Ventilatör İlişkili Pnömoninin Önlenmesinde Kanıta Dayalı Uygulamalara İlişkin Bilgi Formu”ile ölçülmüştür. Verilerin analizinde SPSS 28 paket programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, hemşirelerin bilgi düzeyi eğitim öncesi düşük seviyedeyken (Ort. = 4,35±1,57), eğitim sonrasında anlamlı düzeyde artış göstermiştir (Ort. = 8,22±0,78). Eğitim sonrası sorulara verilen doğru yanıtların arttığı ve ön test ile son test puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca hemşirelikte ve mevcut birimdeki çalışma süresi ile bilgi puanları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bununla birlikte, hemşirelerin eğitim düzeyi ile bilgi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, yoğun bakım hemşireliği sertifikasına sahip olanların hem ön test hem de son test puanlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. VİP konusunda daha önce eğitim almış olan hemşirelerin son test puanlarının da anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, verilen eğitimin bilgi düzeyi üzerinde etkili olduğunu ve özellikle sertifika ya da daha önce alınan eğitimlerin bu etkiyi desteklediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of evidence-based practice training for the prevention of ventilator-associated pneumonia (VAP) on the knowledge levels of intensive care nurses. The research was carried out as a quasi-experimental study with a single-group pretest–posttest design and included 70 intensive care nurses working in the respiratory intensive care units of a city hospital. Training sessions were organized by taking into account the nurses' working hours, and education on evidence-based practices for preventing VAP was provided. The knowledge levels of the participants were measured before and after the training using the Knowledge Form on Evidence-Based Practices for Preventing Ventilator-Associated Pneumonia. Data were analyzed with the SPSS 28 software package. According to the findings, nurses' knowledge levels were low before the training (Mean = 4,35±1,57) but showed a statistically significant increase after the training (Mean = 8,22±0,78). It was determined that the number of correct answers given after the training increased, and there was a positive and moderate significant correlation between pretest and posttest scores. In addition, positive significant correlations were found between knowledge scores and both the length of professional experience in nursing and duration of work in the current unit.However, no statistically significant difference was found between knowledge scores and educational level of the nurses. On the other hand, those with intensive care nursing certification had higher pretest and posttest scores. Nurses who had previously received training on VAP also had significantly higher posttest scores. These results demonstrate that the provided training was effective in improving knowledge levels and that certification or prior training further reinforced this effect.