Saurida Lessepsianus russell, golani & tikochinski, 2015'un Kuzeydoğu Levant Denizi'nde büyüme ve beslenme biyolojilerinin araştırılması
Investigation of the growth and feeding biology of saurida Lessepsianus russell, golani & tikochinski, 2015 in the northeastern Levantine Sea
  1. Tez No: 1021281
  2. Yazar: YUNUS GÖNÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DALYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Deniz biyolojisi, Hidrobiyoloji, Mediterranean, Marine biology, Hydrobiology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Akdeniz'e gelen kimi Kızıldeniz türleri, Türkiye kıyılarında güçlü popülasyonlar oluşturmaktadır. Bu türlerden biri olan Saurida lessepsianus 'un Kuzeydoğu Levant Denizi'nde beslenme ve büyüme biyolojilerini saptamak amacıyla 2023 ve 2024 yıllarında 34 adet dip trolü çekimleri gerçekleştirilmiştir. Sörvey sonucunda, 1536 birey elde edilmiştir. Total boy aralığı 7,6 – 36,1 cm; ağırlık aralığı 1 – 320 g olarak saptanmıştır. 1536 bireyin; 1045'i dişi, 373'ü erkek bireylerden oluşmaktadır. Dişi-erkek oranı 1:0,36 olarak hesaplanmıştır. Dişi bireylerin %20,29'u 12,5 – 13,2 cm, %17,61'i 13,9 – 14,6 cm; erkek bireylerin %25,20'si 13,2 – 13,9 cm, %24,40'ı 14,6 – 15,3 cm boy aralığındadır. Boy ağırlık ilişkisi dişi, erkek ve tüm bireylerde sırasıyla W=0,002TL3,31 (R2=0,99; N=1045); W=0,002TL3,35 (R2=0,98; N=373) ve W=0,002TL3,34 (R2=0,99; N=1536) olarak hesaplanmıştır. 1161 bireyin yaşı tayin edilmiştir. S. lessepsianus 'un yaş aralığı 0-13 bulunmuştur. Dişi bireylerin yaş aralığı 0-13; erkek bireylerin yaş aralığı 1-8 olarak saptanmıştır. 3 yaş grubu dişilerde %26,7; erkeklerde %40,5 ile en baskın yaş olmuştur. Von Bertalanffy büyüme modeli ve büyüme performans indeksi ise dişi, erkek ve tüm bireylerde sırasıyla L∞ = 58,01 cm; K = 0,051 yıl-1 ; t0 = -2,718 yıl; Ф´ = 2,235; L∞ = 43,59 cm; K = 0,076 yıl-1 ; t0 = -2,347 yıl; Ф´ = 2,16; L∞ = 60,87 cm; K = 0,047 yıl-1 ; t0 = -2,772 yıl; Ф´ = 2,241 olarak hesaplanmıştır. Beslenmede en çok tercih edilen gruplar Teleost (%IRI=84,74) ve Crustacea (%IRI=15,45) olmuştur. Teleostei grubunda en yüksek sayısal bolluğa B. nectabanus (%N=9,97); en yüksek ağırlıksal bolluğa T. trachurus (%W=0,12) sahip olmuştur. Crustacea grubunda hem sayısal hem de ağırlıksal bolluğa Metapenaeopsis sp. (%N=5,02; %W=14,42) sahip olmuştur. Türün avlanma derinlik aralığının ~15 metre ile ~168 metre arasında olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, bölgesel balıkçılığın bir parçası olan S. lessepsianus 'un güncel büyüme ve beslenme biyolojik verisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Some Red Sea species migrating to the Mediterranean Sea establish robust populations along Türkiye's coasts. To investigate the feeding and growth biology of Saurida lessepsianus, in the Northeastern Levantine Sea, 34 bottom trawl surveys were conducted between 2023 and 2024. A total of 1536 specimens were collected, with total lengths and weights ranging from 7.6 to 36.1 cm and 1 to 320 g, respectively. The sample comprised 1045 females and 373 males, yielding a female-to-male sex ratio of 1:0.36. The dominant length classes were 12.5–13.2 cm (20.29%) and 13.9–14.6 cm (17.61%) for females, and 13.2–13.9 cm (25.20%) and 14.6–15.3 cm (24.40%) for males. The length-weight relationships were estimated as W = 0.002TL3.31 (R² = 0.99; N = 1045) for females, W = 0.002TL3.35 (R² = 0.98; N = 373) for males, and W = 0.002TL3.34 (R² = 0.99; N = 1536) for the combined sexes. Age determination, performed on 1161 individuals, revealed an overall age range of 0–13 years (0–13 years for females; 1–8 years for males). The 3-year age class was the most abundant, representing 26.7% of the females and 40.5% of the males. The von Bertalanffy growth parameters and growth performance indices were calculated as L∞ = 58.01 cm; K = 0.051 year-1 ; t0 = -2.718 year; Ф´ = 2.235 for females; L∞ = 43.59 cm; K = 0.076 year-1 ; t0 = -2.347 year; Ф´ = 2.16 for males; and L∞ = 60.87 cm; K = 0.047 year-1 ; t0 = -2.772 year; Ф´ = 2.241 for all individuals. Diet composition analysis indicated that teleosts (%IRI = 84.74) and crustaceans (%IRI = 15.45) were the primary prey groups. Within the Teleostei group, B. nectabanus exhibited the highest numerical abundance (%N = 9.97), while T. trachurus accounted for the highest gravimetric abundance (%W = 0.12). Among crustaceans, Metapenaeopsis sp. dominated in both numerical and gravimetric abundance (%N = 5.02; %W = 14.42). The capture depth of the species ranged from approximately 15 to 168 meters. In conclusion, up-to-date biological data regarding the growth and feeding of S. lessepsianus, which is a part of the regional fishery, has been presented.