Katı köpük tibia kemiğinde posteromedial tibial plato kırığı fiksasyonunun biyomekanik analizi
Biomechanical analysis of posteromedial tibial plateau fracture fixation in solid foam tibia models
- Tez No: 1021306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN SOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tibia plato, posteromedial kırık, fiksasyon yöntemi, biyomekanik karşılaştırma, posteromedial plak, vida fiksasyonu, Tibial plateau, posteromedial fracture, fixation method, biomechanical comparison, posteromedial plate, screw fixation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Posteromedial tibia plato kırıkları, diz ekleminin stabilitesini ve fonksiyonunu ciddi biçimde etkileyebilen kompleks intraartiküler yaralanmalar arasında yer almaktadır. Bu kırıklarda posteromedial fragmanın uygun şekilde tespit edilmesi, anatomik redüksiyonun korunması ve erken mobilizasyona olanak sağlayan stabil bir fiksasyon elde edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, posteromedial tibia plato kırıklarında kullanılan altı farklı fiksasyon yönteminin biyomekanik özelliklerini karşılaştırmak ve cerrahi tedavi planlamasında implant seçimine katkı sağlayabilecek veriler ortaya koymaktır. Çalışmada posteromedial tibia plato kırığını temsil eden standart kemik modelleri üzerinde altı farklı fiksasyon yöntemi değerlendirilmiştir. Gruplar; posteromedial anatomik kilitli plak (PMPLAK), iki anteromedial ve bir anterolateral vida kombinasyonu (2AM+1AL), iki anteromedial ve bir anterolateral vida ile plak kombinasyonu (2AM+1AL+PLAK), iki posterior-anterior vida (2PA), iki anteriorposterior vida (2AP) ve iki anterolateral ve bir anteromedial vida (2AL+1AM) sistemlerinden oluşturulmuştur. Tüm örnekler progresif aksiyel yükleme testlerine tabi tutulmuş; maksimum yük taşıma kapasitesi, rijidite, deplasman miktarı, erken yüklenme altındaki davranış ve başarısızlık modları biyomekanik olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, posteromedial anatomik kilitli plak sisteminin incelenen biyomekanik parametrelerde diğer yöntemlere göre daha üstün performans sergilediğini göstermiştir. PMPLAK grubu en yüksek maksimum yük taşıma kapasitesi, en yüksek rijidite değeri ve en iyi rotasyonel stabilite ile öne çıkmıştır. Posterior yaklaşım gerektirmeyen sistemler arasında ise 2AM+1AL kombinasyonu; yüksek yük taşıma kapasitesi, düşük deplasman miktarı ve etkili rotasyon kontrolü ile en başarılı alternatif yöntem olarak belirlenmiştir. Buna karşılık anterior tabanlı sistemler olan 2AP ve 2AL+1AM grupları daha düşük biyomekanik performans göstermiş ve erken rotasyonel başarısızlık eğilimi nedeniyle diğer yöntemlerin gerisinde kalmıştır. Başarısızlık modu analizinde, yüksek stabilite sağlayan iv sistemlerde deplasman gelişmeden kırık oluşumu izlenirken, düşük stabiliteye sahip sistemlerde başarısızlığın çoğunlukla rotasyonel instabilite ile başladığı saptanmıştır. Posteromedial tibia plato kırıklarının cerrahi tedavisinde anatomik kilitli posteromedial plak fiksasyonu, biyomekanik açıdan en stabil yöntem olarak öne çıkmaktadır. Posterior yaklaşımın uygulanamadığı veya tercih edilmediği durumlarda 2AM+1AL vida kombinasyonu, yeterli erken dönem yük taşıma kapasitesi ve rotasyonel stabilite sağlaması nedeniyle güçlü bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Buna karşılık anterior tabanlı vida sistemlerinin bu kırık tipinde tek başına kullanımında dikkatli olunması gerektiği düşünülmektedir. Çalışma sonuçlarının posteromedial tibia plato kırıklarında implant seçimi ve cerrahi yaklaşım planlamasına katkı sağlayabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Posteromedial tibial plateau fractures are among the complex intraarticular injuries that can severely affect the stability and function of the knee joint. In these fractures, proper fixation of the posteromedial fragment is crucial for preserving anatomical reduction and achieving stable fixation that allows for early mobilization. The aim of this study is to compare the biomechanical properties of six different fixation methods used in posteromedial tibial plateau fractures and to provide data that can contribute to implant selection in surgical treatment planning. In this study, six different fixation methods were evaluated on standard bone models representing posteromedial tibial plateau fractures. The groups were: The specimens were constructed from posteromedial anatomical locking plate (PMPLATE), two anteromedial and one anterolateral screw combination (2AM+1AL), two anteromedial and one anterolateral screw with plate combination (2AM+1AL+PLATE), two posterior-anterior screws (2PA), two anterior-posterior screws (2AP), and two anterolateral and one anteromedial screw (2AL+1AM) systems. All specimens were subjected to progressive axial loading tests; maximum load-carrying capacity, rigidity, displacement amount, behavior under early loading, and modes of failure were analyzed biomechanically. The findings showed that the posteromedial anatomical locking plate system exhibited superior performance compared to other methods in the examined biomechanical parameters. The PMPLATE group stood out with the highest maximum load-bearing capacity, the highest rigidity value, and the best rotational stability. Among systems that did not require a posterior approach, the 2AM+1AL combination was determined as the most successful alternative method with its high load-bearing capacity, low displacement amount, and effective rotational control. In contrast, the anterior-based systems, the 2AP and 2AL+1AM groups, showed lower biomechanical performance and lagged behind other methods due to their tendency towards early rotational failure. In failure mode analysis, fracture formation without vi displacement was observed in systems providing high stability, while in systems with low stability, failure mostly began with rotational instability. In the surgical treatment of posteromedial tibial plateau fractures, anatomical locking posteromedial plate fixation stands out as the most biomechanically stable method. In cases where a posterior approach is not feasible or preferred, the 2AM+1AL screw combination can be considered a strong alternative due to its sufficient early load-bearing capacity and rotational stability. Conversely, caution is advised when using anterior-based screw systems alone in this type of fracture. We believe that the results of this study can contribute to implant selection and surgical approach planning in posteromedial tibial plateau fractures.