Dispne şikayeti ile acil servise başvuran hastalarda NEWS, CALLY ve PIIV/PIV skorlarının mortaliteyi öngörmedeki değeri
The predictive value of NEWS, CALLY and PIIV/PIV in mortality of patients presenting to the emergency department with dyspnea
- Tez No: 1021314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Risk değerlendirmesi, prognoz, inflamasyon, beslenme durumu, biyobelirteçler, Risk assessment, prognosis, inflammation, nutritional status, biomarkers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, dispne ile acil servise başvuran erişkin hastalarda NEWS, CALLY ve PIIV/PIV skorlarının toplam mortaliteyi öngörmedeki performanslarının karşılaştırılması amaçlandı. Birincil sonlanım, acil serviste veya aynı hastane yatışı sırasında gerçekleşen ölüm olarak tanımlandı. Yöntem: Dispne ile acil servise başvuran 643 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Demografik özellikler, vital bulgular, komorbiditeler, hemogram, biyokimya ve kan gazı parametreleri ile NEWS, CALLY ve PIIV/PIV skorları incelendi. Sürekli değişkenler ortanca ve çeyrekler arası aralıkla sunuldu. Karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, ki-kare testi/Fisher kesin testi, ROC analizi, DeLong testi ve lojistik regresyon kullanıldı. Bulgular: Toplam mortalite 71 hastada (%11,0) gelişti. Ölen hastalar daha yaşlıydı; kan basıncı ve oksijen satürasyonu daha düşük, solunum hızı daha yüksekti. Bu grupta CRP, nötrofil, üre, kreatinin ve laktat daha yüksek; albümin, lenfosit ve hemoglobin daha düşüktü. NEWS ve PIIV/PIV ölen hastalarda daha yüksek, CALLY ise daha düşüktü. Toplam mortaliteyi öngörmede CALLY en yüksek ayırt ediciliği gösterdi (AUROC = 0,806); PIIV/PIV ve NEWS için AUROC değerleri sırasıyla 0,724 ve 0,715 idi. CALLY ≤ 0,163 kesim değerinde duyarlılık %84,5, özgüllük %63,3 ve negatif prediktif değer %97,1 bulundu. Sonuç: NEWS, CALLY ve PIIV/PIV skorlarının tümü toplam mortaliteyle anlamlı ilişki gösterdi. İnflamasyon, beslenme durumu ve bağışıklık yanıtını birlikte yansıtan CALLY indeksi, daha yüksek AUROC ve negatif prediktif değeriyle öne çıktı. CALLY, acil servisteki klinik değerlendirmeyi destekleyen pratik ve düşük maliyetli bir prognostik biyobelirteç olarak kullanılabilir; ancak dış doğrulama gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the performance of NEWS, CALLY, and PIIV/PIV scores in predicting total mortality among adults presenting to the emergency department with dyspnea. Methods: We retrospectively evaluated 643 patients. Demographic characteristics, vital signs, comorbidities, complete blood count, biochemistry, blood gas parameters, and the three prognostic scores were recorded. Continuous variables were summarized as median and interquartile range. Mann-Whitney U, chi-square/Fisher exact tests, ROC analysis, DeLong testing, and logistic regression were used. Results: Total mortality occurred in 71 patients (11.0%). Non-survivors were older and had lower blood pressure and oxygen saturation, higher respiratory rate, higher CRP, neutrophil, urea, creatinine, and lactate levels, and lower albumin, lymphocyte, and hemoglobin levels. NEWS and PIIV/PIV were higher, whereas CALLY was lower, in non-survivors. CALLY had the greatest discrimination (AUROC = 0.806), followed by PIIV/PIV (0.724) and NEWS (0.715). At a cutoff of CALLY ≤ 0.163, sensitivity was 84.5%, specificity 63.3%, and negative predictive value 97.1%. Conclusion: All three scores were associated with total mortality. CALLY, which integrates inflammation, nutritional status, and immune response, showed the best discrimination and negative predictive value. It may support emergency department risk assessment as a practical, low-cost biomarker, although prospective multicenter validation is required.