Karaciğer hemanjiyomlarının mikrovasküler akım özelliklerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1021315
  2. Yazar: EMRE AŞİRET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT NAHİT ŞENDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemanjiyom, hepatic hemangioma, microvascular flow imaging, ultramicroangiography, steatosis, ultrasonography, Hemangioma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Karaciğer hemanjiyomları, B-mod ultrasonografi ile teşhis edilebilse de atipik formlarının malign lezyonlardan ayrımında konvansiyonel Doppler yöntemleri düşük hızlı kan akımlarını göstermede yetersiz kalmaktadır. Yeni mikrovasküler akım görüntüleme (UMA/MVFI) teknikleri sayesinde doku gürültüsü bastırılarak kontrast madde kullanılmadan en düşük hızdaki kan akımları bile tespit edilebilmektedir. Bu çalışma, ultramikroanjiyografi (UMA) tekniği kullanarak karaciğer hemanjiyomlarının mikrovasküler sinyal tespitindeki başarısını değerlendirmeyi, bu hemanjiyomların vasküler paternlerini tanımlamayı ve hemanjiyom boyutu, derinliği ile karaciğer steatoz evresinin görüntüleme üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile tanısı doğrulanmış karaciğer hemanjiyomu olan hastaları prospektif olarak çalışmaya dahil ettik. Bu hastalara B-mod ultrasonografi ile hemanjiyom boyutu, derinliği ve karaciğerin görsel ile kantitatif steatoz (USAT) değerlendirmesi yapıldı. Aynı zamanda bu hastalara konvansiyonel renkli Doppler, Power Doppler ve UMA (cUMA, pUMA, sUMA) incelemeleri uygulandı. UMA ile karaciğer hemanjiyomlarında düşük hızdaki damar akımlarını tespit ederek vasküler paternlerini sınıflandırdık ve Adler yarı-kantitatif kanlanma derecelendirme sistemi ile kanlanmalarını değerlendirdik. Ayrıca, cihazın yazılımı aracılığıyla lezyon alanındaki renkli pikselleri ölçerek kantitatif bir vasküler indeks (Vİ) belirledik ve konvansiyonel Doppler teknikleriyle UMA yöntemlerinin sonuçlarını karşılaştırdık. Toplamda 81 hasta ve 124 karaciğer hemanjiyomu çalışmaya dahil edildi. Hemanjiyomların %71,8' inde mikrovasküler akım tespit edilirken, kanlanma izlenen lezyonlarda en sık izlenen mikrovasküler patern %30,3 oranıyla şerit rim (strip rim) paterni olup, bunu sırasıyla periferik noktasal (%23,6), nodüler rim (%22,5), non-spesifik (%20,2) ve internal noktasal (%3,4) paternler izlemiştir. UMA teknikleri ile ölçülen Adler kanlanma dereceleri ve Vİ değerlerinin konvansiyonel Doppler yöntemlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu görüldü. ROC eğrisi kullanılarak mikrovasküler kanlanma saptanabilirliğini etkileyen faktörler için eşik değerler belirlendi; kanlanma saptanabilmesi için lezyon derinliğinin <59,0 mm, lezyon boyutunun ≥ 21,0 mm ve kantitatif steatoz (USAT) değerinin <0,64 dB/cm/MHz olması gerektiği ortaya kondu. Sonuç olarak tek merkez deneyimi çerçevesinde UMA, karaciğer hemanjiyomlarının mikrovasküler kanlanmasını saptamada konvansiyonel yöntemlerden üstün bir performans sergileyerek gerçek anjiyojenik mimariyi yüksek çözünürlükle ortaya koydu. Ancak, derin yerleşimin, küçük lezyon boyutunun ve ileri evre karaciğer steatozunun mikrovasküler görüntülemede ciddi akustik bariyerler oluşturduğu ve sinyal kaybına yol açtığı gözlemlendi. UMA, atipik karaciğer lezyonlarının tanısında tanısal güvenilirliği artırsa da bu konu hakkında çok merkezli daha ileri araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
AŞİRET E., Evaluation of Microvascular Flow Characteristics of Hepatic Hemangiomas Although hepatic hemangiomas can be diagnosed with B-mode ultrasonography , conventional Doppler methods remain insufficient in demonstrating low-speed blood flows when differentiating their atypical forms from malignant lesions. Thanks to new microvascular flow imaging (UMA/MVFI) techniques, even the lowest speed blood flows can be detected without using contrast agents by suppressing tissue noise. This study aims to evaluate the success of microvascular signal detection in hepatic hemangiomas using the ultramicroangiography (UMA) technique , to describe the vascular patterns of these hemangiomas , and to investigate the effects of hemangioma size, depth, and liver steatosis stage on imaging. We prospectively included patients with hepatic hemangiomas confirmed by computed tomography (CT) or magnetic resonance imaging (MRI). These patients underwent B-mode ultrasonography for the evaluation of hemangioma size, depth, and both visual and quantitative liver steatosis (USAT). At the same time, conventional color Doppler, Power Doppler, and UMA (cUMA, pUMA, sUMA) examinations were performed on these patients. With UMA, we detected low-speed vascular flows in hepatic hemangiomas, classified their vascular patterns, and evaluated their vascularity using the Adler semi-quantitative vascularity grading system. Additionally, we determined a quantitative vascular index (VI) by measuring the colored pixels in the hemangioma area via the device's software , and compared the results of conventional Doppler techniques with UMA methods. A total of 81 patients and 124 hepatic hemangiomas were included in the study. While microvascular flow was detected in 71.8% of the hemangiomas , the most frequently observed microvascular pattern in hemangiomas with flow was the strip rim pattern at 30.3% , followed by peripheral dot-like (23.6%) , nodular rim (22.5%) , non-specific (20.2%) , and internal dot-like (3.4%) patterns respectively. Adler vascularity grades and VI values measured by UMA techniques were found to be statistically significantly higher compared to conventional Doppler methods. Using the ROC curve, threshold values were determined for factors affecting microvascular vascularity detectability ; it was revealed that for vascularity to be detected, the hemangioma depth should be < 59.0 mm , hemangioma size ≥ 21.0 mm , and quantitative steatosis (USAT) value < 0.64 dB/cm/MHz In conclusion, within the framework of a single-center experience, UMA demonstrated a superior performance compared to conventional methods in detecting the microvascularity of hepatic hemangiomas, revealing the true angiogenic architecture with high resolution. However, it was observed that deep location, small hemangioma size, and advanced stage liver steatosis created significant acoustic barriers in microvascular imaging, leading to signal loss. Although UMA increases diagnostic reliability in the diagnosis of atypical hepatic hemangiomas , multicentric further investigations about this topic should be made.