Jak inhibitörü kullanan atopik dermatit hastalarında monosit/HDL oranı ile sistemik inflamasyon indeksleri ve metabolik indekslerarasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between the monocyte/HDL ratio and systemic inflammatory and metabolic indices in patients with atopic dermatitis treated with jak inhibitors
  1. Tez No: 1021318
  2. Yazar: OĞUZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA ÖZTAŞ KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, Janus kinaz inhibitörleri, metabolik indeksler, monosit/HDL oranı, sistemik inflamasyon, Atopic dermatitis, Janus kinase inhibitors, metabolic indices, monocyte/HDL ratio, systemic inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Atopik dermatit, epidermal bariyer bozukluğu ve immün disregülasyon ile seyreden, kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Son yıllarda Janus kinaz inhibitörleri, orta ve ağır şiddette atopik dermatit tedavisinde etkili sistemik tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Monosit/HDL oranı, sistemik inflamasyonu yansıtan yeni bir biyobelirteçtir. Bu çalışmanın amacı, Janus kinaz inhibitörü tedavisi alan atopik dermatit hastalarında monosit/HDL oranı ile sistemik inflamasyon indeksleri değerlendirilmesidir. ve metabolik indeksler arasındaki ilişkinin YÖNTEM: Bu çalışma, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'nde Janus kinaz inhibitörü tedavisi alan atopik dermatit hastalarının kayıtlı verileri kullanılarak retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların tedavi öncesi, üçüncü ay ve altıncı ayda monosit/HDL oranı, sistemik inflamasyon indeksleri ve metabolik indeksleri değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler zaman içindeki değişim ve parametreler arası ilişkiler ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Tedavi süresince monosit/yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı ve sistemik inflamasyon indekslerinde zamanla azalma saptanmıştır. Özellikle tedavinin üçüncü ayında inflamatuvar parametrelerde belirgin düşüş izlenmiştir. Monosit/yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı ile sistemik inflamasyon indeksleri arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Metabolik indeksler ile monosit/yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı arasındaki ilişkiler sınırlı düzeyde bulunmuştur. Kullanılan farklı Janus kinaz inhibitörleri arasında monosit/yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı değişimi açısından anlamlı fark saptanmamıştır. SONUÇ: Bu çalışma, Janus kinaz inhibitörü tedavisinin atopik dermatit hastalarında sistemik inflamasyonu azaltabileceğini göstermektedir. Monosit/yüksek yoğunluklu lipoprotein oranı, sistemik inflamasyonun izlenmesinde kullanılabilecek pratik bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Assessment of the Relationship Between the Monocyte/HDL Ratio and Systemic Inflammatory and Metabolic Indices in Patients with Atopic Dermatitis Treated with JAK Inhibitors INTRODUCTION AND AIM: Atopic dermatitis is a chronic inflammatory skin disease characterized by epidermal barrier dysfunction and immune dysregulation, which may be accompanied by systemic inflammation. In recent years, Janus kinase inhibitors have become effective systemic treatment options for moderate to severe atopic dermatitis. The monocyte/HDL ratio has emerged as a biomarker reflecting systemic inflammatory status. The aim of this study was to evaluate the relationship between the monocyte/HDL ratio and systemic inflammatory indices and metabolic indices in patients with atopic dermatitis receiving Janus kinase inhibitor therapy. METHODS: This retrospective study was conducted using the medical records of patients with atopic dermatitis treated with Janus kinase inhibitors at the Dermatology Outpatient Clinic of Sakarya University Training and Research Hospital. Monocyte/HDL ratio, systemic inflammatory indices, and metabolic indices were evaluated before treatment, at the third month, and at the sixth month of therapy. The data were analyzed comparatively to assess changes over time, relationships between parameters, and comparisons with the healthy control group. RESULTS: A decrease in the monocyte/HDL ratio and systemic inflammatory indices was observed during the treatment period. A marked reduction in inflammatory parameters was particularly evident at the third month of therapy. Significant associations were identified between the monocyte/HDL ratio and systemic inflammatory indices. The relationships between metabolic indices and the monocyte/HDL ratio were found to be limited. No significant differences were observed in changes of the monocyte/HDL ratio among different Janus kinase inhibitors. CONCLUSION: The findings of this study indicate that Janus kinase inhibitor therapy reduces systemic inflammation in patients with atopic dermatitis. The monocyte/HDL ratio may be considered a practical biomarker for monitoring systemic inflammatory status in this patient population.