Geniş açılı sensöriyel ekzotorpyası olan hastaların cerrahi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of surgical outcomes in patients with large-angle sensory exotropia
- Tez No: 1021366
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sensöriyel Ekzotropya, Geniş açılı, modifiye hang-back Cerrahisi, Lateral Rektus Geriletme, Medial Rektus Rezeksiyonu, Sensory Exotropia, Large-angle, Modified Hang-Back Surgery, Lateral Rectus Recession, Medial Rectus Resection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu retrospektif çalışmada, geniş açılı sensöriyel XT tanısı ile yalnızca az gören göze modifiye hang-back destekli monoküler geriletme-rezeksiyon cerrahisi uygulanan hastaların motor sonuçları, cerrahi başarı oranı, doz-cevap etkisi ve cerrahinin güvenliği değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: 2010-2024 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Pediatrik Oftalmoloji ve Şaşılık Birimi'nde, geniş açılı sensöriyel XT nedeniyle yalnızca az gören göze modifiye hang-back destekli monoküler geriletme-rezeksiyon cerrahisi uygulanan 33 olgu retrospektif olarak incelendi. Cerrahi uygulanan gözde EİDGK 0,1 ve altında olan, preoperatif kayma açısı 40–60 PD arasında bulunan, en az 12 aylık postoperatif takip verisi olan olgular çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, cerrahi uygulanan gözdeki görme keskinliği, az görmeye neden olan primer patoloji, preoperatif yakın ve uzak kayma açıları, uygulanan cerrahi doz, postoperatif rezidüel kayma miktarı, göz hareketleri, cerrahi başarı durumu ve doz-cevap değerleri analiz edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası sonuçları karşılaştırılmıştır. Postoperatif değerlendirmede kayma açısı ≤10 PD XT veya ET olanlar başarılı kabul edilmiştir. BULGULAR: Olguların preoperatif ortalama uzak kayma açısı 47,88±5,45 PD iken, cerrahi sonrası kayma miktarında belirgin azalma sağlanmıştır. Erken dönemde 10 hastada (%30,3) motilite kısıtlılığı izlenmekle birlikte 8 olguda 1. ayda düzelmiştir. Cerrahi başarı oranı 12. ayda %81,8, ortalama 24,67 aylık son takipte ise %69,7 olarak bulunmuş; son takipte ortalama doz-cevap değeri 2,424 PD/mm saptanmıştır. SONUÇ: Geniş açılı sensöriyel XT olgularında az gören göze uygulanan modifiye hang-back destekli monoküler LR geriletmesi ve MR rezeksiyonu, orta dönemde kabul edilebilir motor başarı ve düşük kalıcı motilite kısıtlılığıyla ilişkili bulunmuştur. Bununla birlikte özellikle 50 PD ve üzerindeki olgularda yetersiz düzeltme ve geç dönem ekzotropik drift olasılığı nedeniyle cerrahi planlama bireyselleştirilmeli ve uzun dönem takip sürdürülmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBJECTIVE: This retrospective study aimed to evaluate the motor outcomes, surgical success rate, dose-response effect, and safety of modified hang-back assisted monocular recession-resection surgery performed strictly on the amblyopic eye in patients diagnosed with large-angle sensory exotropia (XT). MATERIALS AND METHODS: A total of 33 patients who underwent modified hang-back assisted monocular recession-resection surgery solely on the poorly seeing eye for large-angle sensory XT at the Pediatric Ophthalmology and Strabismus Unit of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital between 2010 and 2024 were retrospectively analyzed. Inclusion criteria comprised a best-corrected visual acuity (BCVA) of ≤0.1 in the operated eye, a preoperative deviation angle between 40 and 60 prism diopters (PD), and a minimum postoperative follow-up period of 12 months. Demographic characteristics, BCVA of the operated eye, underlying primary pathology causing vision loss, preoperative distance and near deviation angles, surgical dosage, postoperative residual deviation, ocular motility, surgical success rates, and dose-response values were evaluated. Preoperative and postoperative outcomes were compared. Successful surgical outcome was defined as a postoperative deviation angle of ≤10 PD XT or esotropia (ET). RESULTS: The mean preoperative distance deviation angle was 47.88±5.45 PD, and a significant reduction in post-procedural deviation was achieved. Although early ocular motility limitation was observed in 10 patients (30.3%), it resolved in 8 cases by the first postoperative month. The surgical success rate was 81.8% at 12 months and 69.7% at the final follow-up (mean 24.67 months). The mean dose-response effect at the final follow-up was 2.424 PD/mm. CONCLUSION: In patients with large-angle sensory XT, modified hang-back assisted monocular lateral rectus (LR) recession combined with medial rectus (MR) resection performed on the amblyopic eye yields acceptable medium-term motor success and low rates of persistent motility restriction. However, due to the risk of undercorrection and late exotropic drift—particularly in cases with deviations ≥50 PD—surgical planning should be individualized, and long-term follow-up is essential. 60