Diod lazer tedavisi uygulanmış prematüre retinopatisi olgularında lens dansitesi ve kornea endotel parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of lens density and corneal endothelial parameters in patients with retinopathy of prematurity treated with diode laser therapy
- Tez No: 1021367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, diod lazer fotokoagülasyon, lens dansitesi, kornea endoteli, speküler mikroskopi, Pentacam, Retinopathy of prematurity, diode laser photocoagulation, lens density, corneal endothelium, specular microscopy, Pentacam
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, diod lazer fotokoagülasyon uygulanmış PR'li okul çağı çocuklarında lens dansitesi ve kornea endotel parametrelerinin diğer prematüre ve term kontrol gruplarıyla karşılaştırılması amaçlandı. GEREÇ ve YÖNTEM: Retrospektif çalışmaya 172 olgunun 344 gözü dahil edildi. Olgular LFKR, RegR, PR gelişmemiş prematüre kontrol ve term kontrol grubu olarak dört gruba ayrıldı. Demografik-klinik veriler, PR evre/zon bilgileri, EİDGK, Pentacam lens dansitesi ve speküler mikroskopi kornea endotel parametreleri değerlendirildi. BULGULAR: LFKR grubunda doğum haftası, doğum ağırlığı ve EİDGK diğer gruplara göre daha düşüktü. Ortalama lens dansitesi LFKR grubunda prematüre kontrol ve term kontrol gruplarına göre daha yüksek bulunurken, LFKR ile RegR arasında anlamlı fark bulunmadı. Maksimum lens dansitesi ve PDZ1 değerleri prematüre doğum öyküsü bulunan gruplarda term kontrol grubuna göre daha yüksekti. LFKR grubunda belirgin olumsuz kornea endotel paterni izlenmedi. SONUÇ: Bulgularımız, prematüritenin lens saydamlığında kantitatif farklılıklarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. LFKR ve RegR grupları arasında ortalama lens dansitesi açısından anlamlı fark bulunmaması, diod lazer fotokoagülasyonun lens dansitesi artışı ile bağımsız ve anlamlı bir ilişkisi olduğunu desteklememektedir. Bulunan farklılıklar klinik lens opasitesi olarak değil, subklinik kantitatif lens saydamlığı değişiklikleri olarak yorumlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: This study aimed to compare lens density and corneal endothelial parameters in school-age children with ROP who underwent diode laser photocoagulation with other premature and full-term control groups. MATERIALS AND METHODS: This retrospective study included 344 eyes of 172 patients. The subjects were divided into four groups: LFKR, RegR, premature controls without ROP, and full-term controls. Demographic and clinical data, ROP stage/zone characteristics, BCVA, Pentacam lens density parameters, and specular microscopy corneal endothelial parameters were evaluated. RESULTS: Gestational age, birth weight, and BCVA were lower in the LFKR group than in the other groups. Mean lens density was higher in the LFKR group than in the premature control and full-term control groups, whereas no significant difference was found between the LFKR and RegR groups. Maximum lens density and PDZ1 values were higher in the groups with a history of premature birth than in the full-term control group. No unfavorable corneal endothelial pattern was observed in the LFKR group. CONCLUSION: Our findings suggest that prematurity may be associated with quantitative differences in lens transparency. The absence of a significant difference in mean lens density between the LFKR and RegR groups does not support an independent and significant association between diode laser photocoagulation and increased lens density. The observed differences should be interpreted not as clinical lens opacity, but as subclinical quantitative changes in lens transparency.