Ankilozan spondilitli hastalarda fiziksel aktivite düzeyi ve egzersiz engellerinin değerlendirilmesi: Kontrollü çalışma
Assessment of physical activity levels and exercise barriers in patients with ankylosing spondylitis: A controlled study
- Tez No: 1021377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ KETENCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL HANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Fiziksel Aktivite, Fiziksel İnaktivite, Egzersiz Engelleri, Egzersiz Yararları, Ankylosing Spondylitis, Physical Activity, Physical İnactivity, Exercise Barriers, Exercise Benefits
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, ankilozan spondilitli (AS) bireylerde fiziksel inaktivite sıklığını belirlemek, fiziksel aktivite düzeyi ile egzersize yönelik yarar ve engel algılarını sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve fiziksel olarak inaktif AS'li bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile klinik ve sosyodemografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve kontrollü olarak planlanan çalışmaya 70 AS hastası ve 70 sağlıklı kontrol dahil edildi. Fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Formu (IPAQ-SF), egzersiz yarar ve engel algıları Egzersiz Yarar/Engel Ölçeği (EBBS) ile değerlendirildi. AS grubunda hastalık aktivitesi Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), fonksiyonel durum ise Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI) ile değerlendirildi. Bulgular: Fiziksel inaktivite oranı AS grubunda %52,9, kontrol grubunda %30,0 olarak bulundu (p=0,006). IPAQ-SF ile hesaplanan toplam fiziksel aktivite skoru [metabolik eşdeğer (MET)-dk/hafta] AS grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,001). AS grubunda çevresel engeller, zaman eksikliği, yorgunluk, sosyal destek eksikliği ve toplam egzersiz engeli puanları daha yüksek; egzersiz yararları toplam puanı ise daha düşüktü (tüm p<0,05). Fiziksel olarak inaktif alt grupta bu farklılıklar yorgunluk dışında benzer şekilde sürdü. Fiziksel olarak inaktif AS'li bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile BASDAI, BASFI, hastalık süresi, ek hastalık varlığı ve sosyodemografik değişkenler arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Lojistik regresyon analizlerinde fiziksel inaktivite ile ilişkili bağımsız bir değişken belirlenmedi. Sonuç: AS'li bireylerde fiziksel inaktivite sağlıklı kontrollere göre daha yaygındır. Egzersiz engellerinin daha yüksek, egzersiz yarar algısının daha düşük olması, fiziksel aktivite davranışının klinik değişkenlerin yanı sıra algısal, sosyal ve çevresel faktörlerden de etkilenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To determine the prevalence of physical inactivity, compare physical activity levels and perceived exercise benefits and barriers between patients with ankylosing spondylitis (AS) and healthy controls, and investigate the relationship between physical activity level and clinical and sociodemographic variables in physically inactive patients with AS. Methods: This cross-sectional controlled study included 70 patients with AS and 70 healthy controls. Physical activity level was assessed using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ-SF), and perceived exercise benefits and barriers were evaluated using the Exercise Benefits/Barriers Scale (EBBS). Disease activity and functional status in the AS group were assessed using the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) and the Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI). Results: Physical inactivity was more common in the AS group than in the control group (52.9% vs. 30.0%, p=0.006). Total IPAQ-SF scores, expressed as metabolic equivalent (MET)-min/week, were significantly lower in patients with AS (p<0.001). Patients with AS had higher environmental, time, fatigue, social support, and total exercise barrier scores, whereas total perceived exercise benefits were lower than those of healthy controls (all p<0.05). Similar findings, except for fatigue, were observed among physically inactive participants. No significant associations were found between physical activity level and BASDAI, BASFI, disease duration, comorbidity, or sociodemographic characteristics. Logistic regression analyses did not identify any independent predictors of physical inactivity. Conclusion: Physical inactivity is more prevalent in patients with AS than in healthy controls. The higher perceived exercise barriers and lower perceived exercise benefits observed in patients with AS indicate that perceptual, social, and environmental factors should also be considered when assessing physical activity behavior. The absence of an association between physical inactivity and disease activity or functional status suggests that physical activity behavior in AS is influenced by factors beyond clinical disease characteristics.