Ballık Mağarası Pleistosen dönem Yontmataş tekno-tipolojisi
Pleistocene Period knapped stone techno-typology of Ballik Cave
- Tez No: 1021394
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KARTAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Epipaleolitik Dönem, Epipaleolitic Period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öncesi Arkeolojisi Bilim Dalı
Özet
Ballık Mağarası, İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan Geç Epi-paleolitik Dönem'e tarihlenen bir mağara yerleşimidir. Avcı-toplayıcı gruplar tarafından kısa süreli konaklamalar için kullanılmıştır. 11.139 adet yontmataş materyal üzerinde gerçekleştirmiş olduğumuz analiz çalışmaları sonucunda Ballık Mağarası sakinlerinin döneminin son teknolojisine uyum sağlamış bir topluluk olduğu sonucuna varmış bulunmaktayız. Ayrıca stratejik bir konuma sahip olan mağara, dönemin insanlarının en temel ihtiyaçlarından olan barınma ve korunma ihtiyacını nasıl sağlamışsa, günümüzde Batı Anadolu'nun geç dönemlerine ışık tutan bir konumdadır. Türkiye'nin en batısında tabakalı bir Epipaleolitik dizilim sunan ilk merkez olan Ballık Mağarası, yalnızca Batı Anadolu Epipaleolitiğinin değil, aynı zamanda Ege Havzası'ndaki insan topluluklarının kültürel ve teknolojik gelişim süreçlerinin anlaşılmasında da temel referans noktalarından biri olma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Ballik Cave is a cave settlement dated to the Late Epipaleolithic Period and located in the Dikili district of Izmir. It was used by hunter-gatherer groups for short-term stays. As a result of the analytical work we carried out on 11.139 chipped-stone materials, we have concluded that the inhabitants of Ballik Cave were a community that had adapted to the most advanced technology of their time. In addition, the cave, which holds a strategic position, fulfilled the most basic needs of humans of the period – such as shelter and protection – just as it now occupies a position that sheds light on the late periods of Western Anatolia. As the first site in the westernmost part of Türkiye to yield a stratified Epipalaeolithic sequence, Ballık Cave has the potential to serve as a key reference point for understanding not only the Epipalaeolithic of Western Anatolia but also the cultural and technological trajectories of human communities throughout the Aegean Basin.