İnterstisyel akciğer hastalarında video bazlı interaktif oyun tedavisinin etkinliği
The effectiveness of video-based interactive game therapy in patients with interstitial lung disease
  1. Tez No: 1021395
  2. Yazar: MELİKE SARITAŞ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL YILDIZ ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnterstisyel akciğer hastalığı, aktif video oyunları, fonksiyonel kapasite, pulmoner rehabilitasyon, aktivite skorları, Interstitial lung disease, active video games, functional capacity, pulmonary rehabilitation, activity scores
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Tezin Başlığı : İnterstisyel Akciğer Hastalarında Video Bazlı İnteraktif Oyun Tedavisinin Etkinliği Amaç: Bu çalışmanın amacı, interstisyel akciğer hastalığı (İAH) olan bireylerde geleneksel aerobik egzersiz programına eklenen aktif video oyunu (AVO) temelli egzersiz eğitiminin klinik sonuçlar ve egzersize uyum üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun 48 hasta, AVO grubu, geleneksel aerobik egzersiz grubu ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba randomize edildi. Müdahale gruplarına fizyoterapist gözetiminde 8 hafta boyunca haftada iki kez 30 dakika süreyle orta şiddette bisiklet egzersiz eğitimi verildi. AVO grubuna ek olarak 30 dakikalık aerobik AVO egzersizi uygulandı. Ayrıca tüm gruplara solunum egzersizleri ve fiziksel aktivite önerilerini içeren ev programı verildi. Tüm katılımcılar başlangıçta ve 8 hafta sonunda, 6 Dakika Yürüme Testi (6 DYT), Artan Hızda Mekik Yürüme Testi (AHMYT), Endurans Mekik Yürüme Testi (EMYT), 30 sn Otur Kalk Testi, modifiye Medical Research Council Dispne Skalası (mMRC), St. George Solunum Anketi (SGRQ), London Chest Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (LC-GYA), Hastane Anksiyete Depresyon Skalası (HADS), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), Leicester Öksürük Anketi (LÖA) ile değerlendirildi. Ayrıca periferik kas kuvveti, solunum kas kuvveti, vücut kompozisyonu ve klinik durum değişimi değerlendirildi. Spirometrik ölçümler, programa devamlılık oranı ve egzersizden alınan keyif düzeyi kaydedildi. Bulgular: Toplam 45 hasta çalışmayı tamamladı. 8 haftanın sonunda AVO grubunda, diğer gruplara kıyasla 6DYT mesafesinde, maksimum inspiratuar basınçta, SGRQ semptom ve aktivite skorlarında, UFAA ve LC-GYA skorlarında daha fazla anlamlı iyileşmeler elde edildi (p<0,05). AHMYT mesafesi, zorlu ekspiratuar kapasite (FVC), maksimum ekspiratuar basınç, kuadriseps kas kuvveti, dispne ve HADS skorlarında gruplar arası değişim benzerdi (p>0,05). AVO grubundaki tüm hastalar tedavi sonrasında klinik durumlarında olumlu yönde değişim olduğunu bildirirken, grubun programa katılım oranı ve keyif düzeyinin diğer gruplara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu (p<0,001). Sonuç: Çalışmamız, AVO temelli aerobik egzersiz eğitiminin İAH'lı bireylerde ek klinik yararlar sağladığını ve programa katılım ile keyif düzeyini artırarak egzersize uyumu desteklediğini göstermiştir. AVO destekli egzersiz eğitimi, İAH'lı bireylerde pulmoner rehabilitasyon (PR) programlarının etkinliğini artırmak amacıyla tercih edilebilecek güvenli ve etkili bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Title of Thesis : The Effectiveness of Video-Based Interactive Game Therapy in Patients with Interstitial Lung Disease Objective: To investigate the effects of active video game (AVG)-based exercise training added to a conventional aerobic exercise program on clinical outcomes and exercise adherence in individuals with interstitial lung disease (ILD). Materials and Methods: Forty-eight patients who met the eligibility criteria were randomly allocated to one of three groups: the AVG group, the conventional aerobic exercise group, and the control group. Participants in the intervention groups received supervised moderate-intensity cycling exercise training for 30 minutes, twice weekly, over an 8-week period. In addition, the AVG group performed 30 minutes of aerobic AVG-based exercise training. All groups were also provided with a home program including breathing exercises and physical activity recommendations. All participants were assessed at baseline and after 8 weeks using the 6-Minute Walk Test (6MWT), Incremental Shuttle Walk Test (ISWT), Endurance Shuttle Walk Test (ESWT), 30-Second Sit-to-Stand Test (30STS), modified Medical Research Council Dyspnea Scale (mMRC), St. George's Respiratory Questionnaire (SGRQ), London Chest Activity of Daily Living Scale (LC-ADL), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Fatigue Severity Scale (FSS), and Leicester Cough Questionnaire (LCQ). Peripheral muscle strength, respiratory muscle strength, body composition, and global rating of change were also evaluated. Spirometric measurements, program adherence, and exercise enjoyment were recorded. Results: A total of 45 patients completed the study. At the end of the 8-week intervention, the AVG group demonstrated significantly greater improvements in 6MWT distance, maximal inspiratory pressure, SGRQ symptom and activity scores, IPAQ scores, and LCADL scores compared with the other groups (p<0,05). Changes in ISWT distance, forced vital capacity (FVC), maximal expiratory pressure, quadriceps muscle strength, dyspnea, and HADS scores were similar between groups (p>0,05). All participants in the AVG group reported a positive change in their clinical status following the intervention. Furthermore, program adherence and exercise enjoyment were significantly higher in the AVG group than in the other groups (p<0.001). Conclusion: The findings of this study indicate that AVG-based aerobic exercise training provides additional clinical benefits for individuals with ILD and supports exercise adherence by enhancing participation and enjoyment. AVG-supported exercise training may be considered a safe and effective approach for improving the effectiveness of pulmonary rehabilitation (PR) programs in individuals with ILD.