Nano ilaç taşıyıcı sistemler için fizyolojik temelli biyofarmasötik modelleme
Physiologically based biopharmaceutical modeling for nano drug delivery systems
  1. Tez No: 1021397
  2. Yazar: BİLGE SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ GÜNGÖR, PROF. DR. NIKOLETTA FOTAKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Farmasötik nanoteknoloji, Kontrollü ilaç salımı, Doxorubicin, Pharmaceutical nanotechnology, Controlled drug release
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Nano ilaç taşıyıcı sistemler, ilaç moleküllerinin terapötik etkinliğini artırma potansiyelleri nedeniyle tedavide önemli bir yer edinmiştir. Doksorubisin hidroklorürün PEG'ile lipozom formülasyonu (Caelyx®) ve PEG'ile olmayan lipozom formülasyonu (Myocet Liposomal®) klinikte kemoterapötik amaçla kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, model nano ilaç taşıyıcı sistem olarak seçilen ve intravenöz olarak uygulanan doksorubisin hidroklorürün PEG'ile ve PEG'ile olmayan iki farklı özellikteki lipozom formülasyonlarının in vivo performansının tahmin edilmesine yönelik insan kan plazmasını taklit etmek amacıyla biyouyumlu salım ortamlarının geliştirilmesi ve fizyolojik temelli farmakokinetik (PBPK) modelleme yapılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda salım ortamlarındaki doksorubisin hidroklorürün çözünürlük ve degradasyon davranışı incelenmiş ardından Caelyx® ve Myocet Liposomal® formülasyonlarının farklı in vitro salım yöntemleri kullanılarak salım profilleri belirlenmiştir. Elde edilen in vitro salım verileri, doksorubisin hidroklorürün fizikokimyasal özellikleri ve insan fizyolojik parametreleri kullanılarak oluşturulan PBPK modeline entegre edilmiştir. Elde edilen degradasyon ve in vitro salım verileri; doksorubisin hidroklorürün geliştirilen biyouyumlu ortamlarında 72 saat sonunda yaklaşık %50 oranında degradasyona uğradığını gösterirken; Caelyx® formülasyonundan %5'ten düşük düzeyde ilaç salımı gerçekleştirmiş, Myocet Liposomal® formülasyonundan ise yaklaşık %80 oranında salım göstermiştir. PBPK modelleme sonuçları, lipozom taşıyıcı sistemlerin biyouyumlu in vitro salım profillerinin yanı sıra lipozom taşıyıcı sistemine özgü mekanistik süreçlerin de (lipozom taşıyıcı sisteme özgü dolaşım stabilitesi, retiküloendotelyal sistem (RES) aracılı eliminasyon, dolaşımda enkapsüle ilaç fraksiyonunun zamana bağlı değişimi gibi) PBPK modeline entegre edilmesinin, nano ilaç taşıyıcı sistemlerin in vivo davranışının öngörülebilmesi açısından kritik olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nano drug delivery systems have gained an important place in therapy due to their potential to enhance the therapeutic efficacy of drug molecules. The PEGylated liposomal formulation of doxorubicin hydrochloride (Caelyx®) and the non-PEGylated liposomal formulation (Myocet Liposomal®) are clinically used for chemotherapeutic purposes. In this doctoral thesis, the development of biorelevant release media to mimic human blood plasma and physiologically based pharmacokinetic (PBPK) modeling were aimed at predicting the in vivo performance of PEGylated and non-PEGylated liposomal formulations of intravenously administered doxorubicin hydrochloride, selected as model nano drug delivery systems. Within this scope, the solubility and degradation behavior of doxorubicin hydrochloride in the release media were investigated, followed by the determination of the in vitro release profiles of Caelyx® and Myocet Liposomal® using different in vitro release methods. The data obtained in vitro release were subsequently integrated into a PBPK model developed using the physicochemical properties of doxorubicin hydrochloride and human physiological parameters. The obtained degradation and in vitro release data showed that approximately 50% of doxorubicin hydrochloride underwent degradation after 72 hours in the developed biorelevant media, while less than 5% drug release was observed from the Caelyx® formulation, whereas approximately 80% drug release was observed from the Myocet Liposomal® formulation. The PBPK modeling results demonstrated that, in addition to the biorelevant in vitro release profiles of liposomal drug delivery systems, the incorporation of liposome specific mechanistic processes, such as circulation stability, reticuloendothelial system (RES) mediated elimination, and time dependent changes in the fraction of encapsulated drug in the systemic circulation, into the PBPK model is critical for predicting the in vivo behavior of nano drug delivery systems.