Sedasyon altında manyetik rezonans görüntüleme yapılan okul öncesi dönemdeki çocuklarda görsel bilgilendirme kitapçığının işlem öncesi anksiyete üzerine etkisi: Prospektif randomize kontrollü çalışma
The effect of a visual information booklet on preprocedural anxiety in preschool children undergoing magnetic resonance imaging under sedation: A prospective randomized controlled trial
- Tez No: 1021396
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İşlem öncesi anksiyete, okul öncesi çocuk, manyetik rezonans görüntüleme, sedasyon, hasta eğitimi, görsel bilgilendirme, Preprocedural anxiety, preschool child, magnetic resonance imaging, sedation, patient education, visual information
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Okul öncesi dönemdeki çocuklar, gelişim özellikleri nedeniyle tıbbi işlemleri anlamakta zorlanabilir ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) süreci bu yaş grubunda belirgin anksiyeteye yol açabilir. Bu çalışmada, sedasyon altında MRG uygulanacak 3–6 yaş aralığındaki çocuklarda işlem öncesinde verilen görsel bilgilendirme kitapçığının çocukların anksiyete düzeyi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca ebeveynlerin kaygı düzeyi ile çocuk anksiyetesi arasındaki ilişki ve kitapçığın intravenöz (İV) kanülasyon sırasındaki kooperasyon üzerine etkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize kontrollü olarak yürütülen çalışmaya, etik kurul onayı ve ebeveyn onamı alındıktan sonra sedasyon altında MRG planlanan, ASA fiziksel durum sınıfı I–II olan 3–6 yaş aralığındaki 50 çocuk dahil edildi. Hastalar bilgisayar tabanlı randomizasyonla kontrol (n=25) ve kitapçık (n=25) gruplarına ayrıldı. Kontrol grubuna rutin sözlü bilgilendirme yapıldı. Kitapçık grubuna ek olarak MRG sürecini çocukların ilgi duyabileceği görseller ve basit ifadelerle anlatan“MR Maceram”adlı kitapçık verildi. Çocukların anksiyetesi bekleme alanında (mYPAS-T1) ve hazırlık alanında İV kanülasyon girişimi başlamadan önce (mYPAS-T2) Modifiye Yale Preoperatif Anksiyete Skalası ile değerlendirildi. Ebeveynlerin o anki kaygı düzeyi Durumluk Kaygı Ölçeği (STAI-S) ile ölçüldü. İV kanülasyon kooperasyonu üç basamaklı gözlemsel bir sistemle (0=iyi, 1=kısmi direnç, 2=belirgin direnç) kaydedildi. Temel değerlendirme ölçütü mYPAS-T2 skoruydu. Bulgular: Gruplar arasında değerlendirilen demografik ve klinik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Kitapçık grubunda bekleme alanında ölçülen mYPAS-T1 skoru kontrol grubuna göre daha düşüktü (34,6 ± 13,50'ye karşı 44,5 ± 14,16; p=0,015). Temel değerlendirme ölçütü olan mYPAS-T2 skoru da kitapçık grubunda daha düşük bulundu (52,9 ± 17,83'e karşı 65,7 ± 19,98; p=0,020). Her iki grupta da anksiyete T1'den T2'ye arttı, ancak artış miktarı gruplar arasında benzerdi (p=0,363). İntravenöz kanülasyon sırasında iyi kooperasyon kitapçık grubunda kontrol grubuna göre daha sık (%32,0'ye karşı %8,0), belirgin direnç ise daha az sıklıkta (%12,0'ye karşı %40,0) gözlendi (p=0,025). Kitapçık grubunda kitapçık inceleme sıklığı ile İV kooperasyon skoru arasında negatif korelasyon saptandı (rho=−0,518; p=0,008). Yine kitapçık grubunda, mYPAS-T2 skoru yükseldikçe İV kooperasyon skorunun arttığı, başka bir ifadeyle kooperasyonun kötüleştiği görüldü (rho=0,607; p=0,001). Ebeveyn STAI-S skorları gruplar arasında benzerdi 44 (p=0,667) ve ebeveyn anksiyetesi ile çocukların anksiyete ve kooperasyon ölçütleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı (tüm p>0,05). Sonuç: Sedasyon altında MRG uygulanacak okul öncesi çocuklarda işlem sürecinin yaşa uygun görseller ve basit bir hikâyeyle önceden anlatılması, daha düşük işlem öncesi anksiyete ve İV kanülasyon sırasında daha iyi kooperasyonla ilişkili bulunmuştur. Ek teknik donanım veya özel personel gerektirmeyen“MR Maceram”kitapçığı, pediatrik MRG hazırlığında rutin sözlü bilgilendirmeye ek olarak kullanılabilecek basit ve uygulanabilir bir yöntem olabilir. Ebeveyn STAI-S skorlarında gruplar arasında fark saptanmaması, ebeveynlere yönelik ayrı bilgilendirme yöntemlerine gereksinim olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background and Objective: Preschool children may have difficulty understanding medical procedures because of their developmental characteristics, and magnetic resonance imaging (MRI) may provoke considerable anxiety in this age group. This study aimed to evaluate the effect of a visual information booklet provided before the procedure on anxiety levels in children aged 3–6 years undergoing MRI under sedation. The relationship between parental state anxiety and child anxiety and the effect of the booklet on cooperation during intravenous (IV) cannulation were also assessed. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study included 50 children aged 3–6 years with ASA physical status I–II who were scheduled for MRI under sedation. The children were randomly allocated using a computer-generated sequence to a control group (n=25) or a booklet group (n=25). The control group received standard verbal information. The booklet group additionally received“My MRI Adventure,”an illustrated booklet explaining the MRI process using child-friendly images and simple wording. Child anxiety was assessed using the Modified Yale Preoperative Anxiety Scale in the waiting area (mYPAS-T1) and in the preparation area before IV cannulation was initiated (mYPAS-T2). Parental state anxiety was assessed using the State-Trait Anxiety Inventory-State Form (STAIS). Cooperation during IV cannulation was rated using a three-level observational system (0=good cooperation, 1=partial resistance, and 2=marked resistance). The primary outcome was the mYPAS-T2 score. Results: No statistically significant differences were observed between the groups in the measured demographic and clinical characteristics (p>0.05). The mYPAS-T1 score was lower in the booklet group than in the control group (34.6 ± 13.50 vs. 44.5 ± 14.16; p=0.015). The primary outcome, the mYPAS-T2 score, was also lower in the booklet group (52.9 ± 17.83 vs. 65.7 ± 19.98; p=0.020). Anxiety increased from T1 to T2 in both groups, but the magnitude of the increase was similar between the groups (p=0.363). During intravenous cannulation, good cooperation was observed more frequently in the booklet group than in the control group (32.0% vs. 8.0%), whereas marked resistance was less frequent (12.0% vs. 40.0%) (p=0.025). In the booklet group, the frequency of booklet review was negatively correlated with the IV cooperation score (rho=−0.518; p=0.008). In the same group, higher mYPAS-T2 scores were associated with higher IV cooperation scores, indicating poorer cooperation (rho=0.607; p=0.001). Parental STAI-S scores were similar between the groups (p=0.667), and no 46 significant associations were found between parental anxiety and children's anxiety or cooperation measures (all p>0.05). Conclusion: In preschool children scheduled for MRI under sedation, explaining the procedure in advance using age-appropriate illustrations and a simple story was associated with lower preprocedural anxiety and better cooperation during IV cannulation. Requiring no additional technical equipment or specialized personnel, the“My MRI Adventure”booklet may be a simple and feasible adjunct to standard verbal information in pediatric MRI preparation. The absence of a difference in parental STAI-S scores between the groups suggests that separate information strategies targeting parents may be needed.