Juvenil miyoklonik epilepsi tanılı hastaların prognozları ve tedavisonuçları
Prognosis and treatment outcomes of patients with juvenile myoclonic epilepsy
- Tez No: 1021407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE KOÇ UÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ch-ld, Ep-lepsy, Juven-le myoclon-c ep-lepsy, Prognos-s, Levet-racetam, Valproate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET JuvenIl MIyoklonIk EpIlepsI Tanılı Hastaların Prognozları ve TedavI Sonuçları Amaç: Juven-l m-yoklon-k ep-leps- (JME), -d-yopat-k jeneral-ze ep-leps-ler grubunda yer alan, ergenl-k dönem-nde başlayan, sabah uykudan uyanış sonrası m-yoklon-k atımlar, jeneral-ze ton-k-klon-k nöbetler (JTKN) ve absans nöbetler-yle karakter-ze b-r ep-leps- sendromudur. Ant-nöbet -laç tedav-s-ne yanıtı genell-kle -y- olmakla b-rl-kte prognoz bel-rley-c-ler- hâlâ tartışmalıdır. Bu çalışmada, JME tanılı ped-atr-k hastaların demograf-k, kl-n-k ve elektrof-zyoloj-k özell-kler-n-n; nöbet t-p-, ant-nöbet -laç seç-m-, ps-k-yatr-k komorb-d-te ve tanı gec-kmes-n-n prognoz -le -l-şk-s-n-n araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Adana Şeh-r Eğ-t-m ve Araştırma Hastanes- Çocuk Nöroloj- Pol-kl-n-ğ-'nde Ocak 2020 - Ocak 2025 tar-hler- arasında JME tanısıyla tak-p ed-len 77 hasta retrospekt-f olarak değerlend-r-ld-. Hastaların demograf-k ver-ler-, kl-n-k ve elektrof-zyoloj-k özell-kler-, ant-nöbet -laç terc-hler-, ps-k-yatr-k komorb-d-teler- ve prognoz değ-şkenler- dosya kayıtlarından elde ed-ld-. İstat-st-ksel anal-zler IBM SPSS Stat-st-cs v20.0 programı -le yapıldı; p<0,05 -stat-st-ksel anlamlılık sınırı olarak kabul ed-ld-. Bulgular: Çalışmaya dah-l ed-len 77 hastanın 52's- (%67,5) kız, 25'- (%32,5) erkekt-. Ortalama nöbet başlangıç yaşı 13,1±2,4 yıl, ortalama başvuru yaşı 13,9±2,2 yıl, ortalama tanı gec-kmes- 0,9±1,3 yıl -d-. Hastaların %32,5'-nde a-lede ep-leps- öyküsü, %28,6'sında ps-k-yatr-k komorb-d-te mevcuttu. Nöbet t-pler- -ncelend-ğ-nde hastaların %64,9'unda m-yoklon-k nöbet (n=50), %39,0'ında jeneral-ze ton-k-klon-k nöbet (n=30) ve %15,6'sında absans nöbet- (n=12) saptandı. Ant-nöbet -laç dağılımına bakıldığında hastaların %50,6'sı levet-rasetam monoterap-s-, %24,7's- valproat monoterap-s-, %22,1'- komb-nasyon tedav-s- almaktaydı. İy- prognoz oranı %80,5, rem-syon oranı %81,8, -lk -k- yılda nöbet kontrol oranı %84,2, son b-r yılda nöbets-zl-k oranı %79,2 olarak saptandı. JTKN varlığı -y- prognoz (p=0,006), rem-syon (p=0,013) ve son b-r yılda nöbets-zl-kle (p=0,008) anlamlı -l-şk- gösterd-. M-yoklon-k nöbet varlığı -lk -k- yılda nöbet kontrolünü (p=0,047) ve son b-r yılda nöbets-zl-ğ- (p=0,041) olumsuz etk-led-. Valproat kullanan hastalarda -lk -k- yılda nöbet kontrolü anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (%70,6'ya karşın %95,2; p=0,004). İlk -k- yılda nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda tanı gec-kmes- anlamlı ölçüde uzun saptandı (p=0,047). EEG bulguları ve a-le öyküsünün h-çb-r prognoz değ-şken-yle anlamlı -l-şk- göstermed-ğ- bel-rlend-. Sonuç: JME tanılı ped-atr-k hastalarda erken ve doğru tanı, kısa vadel- nöbet kontrolü açısından kr-t-k öneme sah-pt-r. JTKN varlığı -y- prognozla -l-şk-l- bulunurken, m-yoklon-k nöbet varlığı erken dönem nöbet kontrolünü olumsuz etk-lemekted-r. Levet-rasetam ve valproatın uzun dönem etk-nl-ğ- benzer olmakla b-rl-kte, valproat kullanımı erken dönem nöbet kontrolü üzer-nde olumsuz b-r etk- göstereb-lmekted-r; ancak bu bulgunun VPA'nın farmakoloj-k etk-nl-ğ-nden çok end-kasyona bağlı seç-m yanlılığından kaynaklanıyor olab-leceğ- düşünülmekted-r.Ps-k-yatr-k komorb-d-tes- olan hastalarda -laç d-renc-ne eğ-l-m-n artması, bu grubun daha yakın -zlenmes- gerekt-ğ-ne -şaret etmekted-r. Sonuçların daha gen-ş prospekt-f ser-lerle doğrulanması gerekmekted-r. Anahtar KelImeler: Çocuk, Ep-leps-, Juven-l m-yoklon-k ep-leps-, Prognoz, Levet-rasetam, Valproat.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PrognosIs and Treatment Outcomes of PatIents wIth JuvenIle MyoclonIc EpIlepsy AIm: Juven-le myoclon-c ep-lepsy (JME) -s an ep-lepsy syndrome belong-ng to the -d-opath-c general-zed ep-leps-es group, character-zed by myoclon-c jerks upon awaken-ng, general-zed ton-c-clon-c (GTC) se-zures, and absence se-zures beg-nn-ng -n adolescence. Although the response to ant-se-zure med-cat-on (ASM) therapy -s generally favorable, the prognost-c determ-nants of JME rema-n a subject of debate. The a-m of th-s study was to -nvest-gate the demograph-c, cl-n-cal and electrophys-olog-cal character-st-cs of ped-atr-c pat-ents w-th JME, and to evaluate the relat-onsh-p of se-zure type, ASM select-on, psych-atr-c comorb-d-ty and d-agnost-c delay w-th prognos-s. Methods: Seventy-seven pat-ents followed w-th a d-agnos-s of JME at the Ped-atr-c Neurology Outpat-ent Cl-n-c of Adana C-ty Tra-n-ng and Research Hosp-tal between January 2020 and January 2025 were evaluated retrospect-vely. Demograph-c data, cl-n-cal and electrophys-olog-cal f-nd-ngs, ASM preferences, psych-atr-c comorb-d-t-es, and prognost-c var-ables were obta-ned from med-cal records. Stat-st-cal analyses were performed us-ng IBM SPSS Stat-st-cs v20.0; p<0.05 was accepted as the threshold for stat-st-cal s-gn-f-cance. Results: Of the 77 pat-ents -ncluded -n the study, 52 (67.5%) were female and 25 (32.5%) were male. The mean age at se-zure onset was 13.1±2.4 years, mean age at f-rst adm-ss-on was 13.9±2.2 years, and mean d-agnost-c delay was 0.9±1.3 years. A fam-ly h-story of ep-lepsy was present -n 32.5% and psych-atr-c comorb-d-ty -n 28.6% of pat-ents. Regard-ng se-zure types, myoclon-c se-zures were detected -n 64.9% (n=50), general-zed ton-c-clon-c se-zures -n 39.0% (n=30), and absence se-zures -n 15.6% (n=12) of pat-ents. Regard-ng ant-se-zure med-cat-on d-str-but-on, 50.6% of pat-ents rece-ved levet-racetam monotherapy, 24.7% valproate monotherapy, and 22.1% comb-nat-on therapy. The rates of good prognos-s, rem-ss-on, se-zure control w-th-n the f-rst two years, and se-zure freedom -n the last year were 80.5%, 81.8%, 84.2%, and 79.2%, respect-vely. The presence of GTC se-zures was s-gn-f-cantly assoc-ated w-th good prognos-s (p=0.006), rem-ss-on (p=0.013), and se-zure freedom -n the last year (p=0.008). The presence of myoclon-c se-zures adversely affected se-zure control w-th-n the f-rst two years (p=0.047) and se-zure freedom -n the last year (p=0.041). Pat-ents rece-v-ng valproate had a s-gn-f-cantly lower rate of se-zure control w-th-n the f-rst two years compared to those not rece-v-ng valproate (70.6% vs. 95.2%; p=0.004). D-agnost-c delay was s-gn-f-cantly longer -n pat-ents who fa-led to ach-eve se-zure control w-th-n the f-rst two years (p=0.047). EEG f-nd-ngs and fam-ly h-story showed no s-gn-f-cant assoc-at-on w-th any prognost-c var-able. ConclusIon: Early and accurate d-agnos-s -s of cr-t-cal -mportance for shortterm se-zure control -n ped-atr-c pat-ents w-th JME. Wh-le the presence of GTCS was assoc-ated w-th a favorable prognos-s, the presence of myoclon-c se-zures adversely affected early se-zure control. Although the long-term eff-cacy of levet-racetam and valproate was comparable, valproate use may have a negat-ve -mpact on early se-zure control; however, th-s f-nd-ng -s thought to result from -nd-cat-on-related select-on b-as rather than the pharmacolog-cal eff-cacy of VPA. The -ncreased tendency toward drug res-stance -n pat-ents w-th psych-atr-c comorb-d-t-es -nd-cates that th-s group requ-res closer mon-tor-ng. These f-nd-ngs need to be conf-rmed w-th larger prospect-ve ser-es.