Kardiyak malformasyon saptanan fetüslere ait amniyotik sıvıda ve maternal serumda CK (kreatin kinaz), CK-MB (kreatin kinaz-MB), Troponin I ve Nt-ProBNP (N-terminal pro-B-type natriuretic peptid) seviyelerinin incelenmesi
Evaluation of CK (creatine kinase), CK-MB (creatine kinase-MB), Troponin I, and Nt-probnp (n-terminal pro-B-type natriuretic peptide) levels in amniotic fluid and maternal serum of fetuses with cardiac malformations
- Tez No: 1021414
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL KALELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Amniosentez, Amniotik sıvı, Biyobelirteçler, Fetal hastalıklar, Fetal kalp, Fetal malformasyonlar, Troponin, Amniocentesis, Amniotic fluid, Biomarkers, Fetal diseases, Fetal heart, Troponin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Konjenital kalp hastalıkları (KKH), perinatal morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Prenatal dönemde bu hastalıkların erken tanısı ve fizyopatolojik etkilerinin anlaşılması, prognozun öngörülmesi ve perinatal yönetim açısından büyük önem taşımaktadır. Miyokardiyal stres ve hasarın değerlendirilmesinde kullanılan biyobelirteçlerin prenatal dönemdeki rolü henüz tam olarak net değildir. Bu çalışmada, fetal kardiyak malformasyon saptanan gebeliklerde amniyotik sıvı ve maternal serumda CK, CK-MB, Troponin I ve NT-proBNP düzeylerinin incelenmesi ve bu belirteçlerin kardiyak anomali varlığı ve alt grupları ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, fetal kardiyak malformasyon saptanan gebeler ile majör konjenital anomali saptanmayan kontrol grubu dahil edilmiştir. Amniyosentez sırasında elde edilen amniyotik sıvı örnekleri ile eş zamanlı alınan maternal kan örneklerinde CK, CK-MB, Troponin I ve NT-proBNP düzeyleri analiz edilmiştir. Olgular kardiyak fizyopatolojik özelliklerine göre alt gruplara ayrılarak (duktus bağımlılığı, pulmoner ve sistemik dolaşım özellikleri) değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş, biyobelirteçlerin gestasyonel yaş ile ilişkisi regresyon analizi ile ayrıca incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada CK-MB düzeylerinin hem genel hasta grubunda hem de alt grup analizlerinde kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. CK düzeylerinde de artış izlenmekle birlikte, bu artışın daha değişken olduğu görülmüştür. NT-proBNP düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ancak hasta grubunun gebelik haftasının daha ileri olması, bu belirteç açısından önemli bir karıştırıcı faktör olarak değerlendirilmiştir. Regresyon analizinde CK-MB, CK ve troponin düzeylerinin gestasyonel yaş ile anlamlı ilişki göstermediği, buna karşılık NT-proBNP düzeylerinin gebelik haftası ile anlamlı negatif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. Troponin I düzeyleri ise gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemiştir. Maternal biyobelirteçler açısından yalnızca maternal NT-proBNP düzeylerinin hasta grubunda daha düşük olduğu izlenmiştir. Sonuç: Fetal kardiyak malformasyonlarda biyobelirteç yanıtı heterojen olup, özellikle CK-MB fetal kardiyak stresin değerlendirilmesinde öne çıkan bir belirteç olarak görünmektedir. NT-proBNP düzeylerinin yorumlanmasında gestasyonel yaşın önemli bir belirleyici olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Troponin I'in fetal yapısal kardiyak anomalilerde sınırlı duyarlılığa sahip olduğu düşünülmektedir. Maternal biyobelirteçlerin fetal durumu yansıtmadaki yetersizliği, doğrudan fetal kaynaklı örneklerin önemini ortaya koymaktadır. Daha geniş ve gestasyonel yaş açısından homojen gruplarla yapılacak çalışmalar, bu biyobelirteçlerin klinik kullanımını daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Congenital heart diseases are among the leading causes of perinatal morbidity and mortality. Prenatal identification and understanding of their pathophysiological effects are crucial for prognostic assessment and perinatal management. The role of cardiac biomarkers in the prenatal period, particularly in the context of structural cardiac anomalies, has not yet been fully elucidated. This study aimed to evaluate the levels of CK, CK-MB, Troponin I, and NT-proBNP in amniotic fluid and maternal serum in pregnancies complicated by fetal cardiac malformations, and to investigate their association with the presence and subtypes of cardiac anomalies. Materials and Methods: In this prospective study, pregnancies with fetal cardiac malformations and a control group without major congenital anomalies were included. Amniotic fluid samples obtained during amniocentesis and simultaneously collected maternal blood samples were analyzed for CK, CK-MB, Troponin I, and NT-proBNP levels. Cases were further classified into subgroups according to cardiac pathophysiology (ductal dependency, pulmonary and systemic circulation characteristics). Statistical analyses were performed using appropriate methods, and regression analysis was additionally conducted to evaluate the relationship between biomarkers and gestational age. Results: CK-MB levels were found to be significantly higher in the study group compared to controls, both in overall analysis and subgroup evaluations. Although CK levels were also elevated, the results were more variable. No significant difference was observed in NT-proBNP levels between groups; however, the higher gestational age in the study group was considered a major confounding factor for this biomarker. Regression analysis demonstrated that CK-MB, CK, and troponin levels were not significantly associated with gestational age, whereas NT-proBNP levels showed a significant negative correlation with gestational age. Troponin I levels did not differ significantly between groups. Regarding maternal biomarkers, only maternal NT-proBNP levels were found to be lower in the study group. Conclusion: Biomarker responses in fetal cardiac malformations appear to be heterogeneous. CK-MB may represent a promising biomarker for the assessment of fetal cardiac stress. In contrast, NT-proBNP levels are influenced by gestational age, which should be considered during interpretation. Troponin I appears to have limited sensitivity in structural fetal cardiac anomalies. The limited reflection of fetal cardiac pathology in maternal biomarkers highlights the importance of direct fetal or amniotic fluid–derived samples. Further studies with larger and gestational age-matched populations are needed to better define the clinical utility of these biomarkers.