Kalsiyum silikat bazlı biyomateryallerin cam iyonomer restoratif simanlara bağlanma dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the shear bond strength of calcium silicate-based biomaterials to glass ionomer restorative cements
  1. Tez No: 1021415
  2. Yazar: MEHMET SALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF PINAR BAKIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental materyaller, Dental materials
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, farklı kalsiyum silikat esaslı biyomateryallerin çeşitli cam iyonomer esaslı restoratif materyallerle olan makaslama bağlanma dayanımlarını karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kapsamında, her biri 4 mm çapında ve 2 mm derinliğinde standart silindirik kavite içeren toplam 96 adet akrilik blok hazırlandı. Üretici firmaların talimatları doğrultusunda hazırlanan dört farklı kalsiyum silikat esaslı biyomateryal (ProRoot MTA, Biodentine, TheraCal LC ve MTA BioRep) akrilik bloklardaki kaviteler içerisine yerleştirildi. Ardından üç farklı cam iyonomer esaslı restoratif materyal (Fuji II LC, Equia Forte HT ve Riva Self Cure), 2 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde silindirik kalıplar kullanılarak biyomateryal yüzeyleri üzerine uygulandı ve toplam on iki deney grubu oluşturuldu. Tüm örnekler, 37 °C'de 24 saat süreyle etüvde bekletildikten sonra makaslama bağlanma dayanımı değerleri üniversal test cihazı kullanılarak ölçüldü. Elde edilen veriler parametrik olmayan istatistiksel yöntemler (Kruskal–Wallis testi, Mann–Whitney U testi ve Bonferroni düzeltmesi) ile analiz edildi. Bulgular: En yüksek ortalama bağlanma dayanımının TheraCal LC–Fuji II LC kombinasyonunda, en düşük bağlanma dayanımı değerlerinin ise MTA BioRep–Equia Forte HT kombinasyonunda elde edildiği gözlendi. Kullanılan kalsiyum silikat esaslı biyomateryalin türü ve cam iyonomer siman tipinin arayüz bağlanma dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir etkiye sahip olduğu belirlendi (p <0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, vital pulpa tedavilerinde kullanılan biyomateryal ile üzerine uygulanan cam iyonomer restoratif materyal kombinasyonunun, restoratif sistemin mekanik dayanıklılığı ve uzun dönem klinik başarısı üzerinde belirleyici bir role sahip olduğunu göstermektedir. İncelenen gruplar arasında özellikle TheraCal LC–Fuji II LC kombinasyonu, daha yüksek bağlanma dayanımı değerleri ile diğer kombinasyonlara kıyasla daha avantajlı bir performans sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the shear bond strength of different calcium silicate-based biomaterials to various glass ionomer-based restorative materials. Materials and Methods: Within the scope of this study, a total of 96 acrylic blocks were prepared, each containing a standardized cylindrical cavity with a diameter of 4 mm and a depth of 2 mm. Four different calcium silicate–based biomaterials (ProRoot MTA, Biodentine, TheraCal LC, and MTA BioRep) were placed into the cavities of the acrylic blocks in accordance with the manufacturers' instructions. Subsequently, three different glass ionomer–based restorative materials (Fuji II LC, Equia Forte HT, and Riva Self Cure) were applied onto the biomaterial surfaces using cylindrical molds measuring 2 mm in diameter and 2 mm in height, resulting in a total of twelve experimental groups. All specimens were stored in an incubator at 37 °C for 24 hours, after which shear bond strength values were measured using a universal testing machine. The obtained data were analyzed using non-parametric statistical methods (Kruskal–Wallis test, Mann–Whitney U test, and Bonferroni correction). Results: The highest mean bond strength was observed in the TheraCal LC–Fuji II LC combination, whereas the lowest bond strength values were obtained in the MTA BioRep–Equia Forte HT combination. Both the type of calcium silicate–based biomaterial and the glass ionomer cement significantly and strongly influenced the interfacial bond strength (p < 0.05). Conclusion: The results of this study indicate that the combination of the biomaterial used in vital pulp treatments and the overlying glass ionomer–based restorative material plays a decisive role in the mechanical durability and long-term clinical success of the restorative system. Among the investigated groups, the TheraCal LC–Fuji II LC combination demonstrated a more favorable performance compared with the other combinations by exhibiting higher bond strength values.