An analysis of the value creation and value capture process of a company operating in the sharing economy: The case of uber
Paylaşım ekonomisi içerisinde faaliyet gösteren bir firmanın değer yaratma ve değer yakalama sürecine dair bir analiz: Uber vakası
  1. Tez No: 1021432
  2. Yazar: AYHAM AL WANNI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR ÇAVDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firma değeri, Müşteri tatmini, Yeni ekonomi, Firm value, Customer satisfaction, New economy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, paylaşım ekonomisi kapsamında faaliyet gösteren şirketlerin değer yakalama pratiklerini anlamlandırmak adına sundukları hizmet ve özellikleri, müşteri memnuniyeti kapsamında incelemektedir. Tezde ilk olarak uygun bir temel inşa etmek adına ilgili literatür taraması yapılarak benzer çalışmalar incelenmiştir. Ardından bir taksicilik hizmeti olan Über üzerine bir vaka analizi geliştirilmiştir. Çalışmanın alanı Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'dur. Bu çalışmayı yapabilmek için Über'in hizmet ve özellikleri konusundaki müşteri memnuniyetini belirlemek adına veri toplamak için bir anket hazırlanmıştır. Bu anket, Likert-ölçeği tabanlı olup, hem Über kullanıcılarına hem de Über sürücülerine uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu analiz sonucunda İstanbul'daki kullanıcı ve sürücülerin Über'in sunduğu hizmetler ve özellikleri konusundaki memnuniyetleri ölçülmüştür. Bu çalışma sonuçlarının Über'in ve benzer paylaşım ekonomisi tabanlı şirketlerin küresel bağlamda değer yakalaması için uygulaması gereken stratejiler konusunda ışık tutması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines customer satisfaction over services and features as a practical and functional expression of value creation for companies within the sharing economy and how those companies can capture that value. This thesis first discusses previous research and related articles in order to build an appropriate structure. The second part is a case study on Uber, a ride-hailing company. The area of the study is Istanbul, Turkey's largest city. For the sake of this study, a survey was used to collect data on customer satisfaction over Uber's services and features. The data was collected from both riders and drivers of Uber using a Likert scale questionnaire. Analysis of the data was performed using Statistical tools (SPSS) for data input and analysis. By this analysis, the satisfaction level over Uber's services and features was measured. Finally, this thesis highlights the pricing strategies in which Uber and similar companies operating within the sharing economy can capture value in a global context.