Fiber-İçeren ve Fiber-İçermeyen CAD/CAM Restoratif Materyallerin Okluzal Yükleme Sonrası Aşınma Dayanıklılıklarının Karşılaştırılması
Comparison of wear resistance of fiber-reinforced and non-fiber-reinforced CAD/CAM restorative materials following occlusal loading
  1. Tez No: 1021443
  2. Yazar: EZGİ ÖZTOL ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADULLAH ÜÇTAŞLI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B-Profilometre, Aşınma, Cerasmart 270, Fiberle güçlendirilen kompozit blok, Okluzal yükleme açısı, 3D-Profilometer, Wear, Cerasmart 270, Fiber reinforced composite block, Occlusal loading angle
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Diş hekimliği uygulamalarında, CAD/CAM (Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing = Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli Üretim) teknolojisinin kullanımı, endüstriyel olarak standardize edilen, homojen ve düşük poroziteli blok materyallerinin geliştirilmesine olanak tanır. CAD/CAM teknolojisi ile üretilen indirekt restorasyonların klinik başarısı ve uzun dönem sağkalımına etki eden faktörlerden biri de, dinamik okluzal kuvvetler karşısında sergiledikleri aşınma direncidir. Aşınma, restorasyon yüzeyinde dikey boyut kaybına, karşıt dişlerin madde kaybına ve estetik/fonksiyonel başarısızlıklara yol açabilen kritik tribolojik süreçtir. Bu tez çalışmasının amacı, kısa fiberle güçlendirilen kompozit CAD/CAM blok materyali ile fiber içermeyen hibrit nano-seramik CAD/CAM blok materyalinin farklı açılarda okluzal yükleme işlemi sonrası aşınma dayanıklılıklarının karşılaştırmalı değerlendirilmesidir. Hibrit nano-seramik (Cerasmart 270) ile kısa fiberle güçlendirilen kompozit blok (SFRC) yapısında, iki farklı CAD/CAM restoratif materyalin aşınma derinlik değerleri; okluzal tüberkül eğimlerini ve antagonist çeşitliliği taklit eden, farklı okluzal yükleme açıları (0°, 45°, 60°) ve antagonist tipleri (metal ve steatit/seramik) karşısında in vitro olarak incelendi. Tez çalışması kapsamında, her iki materyalden standart boyutlarda n=72 (n=6/grup) test örneği hazırlandı. Aşınma testi, okluzal çiğneme simülatörüne yerleştirilen test örnekleri üzerinde (50 N yük, 1,5 Hz frekans, 15.000 döngü sayısı) gerçekleştirildi. Aşınma derinlik değeri, Turku Üniversitesi, Turku Klinik Biyomateryaller Merkezi (Turku Clinical Biomaterials Center = TCBC, Finlandiya) Laboratuvarı'nda temassız 3B profilometre yardımıyla ölçüldü. Elde edilen veriler, Genelleştirilmiş Lineer Modeller (GLM) ve Tukey testleri yardımıyla %95 güven aralığı ve 0,05 istatistiksel anlamlılık değeri ile analiz edildi. Bulgular, restoratif materyal yapısı (p<0,001) ve okluzal yükleme açısının (p<0,001) aşınma derinlik değerleri üzerinde istatistiksel anlamlı etkiye sahip olduğunu gösterdi. Cerasmart 270 (19,33 ± 8,83 µm), SFRC materyaline (27,00 ± 13,98 µm) göre tüm test koşullarında daha az aşınma derinliği başka bir deyişle, daha yüksek aşınma direnci sergiledi. Okluzal yükleme açısının artması her iki materyalde de aşınma derinlik değerlerini artırdı. SFRC materyali dikey yüklemede (0°) başarılı aşınma direnci gösterirken, oblik okluzal yükleme açılarında (45°, 60°) aşınma derinlik değeri Cerasmart 270 materyaline göre artış gösterdi. Bu çalışmanın sonuçları, CAD/CAM restoratif materyallerin aşınma davranışının yalnızca antagonist materyal yapısına bağlı olmadığı, materyalin mikroyapısı ve okluzal yükleme açısının aşınma direnci üzerinde daha belirleyici faktörler olduğunu gösterdi. Bu nedenlerle, klinik uygulama işlemleri sırasında, CAD/CAM restoratif materyal seçiminde yalnızca materyalin içeriği değil, restorasyonun maruz kalacağı okluzal kuvvet yönü, tüberkül eğimi ve yüzey bitim ve cilalama işlemleri de dikkate alınmalıdır. Sonuç olarak, deneysel SFRC CAD/CAM blok materyali, içeriğindeki fiberlerin anizotropik yapısı nedeniyle lateral kuvvetler altında (oblik açılarda) yorulmaya karşı Cerasmart 270 materyaline göre daha hassastır. Bu bulgular, tüberkül eğimi yüksek okluzal alanlarda hibrit nano-seramik materyalin dikey boyut stabilitesini korumada daha avantajlı olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In dental practice, the use of CAD/CAM (Computer-Aided Design-Computer-Aided Manufacturing) technology has enabled the development of industrially standardized block materials with homogeneous structures and low porosity. The clinical success and long-term survival of CAD/CAM-fabricated restorations are closely associated with their wear resistance under dynamic occlusal loading. Wear is a critical tribological process that may lead to loss of vertical dimension on the restoration surface, substance loss in opposing teeth, and esthetic and functional failures. The aim of the present thesis was to evaluate the wear resistance of a short fiber-reinforced composite CAD/CAM block material and hybrid nanoceramic CAD/CAM block material following occlusal loading. For this purpose, the wear depth values of two different CAD/CAM restorative materials, a hybrid nanoceramic material, Cerasmart 270, and a short fiber-reinforced composite block, SFRC, were investigated in vitro under different occlusal loading angles, 0°, 45°, and 60°, and against different antagonist types, metal and steatite/ceramic, in order to simulate occlusal cusp inclinations and antagonist variability. A total of 72 specimens were prepared from these two materials in standard dimensions, with six specimens in each group (n=6 per group). The wear test was performed using an occlusal chewing simulator under a 50 N load, at a frequency of 1.5 Hz, for 15,000 cycles. Wear depth values were measured using a non-contact 3D-profilometer at Turku Clinical Biomaterials Centre, University of Turku, Finland. The data were analyzed using generalized linear models and Tukey post hoc tests. The confidence interval and the level of statistical significance were set at 95% and at 0.05, respectively. The findings showed that restorative material structure and occlusal loading angle had statistically significant effects on wear depth values (p<0.001). Cerasmart 270 showed higher wear resistance than the SFRC material under all test conditions, with mean wear depth values of 19.33 ± 8.83 µm and 27.00 ± 13.98 µm, respectively. An increase in the occlusal loading angle resulted in increased wear depth values in both materials. The material/angle interaction was also found to be statistically significant. Although the SFRC material demonstrated favorable wear resistance under vertical loading at 0°, its wear depth values increased under oblique occlusal loading angles of 45° and 60° compared with Cerasmart 270. The results of this study indicate that the wear behavior of CAD/CAM restorative materials is not determined solely by antagonist material structure. Rather, the microstructure of the restorative material and the occlusal loading angle appear to be more decisive factors affecting wear resistance. Therefore, in clinical applications, the selection of CAD/CAM restorative materials should take into consideration not only material composition but also the direction of occlusal forces, cusp inclination, and surface finishing and polishing procedures. In conclusion, the experimental SFRC CAD/CAM block material was more susceptible to oblique fatigue under lateral forces and oblique loading conditions than Cerasmart 270, probably due to the anisotropic structure of the fibers in its composition. These findings suggest that hybrid nanoceramic materials may be more advantageous in maintaining vertical dimension stability in occlusal areas with steep cusp inclinations.