Varoluşsal kaygı ile yaşamın anlamı arasındaki ilişkide tanrı algısının aracı rolünün incelenmesi
An examination of the mediating role of the perception of god in the relationship between existential anxiety and the meaning of life
- Tez No: 1021442
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Klinik psikoloji, Psikoloji, Tanrı, Varoluşsal kaygı, Yaşamın anlamı, Clinical psychology, Psychology, God, Existential anxiety, Life meaning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, varoluşsal kaygı ile yaşamın anlamı arasındaki ilişkide Tanrı algısının aracı rolü incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak ilişkisel tarama modeli ve aracılık modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzeri 427 birey oluşturmuştur. Veriler çevrim içi anket yöntemiyle toplanmış; veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Varoluşsal Endişe Ölçeği, Yaşamın Anlamı Ölçeği ve Tanrı Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, varoluşsal kaygı ile yaşamın anlamı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca Tanrı algısının, varoluşsal kaygı ile yaşamın anlamı arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Bunun yanı sıra değişkenlerin bazı sosyodemografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, bireylerin yaşamı anlamlandırma süreçlerinde varoluşsal kaygının önemli bir rol oynadığını ve Tanrı algısının bu ilişkiyi şekillendiren önemli bir psikolojik değişken olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulguların klinik psikoloji alanına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of the perception of God in the relationship between existential anxiety and the meaning of life. The research was conducted using a quantitative approach within the framework of a relational survey model and mediation analysis. The sample consisted of 427 individuals aged 18 and above living in Turkey. Data were collected through an online survey using a Personal Information Form, the Existential Anxiety Scale, the Meaning of Life Scale, and the Perception of God Scale. The collected data were analyzed using SPSS software. The findings revealed a significant relationship between existential anxiety and the meaning of life. Additionally, the perception of God was found to have a partial mediating role in this relationship. It was also determined that the variables showed significant differences according to certain sociodemographic characteristics. The results indicated that existential anxiety plays an important role in individuals' meaning-making processes, and the perception of God functions as a significant psychological factor influencing this relationship. These findings may contribute to the fields of clinical psychology.