Micro-credentials in English language teaching: A qualitative case study in higher education
İngilizce dil öğretiminde mikro-yeterlilikler: Yükseköğretimde nitel bir durum çalışması
- Tez No: 1021456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DONALD STAUB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hazırlık sınıfları, Yükseköğretim, İngiliz dili, Preparatory classes, Higher education
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de hazırlık okulu düzeyinde geliştirilen mikro-sertifika programlarına ilişkin hem öğrenci hem de öğretim görevlisi görüşlerini incelemektedir. Mikro-sertifikaların kullanımı yükseköğretimde hızla yaygınlaşmaktadır. Ancak, İngilizce Dil Öğretimi sektöründe nasıl kullanıldıkları ve deneyimlendikleri hakkında bugüne kadar çok az rapor yayınlanmıştır.Veriler, 20 hazırlık okulu öğrencisi ve 7 ELT öğretim görevlisi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Veri analizinin temel yöntemi olarak tematik analiz (Braun and Clarke, 2006; Braun and Clarke, 2019) kullanılmıştır. Katılımcılar arasında her temanın göreceli önemini değerlendirmek için frekans analizi de kullanılmıştır. Bu çalışmada beş temel tema ortaya çıkmıştır: beceriye dayalı ve pratik öğrenme, mikro-sertifika öğrenimi ile diğer öğretim/öğrenme biçimleri arasındaki algılanan ayrım, sertifikaların/rozetlerin değeri, katılım düzeylerinde azalma ve katılımda artan sorunlar ve tasarım ve sunumun gerçekçiliği ile idealizmi arasındaki fark. Her iki grup da mikro-sertifikaları geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha az resmileştirilmiş ancak daha pratik olarak görmüştür. Katılım, notlarla resmi bir bağlantının olmaması, eğitimcilerin ve yöneticilerin rozetlerin öğrenciler için gerçek değerinin farkında olmaması ve eğitimci tasarım çalışmalarının gizli doğası nedeniyle azalmıştır. Bu çalışma, Türkiye'deki bir İngilizce dil öğretimi ortamında iki paydaşın, öğrencilerin ve eğitmenlerin bakış açılarını sunmaktadır. Bu tür programların tasarımcıları, bunları sağlayacak eğitimciler ve kurumsal politikalar için pratik çıkarımlar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research explores student and instructor perceptions of micro-credential programs implemented within a preparatory school context in Türkiye. The use of micro-credentials is rapidly expanding throughout higher education; however, little has been reported about how they are used and experienced in the English language teaching program. This study aims to address this gap by examining stakeholder perspectives in an ELT preparatory school setting. Data were collected through semi-structured interviews with 20 preparatory school students at the mastery level, an advanced proficiency stage within the program, and 7 ELT instructors at the school of foreign languages who had participated in micro-credential courses delivered between 2023 and 2026. Thematic analysis (Braun and Clarke, 2006; 2019) and frequency analysis were employed for data analysis. Five key themes emerged regarding participants' perceptions of micro-credential programs: skill-based and practical learning, perceived distinctiveness of micro-credential learning, credential value and badge utility, participation decline and engagement, and design challenges and delivery realities. Both groups viewed micro-credentials as less formalized but more practical than traditional teaching methods. The findings revealed that participation has declined due to the absence of formal grade connections, limited institutional awareness of badge value, and the unrecognized nature of educator design work. This study offers two stakeholder perspectives within an ELT context in Türkiye and provides practical implications for program designers, educators, and institutional policymakers.