Exploring the impact of vitamin k2 and albumin combination on hepatocellular carcinoma: mechanistic insights into EMT, growth, and migration
Vitamin K2 ve albümin kombinasyonunun hepatoselüler karsinoma üzerindeki etkisinin araştırılması: EMT, büyüme ve göç mekanizmalarına yönelik mekanistik anlayış
  1. Tez No: 1021455
  2. Yazar: HELİN SAĞIR BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİ ALOTAİBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Genetik, Biyoloji, Bioengineering, Genetics, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre çoğalması, Karsinoma-hepatoselüler, Serum albümin-insan, Sığır serum albümin, Tümör ilişkili apoptozu indükleyen ligand, Cell proliferation, Carcinoma-hepatocellular, Serum albumin-human, Bovine serum albumin, Tumor related apoptosis inducing ligand
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
HCC dünya genelinde primer karaciğer kanserinin en yaygın formunu temsil eder ve tüm vakaların yaklaşık %90'ını oluşturur. Ayrıca, HCC kansere bağlı ölümlerin üçüncü önde gelen nedenidir. Vitamin K2'nin, HCC de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinde proliferasyonu inhibe ettiği bildirilmiştir; albümin ise HCC'de prognostik bir gösterge olarak görev yapar ve in vitro olarak HCC hücre büyümesini baskıladığı gösterilmiştir. Bu gözlemlere rağmen, kombine Vitamin K2 ve albümin maruziyetinin HCC hücre kaderi üzerindeki etkisi sistematik olarak incelenmemiştir. Bu çalışma, ALB ve VK2 kombinasyonunun HCC hücre hatları üzerindeki potansiyel etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Hücre canlılığı MTT testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Hücre döngüsü dağılımı akış sitometrisi ile analiz edilmiş, çeşitli protein ekspresyon seviyeleri Western blot analizi ile belirlenmiş, apoptotik hücre popülasyonları Annexin V testi kullanılarak nicelendirilmiştir. Çeşitli protein seviyelerini ve lokalizasyonlarını incelemek için IF boyama yapılmıştır. Hücresel yaşlanma SA-β-gal testi ile, yara iyileşme kapasitesi yara iyileşme testi ile, koloni oluşum testi ile uzun vadeli klonojenik potansiyel değerlendirilmiştir. ALB ve VK2 kombinasyon tedavisi sonrasında, hücre canlılığında önemli bir azalma, hücre döngüsünde G1 fazında duraklama, AFP'de azalma ve diğer önemli protein ekspresyon seviyelerinde değişiklik, apoptozda artış, koloni oluşumunda ve yara iyileşme kapasitesinde azalma gözlemlenmiştir; ancak yaşlanma gözlemlenmemiştir. Ayrıca metabolik genlerin de değişimleri gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar, ALB ve VK2 kombinasyonunun mekanistik anlayışına dair bir bakış açısı sunmakta ve umut vadeden terapötik ajanlar olarak potansiyellerini göstermektedir. Toplu olarak, bu bulgular HCC hastalarının yönetimi için potansiyel yeni bir strateji önermektedir.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma (HCC) represents the most common form of primary liver cancer globally, making up about 90% of all cases. Additionally, HCC ranks as the third leading cause of cancer-related deaths. Vitamin K2 has been reported to inhibit proliferation in several cancer types, including HCC, while albumin serves as a prognostic indicator in HCC and has also been shown to suppress HCC cell growth in vitro. Despite these observations, the effect of combined Vitamin K2 and albumin exposure on HCC cell fate has not been systematically examined. The study aims investigate the potential effects of ALB, VK2 combination on HCC cell lines. Cell viability was assessed using the MTT assay. Cell cycle distribution was analyzed by flow cytometry. Several protein expression levels were determined by Western blot analysis, and apoptotic cell populations were quantified using the Annexin V assay. IF staining was performed to examine several protein levels and localizations. Cellular senescence was evaluated via the SA-β-gal assay, wound healing capacity was assessed using the wound healing assay, and the colony formation assay was performed to evaluate long-term clonogenic potential. Following combination therapy with ALB and VK2, a significant decrease in cell viability, G1 arrest in the cell cycle, decreased AFP, and changes in other key protein expression levels, increased apoptosis, decreased colony forming, and wound healing capacity were observed; however, senescence was not observed. Changes in metabolic genes have also been observed. These findings suggest that combined ALB and VK2 treatment suppresses growth- and migration-associated phenotypes in HCC cell models. The observed molecular changes provide a basis for further mechanistic studies, and a scientific rationale for prospective preclinical validation.