Tek taraflı çiğneme yapan hastalarda temporal, masseter ve sternokleidomastoid kasların ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of the temporalis, masseter, and sternocleidomastoid muscles in patients with unilateral chewing habit
- Tez No: 1021500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Masseter kas, Sternokleidomastoid kas, Tek taraflı çiğneme, Temporal kas, Ultrasonografi, Masseter muscle, Sternocleidomastoid muscle, Temporalis muscle, Unilateral chewing habit, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
Özet
TEK TARAFLI ÇİĞNEME YAPAN HASTALARDA TEMPORAL, MASSETER VE STERNOKLEİDOMASTOİD KASLARIN ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Dişcioğlu Candemir E., Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Aydın, 2026 Amaç: Çalışmamızın amacı, tek taraflı çiğneme alışkanlığına sahip bireylerde ve sağlıklı grupta temporal, masseter ve sternokleidomastoid kaslarının kalınlığının ve internal ekojenik görünümlerinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, tek taraflı çiğneme alışkanlığı bulunan 69 kişi, kontrol grubunda 65 kişi olmak üzere toplam 134 birey dahil edildi. Tüm bireylerde bilateral temporal, masseter ve sternokleidomastoid kaslarının istirahat ve sıkma durumlarında ultrasonografik değerlendirmesi gerçekleştirildi. Ayrıca temporal ve masseter kaslarının internal ekojenik yapıları ultrasonografik olarak sınıflandırıldı. Tüm görüntüleme ve ölçümler aynı araştırmacı tarafından gerçekleştirildi. Bulgular: Ölçümlerin gözlemci içi güvenirliğinin yüksek olduğu ve tüm ICC değerlerinin 0,90'ın üzerinde olduğu belirlendi (p<0,001). Kontrol grubunda temporal, masseter ve sternokleidomastoid kaslarının sağ ve sol taraf ölçümleri arasında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Sol taraf ile çiğneyen hasta grubunda temporal ve masseter kaslarının sol taraf ölçümlerinin, sağ taraf ile çiğneyen hasta grubunda ise sağ taraf ölçümlerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı (p<0,001). Sağ taraf ile çiğneyen hastalarda sternokleidomastoid kasının sağ taraf ölçümleri de sol tarafa göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda masseter kasının hem istirahat hem de sıkma durumlarında kontrol grubunda daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlendi (p<0,001). Cinsiyete göre yapılan değerlendirmelerde erkek bireylerde masseter ve sternokleidomastoid kas kalınlıklarının kadınlara göre daha yüksek olduğu bulundu. Kasların internal yapı değerlendirmesinde sağ temporal ve sağ masseter kaslarında anlamlı farklılık saptanmazken, sol temporal ve sol masseter kaslarında gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu görüldü. Sonuç: Tek taraflı çiğneme alışkanlığının temporal ve masseter kaslarında taraflar arası kalınlık farklılıklarına neden olduğu ve internal yapı değişiklikleri ile ilişkili olabileceği belirlenmiştir. x Ultrasonografinin çiğneme kaslarının değerlendirilmesinde güvenilir ve tekrarlanabilir bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ULTRASONOGRAPHIC EVALUATION OF THE TEMPORALIS, MASSETER, AND STERNOCLEIDOMASTOID MUSCLES IN PATIENTS WITH UNILATERAL CHEWING HABIT Dişcioğlu Candemir E., Aydın Adnan Menderes University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology, Specialty Thesis, Aydın, 2026 Objective: The aim of this study was to evaluate the thickness and internal echogenic appearance of the temporalis, masseter, and sternocleidomastoid muscles using ultrasonography in individuals with unilateral chewing habits and healthy subjects. Materials and Methods: A total of 134 individuals were included in the study, comprising 69 participants with a unilateral chewing habit and 65 participants in the control group. Bilateral ultrasonographic evaluations of the temporalis, masseter, and sternocleidomastoid muscles were performed in both resting and contracted states. In addition, the internal echogenic structures of the temporalis and masseter muscles were classified ultrasonographically. All imaging procedures and measurements were performed by the same researcher. Results: Intra-observer reliability was assessed using the intraclass correlation coefficient (ICC), and all ICC values were found to be above 0.90, indicating high reliability (p<0.001). No significant difference was found between the right and left side measurements of the temporalis, masseter, and sternocleidomastoid muscles in the control group (p>0.05). In the patient group chewing on the left side, the left-side measurements of the temporalis and masseter muscles were significantly higher, whereas in the patient group chewing on the right side, the right-side measurements were significantly higher (p<0.001). In patients with right-side chewing, the right-side measurements of the sternocleidomastoid muscle were also significantly higher than those of the left side (p<0.05). In intergroup comparisons, the masseter muscle showed higher values in the control group during both rest and clenching conditions (p<0.001). According to gender-based evaluations, masseter and sternocleidomastoid muscle thicknesses were found to be higher in males than in females. In the evaluation of the internal muscle structure, no significant difference was detected in the right temporalis and right masseter muscles, whereas significant differences were observed between the groups in the left temporalis and left masseter muscles. xii Conclusion: It was determined that the habit of unilateral chewing causes differences in thickness between the sides of the temporalis and masseter muscles and may be associated with changes in their internal structure. It was concluded that ultrasonography is a reliable and reproducible method for the evaluation of the masticatory muscles.