Tek taraflı çiğneme yapan hastalarda periodontal durumun incelenmesi
Investigation of periodontal status in patients with unilateral chewi̇ng
- Tez No: 751224
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tek taraflı çiğneme, periodontal parametreler, periodontal aralık, Unilateral chewing, periodontal parameters, periodontal space
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Tek taraflı çiğnemenin sebeplerini araştırmak ve çiğneme yaptığı taraf ile yapılmayan taraftaki dişlerde radyografik olarak periodontal aralığın ölçülmesi ve periodontal parametrelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal metot: Bu çalışmada 15-45 yaş aralığında toplam 53 birey üzerinde (41 bayan, 12 erkek) yürütülmüştür. Alınan anamnez ve klinik muayene sonucunda tek taraflı çiğneme yapan bireyler çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmamız split-mouth olarak dizayn edilmiştir. Bireyin çiğneme yaptığı taraf kontrol bölgesi, diğer tarafı çalışma bölgesi olarak belirlenmiştir. Hastaların posterior dişlerden bitewing filmler alınarak periodontal aralık (PA) ölçümleri yapıldı. Plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), sondalama kanama (SK) ve sondalama cep derinliği (SCD) gibi periodontal klinik parametreler değerlendirildi. Bireylerin sağ ve sol çenelerin karşılaştırılması yapıldı. Normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Wilcoxon testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda tercih tarafı sağ olanlarda, sol çene PI, GI ve SCD değerleri sağa göre anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Bireylerin tek taraflı çiğneme nedenleri ve periodontal durum ile sağ/sol bölgeleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Diş çürüğü ve diğer faktörlerin tek taraflı çiğnemeye sebep olduğu tespit edilmesine rağmen aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Klinik paremetrelerden PI, GI ve SCD skorları daha önce yapılan çalışmalarla benzer bulundu. Çiğneme yapılan taraf ile yapılmayan taraftaki posterior dişlerde ölçülen ortalama PA değeri farklı olmasında sadece çiğnemenin etkisi olmadığını düşünmekteyiz ve bu konuda daha detaylı araştırmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to investigate the causes of unilateral chewing and to measure the periodontal space and evaluate periodontal parameters radiographically in the teeth on the chewing and non-chewing side. Material metot: This study was carried out on a total of 53 individuals (41 females, 12 males) between the ages of 15-45. As a result of the anamnesis and clinical examination, individuals who chewed unilaterally were included in the study. Our study was designed as split-mouth. The side where the individual chews was determined as the control zone and the other side as the working zone. Periodontal space (PA) measurements were made by taking bitewing films from the posterior teeth of the patients. Periodontal clinical parameters such as plaque index (PI), gingival index (GI), probing bleeding (SC) and probing pocket depth (SCD) were evaluated. Comparisons of the right and left jaws of the individuals were made. Wilcoxon test was used to compare data that were not normally distributed. Results: In our study, PI, GI and SCD values of the left jaw were found to be significantly different from those on the right side (p0.05). There was no significant difference between the unilateral chewing reasons, periodontal status and right/left regions of individuals. Conclusion: Although it was determined that dental caries and other factors caused unilateral chewing, there was no statistically significant difference between them. PI, GI and SCD scores of clinical parameters were found to be similar to previous studies. We think that chewing is not the only effect of the difference in the mean PA value measured between the posterior teeth on the chewing side and the non-chewing side, and more detailed studies are needed on this subject.