Tek taraflı çiğneme yapan hastalarda kondil hacimlerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile karşılaştırılması
Cone-beam computed tomography comparison of condyle volumes in patients who chew unilaterally
  1. Tez No: 803798
  2. Yazar: UĞUR DAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET FATİH ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, hacim, çiğneme, Temporomandibular joint, cone beam computed tomography, volume, chewing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, diş ağrısından sonra ikinci en yaygın yüz ağrısı nedenidir. Ağız diş ve çene cerrahisi kliniğine temporomandibular eklem rahatsızlıkları olan çok sayıda hasta başvurmaktadır. Çiğneme, konuşma, yutkunma, soluma gibi fonksiyonel hareketlerden sorumlu olan TME'nin anatomisinin ve fizyolojisinin anlaşılması, TME patolojilerin ve disfonksiyonun belirlenmesinde önemlidir. Kondiler remodeling, kondilin var olan veya değişen okluzyona fonksiyonel adaptasyonu şeklinde düşünülebilir. Kondiler remodeling hayat boyu devam eden bir süreçtir ve belirli sebeplerle kondil şeklinde değişikliklere yol açabilir. Remodeling miktarı ve kondilin şekillenmesi, kondilin sentrik okluzyondaki pozisyonuna bağlı olarak değişebilir. Maksilofasiyal morfolojik büyüme çevresel ve genetik faktörlerin çeşitliliği ile kontrol edilmektedir. Mandibulanın büyüme yönü sadece oklüzal kuvvetler ile etkilenmemekte, ortodontik ve ortopedik tedavi, parafonksiyonel alışkanlıklar ve fonksiyonel malokluzyon da bu büyümede etkili olmaktadır. Çalışmamızda tek taraflı çiğneme yapan hastaların mandibular kondil hacimlerinin hesaplanması ve karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışmada temporomandibular eklem bozukluğu olan ve kliniğe başvurmuş hastalardan elde edilen KIBT görüntüleri kullanılmıştır. Çalışmamızın amacı tek taraflı çiğneme yapan hastaların KIBT görüntüleri ile kondillerin segmentasyonu ve hacim ölçümü yapılmasıdır. Sonuç olarak tek taraflı çiğneme yapan hastalarda çiğneme yapılan taraftaki kondil hacmi daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cone-Beam Computed Tomography Comparison of Condyle Volumes in Patients Who Chew Unilaterally Temporomandibular joint disorders are the second most common cause of facial pain after dental pain. Many patients with temporomandibular joint disorders apply to the oral and maxillofacial surgery clinic. Understanding the anatomy and physiology of the TMJ, which is responsible for functional movements such as chewing, speaking, swallowing, and breathing, is important in determining TMJ pathologies and dysfunction. Condylar remodeling is functional remodeling of the condyle to existing or changed occlusion can be thought of as an adaptation. Condylar remodeling is a lifelong process ıt is a process and can lead to changes in condyle shape for certain reasons. Maxillofacial morphological growth is controlled by a variety of environmental and genetic factors. The growth direction of the mandible is not only affected by occlusal forces, but also orthodontic and orthopedic treatment, parafunctional habits and functional malocclusion are also effective in this growth. In our study, it was aimed to calculate and compare the mandibular condyle volumes of patients who chew unilaterally. In this study, CBCT images obtained from patients with temporomandibular joint disorder who applied to the clinic were used. The aim of our study is to perform segmentation and volume measurement of condyles with CBCT images of patients who chew unilaterally. As a result, it was observed that the condyle volume on the chewing side was higher in patients who chewed unilaterally.