Psikiyatrik bir örneklemde premenstrüel belirtilerin çocukluk çağı travmaları, cinsel doyum ve baş etme tutumları ile ilişkisi
The relationship between premenstrual symptoms and childhood trauma, sexual satisfaction, and coping styles in a psychiatric sample
  1. Tez No: 1021525
  2. Yazar: İREM SALİHA BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrüel belirtiler, çocukluk çağı travmaları, cinsel doyum, başa çıkma tutumları, psikiyatrik bozukluklar, Premenstrual symptoms, childhood trauma, sexual satisfaction, coping styles, psychiatric disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; depresyon, anksiyete bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tanılı remisyondaki kadınlarda premenstrüel belirti düzeyini ve geçici premenstrüel disforik bozukluk (GPMDB) varlığını incelemeyi; bu belirtilerin çocukluk çağı travmaları, cinsel doyum ve başa çıkma tutumları ile ilişkisini değerlendirmeyi ve premenstrüel belirtilerin söz konusu değişkenler arasındaki aracı rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya depresyon (n=98), anksiyete bozukluğu (n=96) ve obsesif kompulsif bozukluk (n=33) tanılı 227 hasta ile 92 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara PMSÖ, GRCDÖ, CTQ-28 ve COPE uygulanmış; GPMDB değerlendirmesi DSM-5-TR ölçütleri temelinde klinik görüşme ile yapılmıştır. Veriler korelasyon, çoklu doğrusal regresyon ve PROCESS Model 4 aracılık analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Psikiyatrik gruplarda premenstrüel belirti düzeyi ve işlevsel olmayan başa çıkma kontrol grubuna göre anlamlı biçimde daha yüksek; cinsel doyum ise daha düşük bulunmuş, ancak psikiyatrik gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. GPMDB varlığı hasta grubunda daha yüksek oranda belirlenmiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizinde premenstrüel belirti düzeyinin bağımsız yordayıcıları cinsel doyum (p<0,001), işlevsel olmayan başa çıkma (p=0,026) ve yaş (p=0,014) olarak saptanmıştır. Aracılık analizinde premenstrüel belirti düzeyinin çocukluk çağı travmaları ile işlevsel olmayan başa çıkma arasındaki ilişkide tam aracı, cinsel doyum ile arasındaki ilişkide ise kısmi aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Sonuç: Premenstrüel belirtiler, psikiyatrik örneklemde çocukluk çağı travmaları ile başa çıkma biçimleri ve cinsel doyum arasındaki ilişkilerde aracı bir rol oynamaktadır. Bu bulgular, psikiyatrik değerlendirmede premenstrüel belirtilerin, travma öyküsünün ve başa çıkma örüntülerinin birlikte ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine premenstrual symptom severity and the presence of provisional premenstrual dysphoric disorder (PMDD) in women with remitted depression, anxiety disorders, and obsessive-compulsive disorder, and to evaluate the associations of these symptoms with childhood trauma, sexual satisfaction, and coping styles. In addition, the mediating role of premenstrual symptoms in the relationships between childhood trauma and both dysfunctional coping and sexual satisfaction was investigated. Materials and Methods: The study included 227 patients diagnosed with depression (n=98), anxiety disorders (n=96), and obsessive-compulsive disorder (n=33), along with 92 healthy controls. Participants completed the Premenstrual Syndrome Scale (PMSS), Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28), and Coping Orientations to Problems Experienced (COPE) Inventory. Provisional PMDD was assessed through clinical interviews based on DSM5-TR criteria. Data were analyzed using correlation, multiple linear regression, and mediation analyses (PROCESS Model 4). Results: Premenstrual symptom severity and dysfunctional coping were higher, and sexual satisfaction was lower in psychiatric groups compared to controls, with no significant differences among diagnostic groups. Provisional PMDD was more frequent in the patient group. Multiple linear regression analysis identified sexual satisfaction (p<0.001), dysfunctional coping (p=0.026), and age (p=0.014) as independent predictors of premenstrual symptom severity. Mediation analyses showed that premenstrual symptoms fully mediated the relationship between childhood trauma and dysfunctional coping, and partially mediated the relationship between childhood trauma and sexual satisfaction. Conclusion: Premenstrual symptoms play a mediating role in the relationship between childhood trauma and both coping styles and sexual satisfaction in a psychiatric sample. These findings underscore the importance of jointly evaluating premenstrual symptoms, trauma history, and coping patterns in clinical practice.