Nino Rota'nın konçertolarında bestecilik yaklaşımları: Fagot konçertosunun form ve icra yönünden incelenmesi
Nino Rota's compositional approaches in his concertos: a formal and performance based analysis of the bassoon concerto
- Tez No: 1021524
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ONUR ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar, Klasik müzik, Fine arts, Classical music
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurma Çalgılar Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyılın özgün ve üretken bestecilerinden olan Nino Rota'nın fagot konçertosu form ve icra yönünden incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle hazırlanan bu çalışmada literatür taraması ve betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle fagotun tarihsel gelişimi, yapısal özellikleri, müzikal ve teknik olanakları ele alınmış; ardından Nino Rota'nın müzik yaşamı, bestecilik anlayışı ve konçerto formunun tarihsel gelişimi incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda eserin birinci bölümünün sonat formunda yazılmış Toccata, ikinci bölümünün daha serbest anlatımlı Recitativo, üçüncü bölümünün ise Andantino teması üzerine kurulmuş altı varyasyondan oluştuğu belirlenmiştir. Eserde bestecinin geleneksel konçerto anlayışından bütünüyle uzaklaşmadan, kendi müzikal üslubuna özgü yaratıcı ve esnek bir yaklaşım geliştirdiği görülmüştür. Solo fagot ile orkestra arasında temaların ve motiflerin dönüşümlü biçimde kullanılması ve ani nüans değişimleri eserin dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır. İcra yönünden incelendiğinde ise geniş ses aralıklarında geçişler, kromatik pasajlar, artikülasyon, entonasyon, tril pozisyonları, dil koordinasyonu ve nüans kontrolü gibi teknik ve müzikal güçlükler tespit edilmiştir. Bu güçlüklerin çözümlenmesine yönelik alternatif parmak ve tril pozisyonları, teknik çalışma önerileri ve müzikal yoruma katkı sağlayacak öneriler sunulmuştur. Bu çalışma, eserin yapısal özellikleri ile yorum ve icra açısından gerektirdiği teknik yeterlilikleri ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Nino Rota's Bassoon Concerto, composed by one of the original and prolific composers of the 20th century, has been examined in terms of form and performance. This study was prepared using a qualitative research method, and literature review and descriptive research model were employed. In the research, firstly, the historical development, structural features, and musical and technical possibilities of the bassoon were discussed; subsequently, Nino Rota's musical life, compositional approach, and the historical development of the concerto form were examined. As a result of the analyses, it was determined that the first movement of the work, Toccata, was written in sonata form, the second movement, Recitativo, has a freer narrative style, and the third movement consists of six variations built upon the Andantino theme. It has been observed that, without moving completely away from the traditional concerto understanding, the composer developed a creative and flexible approach unique to his own musical style. The alternating use of themes and motifs between the solo bassoon and the orchestra, as well as sudden dynamic changes, are among the remarkable features of the work. When examined from the perspective of performance, technical and musical difficulties such as transitions across wide pitch ranges, chromatic passages, articulation, intonation, trill fingerings, tongue coordination, and dynamic control were identified. In order to address these difficulties, alternative fingerings and trill positions, technical practice suggestions, and recommendations that would contribute to musical interpretation were presented. This study has revealed the structural features of the work together with the technical competencies required in terms of interpretation and performance.