Sürdürülebilir gıda ve çevre okuryazarlıklarının turizm fakültesi öğrencilerinde incelenmesi
Examination of sustainable food and environmental literacy among tourism faculty students
  1. Tez No: 1021526
  2. Yazar: TUBA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEHİR YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir çevre, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir gıda sistemleri ve çevresel sürdürülebilirlik konuları günümüzde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Turizm sektörünün çevre ve doğal kaynaklarla yakın ilişkisi nedeniyle, bu alanda eğitim gören öğrencilerin sürdürülebilir gıda ve çevre okuryazarlığı düzeylerinin değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada turizm sektöründe profesyonel hizmet verecek olan turizm fakültesi öğrencilerinin sürdürülebilir gıda ile çevre okuryazarlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tipte olan çalışma, Mart 2025 ile Aralık 2025 tarihleri arasında Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü yerleşkesinde öğrenim gören 308 Turizm Fakültesi öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, 28 soruluk kişisel bilgi formu, 26 maddeden oluşan Sürdürülebilir Gıda Okuryazarlığı Ölçeği (SGOÖ) ve 20 maddeden oluşan Çevre Okuryazarlığı Ölçeği (ÇOÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Öğrencilerin SGOÖ ve ÇOÖ toplam puan ortalamaları sırasıyla 131,16±26,90 ve 78,65±13,66 bulunmuştur. SGOÖ ile ÇOÖ toplam puanları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (β=0,469; t=9,287; p<0,001). Çok değişkenli doğrusal regresyon analizinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine kıyasla Turizm İşletmeciliği (B=-12,992; p=0,002), Turizm Rehberliği (B=-12,304; p=0,001) ve Rekreasyon Yönetimi (B=-12,995; p=0,001) öğrencilerinin SGOÖ toplam puanları daha düşük bulunmuştur. Ayrıca erkek öğrencilerde (B=-9,616; p=0,001) ve beslenme bilgisinin eğitime katkısı konusunda kararsız olanlarda (B=-8,893; p=0,008) SGOÖ toplam puanları daha düşük saptanmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerine kıyasla Turizm İşletmeciliği (B=-5,998; p=0,004) ve Rekreasyon Yönetimi (B=-6,173; p=0,002) öğrencilerinin ÇOÖ toplam puanları daha düşüktür. ÇOÖ toplam puanları; erkek öğrencilerde (B=-5,450; p<0,001), sigara kullananlarda (B=-3,925; p=0,010), günde dört ve daha fazla ana öğün tüketenlerde (B=-8,028; p=0,018), beslenme bilgisinin eğitime katkısı konusunda kararsız olanlarda (B=-4,548; p=0,004), çevre bilgi düzeyini orta-kötü olarak değerlendirenlerde (B=-3,775; p=0,009) ve çevre konusunda bilgi edinmeye ihtiyaç duymadığını belirtenlerde (B=-4,075; p=0,005) daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak Sürdürülebilir Gıda Okuryazarlığı (SGO) ve Çevre Okuryazarlığı (ÇO) düzeyleri ile ilişkili, çeşitli etmenler bulunmuştur. Özellikle cinsiyet ve öğrenim görülen bölüm başlıca ilişkili değişkenlerdir. Bölümler arası öğrenci iş birliği etkinlikleri ve ortak farkındalık çalışmalarının planlanması, sürdürülebilir gıda ve çevre konusunda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarda erkek öğrencilerin aktif katılımını teşvik eden uygulamaların geliştirilmesi faydalı olacaktır. Ayrıca SGO ile ÇO arasındaki ilişki, sürdürülebilir gıda ve çevre konularının birbirini tamamlayan bir yaklaşımla ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainable food systems and environmental sustainability issues are becoming increasingly important today. Due to the close relationship of the tourism sector with the environment and natural resources, evaluating the levels of sustainable food and environmental literacy of students receiving education in this field is important. In this study, it was aimed to examine the sustainable food and environmental literacy of Tourism Faculty students who will provide professional services in the tourism sector. The cross-sectional study was conducted between March 2025 and December 2025 with 308 Tourism Faculty students studying at the Kayalı Campus of Kırklareli University. The data were obtained using a 28-question personal information form, the Sustainable Food Literacy Scale (SFLS) consisting of 26 items, and the Environmental Literacy Scale for Adults (ELSA) consisting of 20 items. The mean total SFLS and ELSA scores of the students were found to be 131.16±26.90 and 78.65±13.66, respectively. A significant positive relationship was found between the total SFLS and ELSA scores (β=0.469; t=9.287; p<0.001). In the multivariable linear regression analysis, when other variables were controlled, the total SFLS scores of the students in Tourism Management (B=-12.992; p=0.002), Tourist Guiding (B=-12.304; p=0.001), and Recreation Management (B=-12.995; p=0.001) were lower than those of the students in Gastronomy and Culinary Arts. The total SFLS scores of male students were also lower (B=-9.616; p=0.001). The total SFLS scores of the students who were undecided about the contribution of nutrition knowledge to education were lower than those of the students who thought it would be beneficial (B=-8.893; p=0.008). Compared to the students in Gastronomy and Culinary Arts, the total ELSA scores of the students in Tourism Management (B=-5.998; p=0.004) and Recreation Management (B=-6.173; p=0.002) were lower. The total ELSA scores of male students were lower (B=-5.450; p<0.001). The total ELSA scores of the students who smoked were lower (B=-3.925; p=0.010). The total ELSA scores of the students who consumed four or more main meals per day were lower than those of the students who consumed three main meals per day (B=-8.028; p=0.018). The total ELSA scores of the students who were undecided about the contribution of nutrition knowledge to education were lower than those of the students who thought it would be beneficial (B=-4.548; p=0.004). The total ELSA scores of the students who evaluated their level of environmental knowledge as moderate-poor were lower than those of the students who evaluated it as good (B=-3.775; p=0.009). In addition, the total ELSA scores of the students who stated that they did not need to obtain information about environmental issues were lower than those of the students who stated that they needed such information (B=-4.075; p=0.005). As a result, various factors associated with Sustainable Food Literacy (SFL) and Environmental Literacy (EL) levels were identified. In particular, gender and department of study were the main associated variables. Planning interdepartmental student collaboration activities and joint awareness studies, and developing practices encouraging the active participation of male students in studies aimed at increasing awareness of sustainable food and environmental issues, would be beneficial. In addition, the relationship between SFL and EL literacy reveals the importance of addressing sustainable food and environmental issues through a complementary approach.