Ortaokul öğrencilerinde ebeveyn phubbing ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişki: Kaygı -depresyon ve algılanan sosyaldesteğin aracı rolü
The relationship between parental phubbing and smartphone addiction in middle school students: The mediating role of anxiety-depression and perceived social support
- Tez No: 1021528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK CANER YAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn etkisi, Ebeveynler, Ergen psikolojisi, Teknolojik bağımlılık, Çocuk psikolojisi, İnsan psikolojisi, Parental influence, Parents, Adolescent psychology, Technological dependence, Child psychology, Human psychology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinde ebeveyn phubbing ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkide aileden algılanan sosyal destek ile kaygı ve depresyonun aracı rolünü incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerin ilişkisel desende tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Tokat il merkezi ile Turhal ilçesindeki devlet ortaokullarında öğrenim gören 5., 6., 7. ve 8. sınıf düzeyindeki 527 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler Ebeveyn Phubbing Ölçeği, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu, Çocuklar ve Ergenler İçin Sosyal Destek Değerlendirme Ölçeği ile Çocuklar İçin Revize Edilmiş Kaygı ve Depresyon Ölçeği kullanılarak toplanmış; verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve PROCESS Macro Model 6 kullanılmıştır. Bulgular, ebeveyn phubbingin akıllı telefon bağımlılığı ve kaygı-depresyon ile pozitif, aileden algılanan sosyal destek ile negatif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ebeveyn phubbingin akıllı telefon bağımlılığı üzerindeki doğrudan etkisinin ve toplam dolaylı etkisinin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bununla bilikte ergenlerde aileden algılanan sosyal destek ile kaygo-depreyonun ebeveyn phubbing ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki seri aracılık rolü de anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, ebeveynlerin telefon odaklı davranışlarının ergenlerin psikolojik uyumları ve akıllı telefon kullanım davranışları üzerinde önemli etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of perceived family social support, anxiety, and depression in the relationship between parental phubbing and smartphone addiction in middle school students. The research was conducted using a correlational model within the scope of quantitative research methods. The sample consisted of 527 students in the 5th, 6th, 7th, and 8th grades attending public middle schools in Tokat city center and the districts of Turhal. Data were collected using the Parental Phubbing Scale, the Smartphone Addiction Scale Short Form, the Social Support Assessment Scale for Children and Adolescents, and the Revised Anxiety and Depression Scale for Children; Pearson correlation analysis, confirmatory factor analysis, and PROCESS Macro Model 6 were used in the analysis of the data. The findings showed that parental phubbing was positively correlated with smartphone addiction and anxiety-depression, and negatively correlated with perceived family social support. Furthermore, it was determined that the direct and total indirect effects of parental phubbing on smartphone addiction were significant. However, a significant serial mediating role was also found between perceived family social support and anxiety-depression, parental phubbing, and smartphone addiction in adolescents. In conclusion, parental phone-focused behavior was found to have significant effects on adolescents' psychological adjustment and smartphone use behavior.