Femvertising uygulamalarının tüketici satın almaniyetine etkisinde sinizmin aracılık rolününincelenmesi
An investigation into the mediating role of cynicism in the impact of femvertising on consumer purchase intentions
  1. Tez No: 1021533
  2. Yazar: NİHAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAY ILGAZ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Femvertising, Satın alma niyeti, Tüketici sinizmi, Femvertising, Purchase intention, Consumer cynicism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma günümüz pazarlama dünyasının değişen ihtiyaçları sonucu ortaya çıkan ve son yıllarda önemi giderek artan, kadınları güçlendirmeyi ve desteklemeyi hedefleyen femvertising uygulamalarının tüketicilerin satın alma niyetine etkisinde sinizmin aracılık rolünün incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışma sayesinde işletmelere, femvertising uygulamalarına ilişkin ışık tutmak ve daha etkin pazarlama stratejileri geliştirmelerine olanak sağlamak hedeflenmiştir. Araştırma 519 kişilik bir örneklem grubu üzerinde çevrimiçi anket yöntemi ile yürütülmüştür. Bu çalışma ile femvertising uygulamalarının satın alma niyeti ile pozitif, tüketici sinizmi ile ise negatif etkileşim içinde olduğu ve sinizmin aracılık rolünün bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to examine the mediating role of cynicism in the effect of femvertising applications—which have emerged as a result of the changing needs of today's marketing world and have gained increasing importance in recent years, aiming to empower and support women—on consumers' purchase intent. The aim of this study is to shed light on femvertising applications for businesses and enable them to develop more effective marketing strategies. The research was conducted using an online survey method on a sample group of 519 participants. The study concluded that femvertising practices have a positive relationship with purchase intention and a negative relationship with consumer cynicism, and that cynicism plays a mediating role.