Cezayir ulemasının Fransız işgaline karşı tutumu: Emir Abdülkadir örneği (1830-1847)
The attitude of Algerian ulama toward the French occupation: The case of Emir Abdelkader (1830–1847)
- Tez No: 1021536
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZCOŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cezayir, Direniş, Emir Abdülkadir, Fransız işgali, Ulema, Algeria, Resistance, Emir Abdülkadir, French distraction, Ulama
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Emir Abdülkadir el-Cezairi'nin (1807-1883) direnişi esas alınarak Fransız işgaline karşı Cezayir ulemasının tutumları ve mücadeleleri incelenmektedir. Tez, 1830 Fransız işgali öncesinde Cezayir'deki siyasî, iktisadî, sosyal ve kültürel durumların tahliliyle başlamaktadır. Çalışma, Fransız emperyalizminin hedeflerini, işgal seferinin sebeplerini ve sonuçlarını ortaya koyarken, ulemanın bu gelişmelere yönelik farklı yaklaşımlarını da değerlendirmektedir. Emir Abdülkadir'in ilmî gelişimi ele alınmakta ve bu birikimin, askerî ve idarî teşkilatlanmaya dayanan kurtuluş projesinin şekillenmesine nasıl katkı sağladığı açıklanmaktadır. Ayrıca, Fransız işgal kuvvetlerine karşı geliştirdiği askerî ve siyasî stratejiler incelenmekte; Osmanlı Devleti ile ilişkileri ve dinî unsurların direniş için toplumun harekete geçirilmesinde nasıl etkin biçimde kullanıldığı analiz edilmektedir. Bu çalışma, Cezayir'in modern tarihindeki mühim bir dönemi ele almasının yanı sıra Cezayir ulemasının Fransız işgaline karşı askerî, siyasî ve fikrî boyutlarda nasıl bir rol oynadığını aydınlatması açısından önem taşımaktadır. Tez, Emir Abdülkadir'in 1847'ye kadar süren mukavemetini, sonraki halk direnişlerine etkileri bakımından kapsamlı bir direniş modeli olarak değerlendirmektedir. Ayrıca bu eleştirel çalışma, Emir Abdülkadir'in direniş hareketine yönelik askerî, siyasî, manevî ve idarî boyutları bir arada ele alan bütüncül yaklaşımıyla öne çıkmakta olup bu yönüyle mevcut tarih yazımında görülen bir boşluğun doldurulmasına katkı sağlanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the stance of Algerian ulama (Muslim scholars) toward the French occupation and their struggles against it, taking the resistance of Emir Abdelkader Al-Jazairi (1807–1883) as the central focus of the study. The thesis begins with an analysis of the political, economic, social, and cultural conditions in Algeria on the eve of the French invasion of 1830. The study reveals the objectives of French imperialism, the causes of the campaign, and its consequences, and evaluates the various responses of the ulama to these developments. It also examines the intellectual evolution of Emir Abdelkader, clarifying how this knowledge contributed to the formulation of his liberation project, which was grounded in military and administrative organization. Furthermore, the study addresses the military and political strategies he developed against the French occupation forces, analyzes his relations with the Ottoman Empire, and demonstrates how the religious dimension was effectively employed to mobilize society for resistance. The significance of this study lies not only in its treatment of a critical period in modern Algerian history, but also in highlighting the role played by Algerian ulama in the military, political, and intellectual dimensions of resistance against French occupation. This thesis evaluates Emir Abdelkader's resistance, which lasted until 1847, as a comprehensive model of resistance in light of its influence on subsequent popular uprisings. Moreover, this critical study is distinguished by its comprehensive approach, which takes into account the military, political, spiritual, and administrative dimensions of the resistance movement led by Emir Abdelkader, and it is expected to contribute to filling a gap in the existing historical scholarship on this subject.