Ortaokul Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the middle school Republic of Türkiye History of Revolutions and Ataturkism course curricula
- Tez No: 1021551
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Tarih eğitimi, Türk inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi, History education, Turkish revolution history and Kemalism lesson
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında 1981, 2006, 2018 ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yayımlanan 2024 öğretim programı tarihsel süreçleri, program içeriği alt ve ana başlıklar kapsamında karşılaştırılmıştır. Program hedefleri, beceri – değer, kazanımlar, ölçme – değerlendirme anlayışları, içerik, öğretim süreci vb. alanlarda benzerlik ve farklılıklar incelenmiştir. Araştırmanın temel problem durumu“T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi 1981, 2006, 2018 ve 2024 yılı öğretim programlarının; temel amaçlar, içerik, eğitim paradigması, öğrenme – öğretme, ölçme – değerlendirme süreci, çıktılar, değer, kavram ve beceri vurguları yıllar içerisinde nasıl bir değişim ve farklılık göstermektedir?”olarak belirlenmiştir. Araştırmanın veri kaynakları“Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 08.06.1981 gün ve 106 sayılı kararı ile kabul edilen 1981 Temel Eğitim II. Kademe Okulları Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi Dersi, 23.02.2006 gün ve 16 sayılı 2006 İlköğretim T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (8. Sınıf) Dersi, 19.01.2018 gün ve 16 sayılı Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu T.C. İnkılap Tarih ve Atatürkçülük Dersi, 23.05.2024 gün ve 20 sayılı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi (8. Sınıf)”öğretim programlarıdır. Araştırma kapsamında elde edilen verilere öğretim programlarının tarihsel süreçlerinin incelenmesi, benzerlik ve farklılıklarının belirlenmesi ile ulaşılmıştır. Öğretim programı çerçevesinde kazanımlar, içerik, temel amaç vb. alanlar literatür kapsamında betimsel analiz ile işlenmiştir. Çalışma kapsamında konu bütünlüğünü sağlayacak ve geçerlik - güvenirliği destekleyecek açıklamalara yer verilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında incelenen öğretim programlarında zaman içerisinde bilgi ağırlıklı yapıdan beceri- değer ve okuryazarlık temelinde bir yapıya dönüşüm olduğu tespit edilmiştir. 1981'de bilgi ağırlıklı geleneksel yaklaşım, 2006'da yapılandırmacı yaklaşım, 2018'de yapılandırmacı yaklaşım etkisi ve değer, yetkinlik merkezli yaklaşım, 2024'te ise bütüncül öğrenme anlayışının etkili olduğu görülmüştür. 2024 öğretim programında önemli bir sadeleştirmeye gidilerek 39 kazanımın 15 öğrenme çıktısına düşürüldüğü tespit edilmiştir. Bununla birlikte tarihsel süreçte öğretim programlarında kavramsal değişimle birlikte ölçme – değerlendirmede sonuç odaklı yaklaşımdan süreç ve çok boyutlu yapıya doğru bir değişim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, the curricula of the Republic of Türkiye History of Revolution and Ataturkism course published in 1981, 2006, 2018 and 2024 within the framework of the Century of Türkiye Education Model were compared within the scope of their historical processes and program content, sub and main headings. Similarities and differences were examined in areas such as program objectives, skills–values, learning outcomes, assessmentevaluation approaches, content, teaching process, etc. The main problem of the research was determined as follows:“How do the curricula of the Republic of Türkiye History of Revolution and Ataturkism course of 1981, 2006, 2018 and 2024 differ and change over the years in terms of basic aims, content, educational paradigm, teaching–learning, assessment–evaluation process, outputs, values, discourse and emphasis on skills?”The data sources of the research are the curricula: the 1981 Secondary Education Second Stage Schools Republic of Türkiye History of Revolution course accepted with the decision dated 08.06.1981 and numbered 106 by the Ministry of National Education Board of Education, the 2006 Primary Education Republic of Türkiye History of Revolution and Ataturkism (8th Grade) course dated 23.02.2006 and numbered 16, the 2018 Secondary School and Imam Hatip Secondary School Republic of Türkiye History of Revolution and Ataturkism course dated 19.01.2018 and numbered 16, and the 2024 Republic of Türkiye History of Revolution and Ataturkism (8th Grade) curriculum dated 23.05.2024 and numbered 20. Within the scope of the research, with the data obtained, the examination of the historical processes of the curricula and the determination of their similarities and differences were achieved. Within the framework of the curriculum, areas such as achievements, content, main purpose, etc. were covered with descriptive analysis within the scope of the literature. Within the scope of the study, explanations that would ensure subject integrity and support validity and reliability were included. With the findings obtained within the scope of the research, it was determined that in the curricula examined within the scope of the Republic of Türkiye History of Revolution and Ataturkism course, there has been a transformation over time from a knowledge-based structure to a structure based on skills, values and literacy. While there is a knowledge-based traditional approach in 1981, it is seen that the constructivist approach in 2006, the strengthening of the constructivist approach in 2018, and a holistic learning approach in 2024 are effective. In addition, it was determined that together with the conceptual change in the historical process, assessment–evaluation has shifted from a result-oriented approach to a process and multidimensional structure.