Birinci sınıfta drama temelli değerler eğitimine yönelik bir eylem araştırması
An action research on drama-based values education in the first grade
  1. Tez No: 1021550
  2. Yazar: AYŞEGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim etkinliği, Effectiveness of training
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ilkokul birinci sınıf öğrencilerine Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan saygı, sorumluluk, dürüstlük, empati, yardımseverlik ve sabır değerlerinin drama yöntemi aracılığıyla kazandırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın genel amacı doğrultusunda dört soruya cevap aranmıştır: (1) Drama temelli öğretim etkinlikleri aracılığıyla değerler nasıl kazandırılabilir? (2) Drama yöntemi öğrencilerin değerleri algılama, canlandırma ve içselleştirme süreçlerini nasıl etkilemektedir? (3) Öğrencilerde değer kazanımına yönelik gözlemlenebilir davranış değişiklikleri oluşmakta mıdır? (4) Drama yoluyla yürütülen değer öğretimi sürecinde öğretmen olarak hangi deneyim ve farkındalıklar kazanılmıştır? Araştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan eylem araştırması kapsamında 2025-2026 öğretim yılında Karaman ilinde bulunan bir özel okulun birinci sınıfında öğrenim gören 10 kız ve 10 erkek olmak üzere toplam 20 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada öncelikle öğrencilerin değerlere ilişkin mevcut farkındalıkları ve düşünceleri çeşitli değerlendirme etkinlikleri aracılığıyla belirlenmiştir. Daha sonra saygı, sorumluluk, dürüstlük, empati, yardımseverlik ve sabır değerlerine yönelik toplam 6 eylem planı geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Eylem planlarında canlandırma, doğaçlama, bilinç koridoru, sıcak sandalye ve grup çalışmaları gibi çeşitli drama tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sürecinde veriler yansıtıcı günlükler, katılımcı gözlem notları, kamera ve ses kayıtları ile öğretmen görüşmeleri aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen nitel veriler, içerik analizi tekniğiyle incelenerek yorumlanmıştır. Verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması uygulama süreciyle eşzamanlı olarak yürütülmüştür. Araştırma bulgularına göre drama etkinlikleri, öğrencilerin değerleri günlük yaşam durumları ve kişilerarası ilişkiler bağlamında değerlendirmelerine katkı sağlamıştır. Süreç sonunda öğrencilerin saygı, sorumluluk, dürüstlük, empati, yardımseverlik ve sabır değerlerine yönelik farkındalıklarında gelişim gözlenmiştir. Öğrencilerin olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirebildikleri, karakterlerin duygu ve düşüncelerini daha iyi anlayabildikleri ve davranışların nedenleri ile sonuçları üzerine daha fazla düşündükleri belirlenmiştir. Bunun yanında öğrencilerin düşüncelerini daha rahat ifade ettikleri, farklı görüşleri değerlendirebildikleri ve değerlerle ilgili gerekçeli açıklamalar yapabildikleri anlaşılmıştır. Araştırmacı gözlemleri, öğretmen görüşmeleri ve veli geri bildirimleri, öğrencilerin drama etkinlikleri sürecinde kazandıkları farkındalıkların sınıf içi ve günlük yaşam ilişkilerine de yansıdığını; yardımlaşma, iletişim, duyarlılık, öz denetim ve problem çözme süreçlerinde olumlu değişimler yaşandığını göstermiştir. Sonuç olarak, drama yönteminin ilkokul birinci sınıf öğrencilerinde değer farkındalığının geliştirilmesine ve değerlerin günlük yaşamla ilişkilendirilerek içselleştirilmesine katkı sağlayan bir öğrenme süreci sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effectiveness of the drama method in teaching the values of respect, responsibility, honesty, empathy, helpfulness, and patience, as outlined in the Türkiye Century Education Model, to first-grade primary school students. In line with this purpose, the study sought answers to the following questions: (1) How can values be taught through drama-based instructional activities? (2) How does the drama method affect students' processes of perceiving, enacting, and internalizing values? (3) Do observable behavioral changes related to value acquisition occur in students? (4) What experiences and insights are gained by the teacher during the value education process carried out through drama? The study was conducted as an action research project using a qualitative research design during the 2025–2026 academic year, with 20 first-grade students (10 girls and 10 boys) attending a private primary school in Karaman, Türkiye. At the beginning of the study, students' existing awareness and perceptions regarding values were identified through various assessment activities. Subsequently, six action plans focusing on the values of respect, responsibility, honesty, empathy, helpfulness, and patience were developed and implemented. Various drama techniques, including role-playing, improvisation, conscience alley, hot seating, and group activities, were utilized throughout the implementation process. Data was collected through reflective journals, participant observation notes, video and audio recordings, and teacher interviews. The qualitative data obtained during the study were analyzed using content analysis. Data analysis and interpretation were conducted simultaneously with the implementation process. The findings revealed that drama activities enhanced students' ability to evaluate values in daily life and interpersonal relationships. At the end of the process, improvements were observed in students' awareness of respect, responsibility, honesty, empathy, helpfulness, and patience. Students became more capable of evaluating situations from different perspectives, understanding others' feelings and thoughts, and reflecting on the causes and consequences of behavior. In addition, they were able to express their ideas more comfortably, consider different viewpoints, and provide reasoned explanations regarding values. Researcher observations, teacher interviews, and parent feedback indicated that the awareness gained through drama activities was reflected in students' classroom interactions and daily lives, leading to positive changes in cooperation, communication, sensitivity, self-regulation, and problem-solving skills. As a result, it was concluded that the drama method provided an effective learning process that fostered value awareness and supported the internalization of values by connecting them to everyday life.