Gülistan tercümesi Selimiye nüshası metin-dizin-inceleme (30b-60a)
Translation of Güli̇stan Seli̇mi̇ye manuscript text-index-analysis(30b-60a)
- Tez No: 1021552
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ÖLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk dili, Türk edebiyatı, Turkish literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Şeyh Sadi-i Şirazi'nin klasik eseri Gülistan'ın Anadolu sahasındaki zengin tercüme geleneğinin önemli bir tanığı olan Selimiye nüshasını (30b-60a) merkeze almaktadır. İncelenen metin, yapısı itibarıyla Eski Anadolu Türkçesinin karakteristik ses ve şekil bilgisi özelliklerini barındırması bakımından filolojik bir önem arz etmektedir. Söz konusu tercümenin Mahmud b. Kadî-i Manyas'a ait olduğu yönündeki literatür birikimi, bu çalışmada ihtiyatlı bir yaklaşımla ele alınmış; bu görüşün henüz kesinleşmemiş ve kanıtlanmaya muhtaç bulgular çerçevesinde değerlendirildiği vurgulanmıştır. Tezin metodolojik kurgusu; ilgili varakların transkripsiyonu, metnin günümüz Türkçesine aktarımı ve ayrıntılı bir dil bilgisel dizin çalışmasından oluşmaktadır. Bu süreçlerin sonunda elde edilen verilerle metnin dil bilgisel analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Eski Anadolu Türkçesi döneminin söz varlığını ve sentaktik yapısını kayıt altına alarak klasik metin neşri literatürüne nitelikli bir malzeme sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study centers on the Selimiye manuscript (30b-60a), an important witness to the rich translation tradition of Sheikh Sa'di Shirazi's classical masterpiece, the Gulistan, in the Anatolian domain. Due to its structural characteristics, the analyzed text holds philological significance as it embodies the phonological and morphological features characteristic of Old Anatolian Turkish. The existing literature suggesting that the translation in question belongs to Mahmud b. Qadi-i Manyas is approached with caution in this study, emphasizing that this view is currently evaluated within a framework of inconclusive findings that require further verification. The methodological framework of the thesis consists of the transcription of the relevant folios, the translation of the text into modern Turkish, and a detailed grammatical index. Following these processes, a grammatical analysis of the text was conducted using the gathered data. By documenting the vocabulary and syntactic structure of the Old Anatolian Turkish period, this research aims to contribute high-quality material to the literature on classical text edition.