Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ayrımına ilişkin farkındalığın sigortalılar açısından değerlendirilmesi: Staj mağduriyeti sorunsalı
Assessment of awareness regarding the distinction between short-term and longterm insurance branches from the perspective of insured persons: The issue of internship victimisation
- Tez No: 1021554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERCAN DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigorta işlemleri, Sigorta primleri, Sosyal Sigortalar Kanunu 506 sayılı, Sosyal Sigortalar Kanunu 5510 sayılı, Insurance, Insurance transactions, Insurance premiums, Social Security Act 506 numbered, Social Security Act 5510 numbered
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de çıraklar ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile meslek lisesi sırasında staj yapan öğrenciler, kısa vadeli sigorta kollarından olan iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sigortalı sayılmaktadırlar. İşyerinde fiili çalışma yapmaları, ücret almaları, işverene bağımlı halde çalışmaları ve genç yaşta birçok mesleki riske maruz kalmalarına rağmen bu kişilerin çıraklık ve stajyerlikte geçen süreleri uzun vadeli sigorta kollarından olan yaşlılık sigortası kapsamına alınmamıştır. Sosyal sigorta sistemi içerisinde belirli sosyal gruplara, geçmişe yönelik ödenmemiş günleri satın alarak emeklilik için gerekli prim günü ve yaş şartını sağlamaları amacıyla çeşitli borçlanma hakları tanınmıştır. Borçlanma hakkı tanınan sosyal gruplar ve borçlanma türleri incelediğinde sosyal risk, sigortalılık, fiili çalışma gibi kriterlerin esas alınmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın problemi, çırakların ve stajyerlerin“çıraklık/stajyerlik başlangıç tarihinin ve çıraklık/stajyerlik esnasında geçen sürelerinin uzun vadeli sigorta kollarından olan yaşlılık sigortası koluna esas başlangıç tarihi ve süresinden kabul edilip edilemeyeceği”sorunsalı üzerinden kurgulanmıştır. Çalışma kapsamında kendilerini staj mağduru olarak tanımlayan sosyal grubun mağduriyet algısının, farkındalık ve beklentilerinin açığa çıkartılması ve staj mağdurlarının sorunlarının çözümüne yönelik politika önerisi sunulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, sosyal güvenlik hukukunun konusu olan kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ayrımına ilişkin farkındalıklarının ve mağduriyet algılarının nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmesi tekniği ile ele alınarak yorumlanması konu olarak işlenmiştir. Elde edilen bilgiler çerçevesinde çıraklık/stajyerlik başlangıç tarihinin yaşlılık aylığına esas sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi ve çıraklık/stajyerlik esnasında geçen sürelerin borçlanılabilmesi için staj mağdurlarının taleplerinin haklı olduğu ve bu konuda yasal düzenleme yapılmasının gerekli olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, apprentices and students receiving vocational training in businesses, as well as students doing internships during vocational high school, are covered by short-term insurance branches such as work accident and occupational disease insurance and sickness insurance. The problem addressed in this study is framed around the issue of whether the“start date of apprenticeship/internship and the duration of apprenticeship/internship”can be accepted as the basic start date and duration for old-age insurance, which is one of the long-term insurance branches. The study aims to reveal the victimization perception, awareness, and expectations of the social group that defines itself as internship victims and to propose policies for solving the problems of internship victims. In this context, their awareness of the distinction between short-term and long-term insurance branches, which is the subject of social security law, and their perception of victimization were addressed and interpreted using the focus group discussion technique, one of the qualitative research methods. Based on the information obtained, it was concluded that the demands of internship victims are justified and that legal regulation is necessary in this regard, namely that the start date of apprenticeship/internship should be accepted as the start date of insurance for old-age pension purposes and that the periods spent during apprenticeship/internship should be eligible for debt repayment.