Tek düzen muhasebe sisteminde devlet muhasebesinin yeri ve işleyişi
The place and functioning of government accounting in the uniform accounting system
- Tez No: 1021553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKİF YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Devlet muhasebesi, Finansal muhasebe, Financial account
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada muhasebenin tarihsel gelişim süreci incelenmiş, muhasebe sisteminin işletmeler ve kamu yönetimi açısından önemi değerlendirilmiş, Tek Düzen Hesap Planı'nın ortaya çıkışı ve Türkiye'deki gelişim süreci ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca devlet muhasebesinin yapısı, temel amaçları, fonksiyonları ve Türkiye'de kamu mali yönetiminde yaşanan dönüşüm süreci açıklanmıştır. Muhasebenin ilk çağ uygarlıklarından günümüze kadar geçirdiği gelişim süreci incelenerek çift taraflı kayıt sisteminin ortaya çıkışı, Osmanlı dönemi muhasebe uygulamaları ve Cumhuriyet dönemindeki muhasebe reformları değerlendirilmiştir. Bunun yanında Tek Düzen Hesap Planı'nın muhasebe uygulamalarında standartlaşmayı sağlama amacı, hesap yapısı, kodlama sistemi ve mali tablolar üzerindeki etkileri ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. Çalışmanın devamında devlet muhasebesinin kamu kaynaklarının etkin, verimli ve denetlenebilir şekilde kullanılmasındaki rolü üzerinde durulmuş; mali saydamlık, hesap verebilirlik ve kamu mali yönetimindeki önemi ortaya konulmuştur. Türkiye'de devlet muhasebesi alanında gerçekleştirilen reformlar kapsamında özellikle dijitalleşme süreci, kamu mali yönetim sistemleri ve Muhasebat Yönetim Sistemi (MYS) uygulamaları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak çalışmada, muhasebe sistemlerinin ekonomik yapı içerisindeki önemi ile devlet muhasebesinin kamu mali yönetimindeki stratejik rolü ortaya konulmuş; Tek Düzen Hesap Planı ile devlet muhasebesi arasındaki ilişki değerlendirilerek Türkiye'de muhasebe sisteminin gelişim süreci bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development process of accounting, evaluates the importance of accounting systems for businesses and public administration, and discusses the emergence and development of the Uniform Chart of Accounts in Türkiye. In addition, the structure, main objectives, functions of government accounting, and the transformation process experienced in Turkish public financial management are explained. The study analyzes the development of accounting from ancient civilizations to the present day, including the emergence of the double-entry bookkeeping system, accounting practices during the Ottoman period, and accounting reforms in the Republican era. Furthermore, the objectives of the Uniform Chart of Accounts in ensuring standardization in accounting practices, its account structure, coding system, and its effects on financial statements are explained in detail. The study also emphasizes the role of government accounting in ensuring the efficient, effective, and auditable use of public resources and highlights its importance in terms of fiscal transparency, accountability, and public financial management. Within the scope of reforms carried out in the field of government accounting in Türkiye, particular attention is given to the digitalization process, public financial management systems, and the Accounting Management System (MYS) applications. As a result, the study reveals the importance of accounting systems within the economic structure and the strategic role of government accounting in public financial management. In this context, the relationship between the Uniform Chart of Accounts and government accounting is evaluated, and the development process of the accounting system in Türkiye is examined through a holistic perspective.