Göğüs cerrahisi ameliyatı olacak hastalara e-sağlık uygulaması ile verilen ameliyat öncesi eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi: Randomize kontrollü çalışma
Evaluation of the effectiveness of preoperative education delivered via e-health application to patients undergoing thoracic surgery: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1021555
  2. Yazar: SEMA NUR YAMAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN DURMAZ EDEER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ameliyat öncesi eğitim, göğüs cerrahisi, hasta eğitimi, mobil sağlık uygulamaları, ameliyat sonrası komplikasyonlar, Cerrahi hemşirelik, preoperative education, thoracic surgery, patient education, mobile health applications, postoperative complications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, göğüs cerrahisi ameliyatı olacak hastalara mobil uygulama uygulaması ile verilen ameliyat öncesi eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma iki aşamada yürütülmüştür. Randomize kontrollü araştırma aşaması, Ekim 2024-Eylül 2025 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Polikliniği ve Kliniğinde yürütülmüştür. Çalışmaya akciğer kitlesi nedeniyle göğüs cerrahisi planlanan 128 hasta (girişim n=64, kontrol n=64) basit randomizasyon ile dahil edilmiştir. Girişim grubuna geliştirilen mobil uygulama aracılığıyla ameliyat öncesi eğitim verilmiş, kontrol grubuna ise standart bakım uygulanmıştır. Veriler, Sosyodemografik Özellikler Bilgi Formu, Ameliyat Dönemi Klinik Değerlendirme Formu, Durumluk Anksiyete Ölçeği, EQ-5D-5L Yaşam Kalitesi Ölçeği, 6 Dakika Yürüme Testi ve Solunum Sistemi Komplikasyonları Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Ameliyat sonrası üçüncü günde girişim grubundaki hastaların insentive spirometre değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek (p=0,04); Solunum komplikasyonu gelişme oranı girişim grubunda %17,2, kontrol grubunda %45,3 olarak saptanmış ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001). Ameliyat sonrası 10. günde girişim grubunun yaşam kalitesi (p=0,001) ve sağlık algı düzeyi (p=0,001) kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur. Ağrı, anksiyete, 6 dakika yürüme testi mesafesi ve hastanede kalma süresi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Araştırmanın nitel aşamasında, mobil uygulama ile eğitim alan 12 hasta ile bireysel görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Veriler, ameliyat öncesi eğitim almanın psikolojik etkisi, eğitim içeriğine yönelik geribildirim, ameliyat sonrası iyileşmeye etkisi ve mobil uygulamaun kullanılabilirliği olmak üzere dört ana tema altında toplanmıştır. Sonuç olarak, göğüs cerrahisi ameliyatı olacak hastalara mobil uygulama ile verilen ameliyat öncesi eğitimin ameliyat sonrası solunum komplikasyonlarını azaltma, insentive spirometre uyumunu artırma, yaşam kalitesini ve sağlık algı düzeyini iyileştirmede etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effectiveness of preoperative education delivered to patients undergoing thoracic surgery via a mobile application. The study was conducted in two phases. The randomized controlled trial phase was carried out between October 2024 and September 2025 at the Thoracic Surgery Outpatient Clinic and Ward of Dokuz Eylül University Application and Research Hospital. A total of 128 patients (intervention group n=64, control group n=64) scheduled for thoracic surgery due to lung masses were enrolled using simple randomization. The intervention group received preoperative education via the developed mobile application, while the control group received standard care. Data were collected using the Sociodemographic Characteristics Information Form, Perioperative Clinical Evaluation Form, State Anxiety Scale, EQ-5D-5L Quality of Life Scale, 6-Minute Walk Test, and Respiratory System Complications Assessment Form. On the third postoperative day, the incentive spirometry values of patients in the intervention group were significantly higher than those in the control group (p=0.04). The rate of respiratory complication development was 17.2% in the intervention group and 45.3% in the control group, and the difference between the groups was statistically significant (p=0.001). On the 10th postoperative day, the quality of life (p=0.001) and health perception level (p=0.001) of the intervention group were found to be significantly better than those of the control group. No significant differences were found between the groups in terms of pain, anxiety, 6-minute walk test distance, or length of hospital stay. In the qualitative phase of the study, individual interviews were conducted with 12 patients who received education via the mobile application. Content analysis was used to analyze the data. The data were categorized under four main themes: the psychological effects of receiving preoperative education, feedback on the educational content, its impact on postoperative recovery, and the usability of the mobile application. In conclusion, preoperative education delivered via a mobile application to patients undergoing thoracic surgery was found to be effective in reducing postoperative respiratory complications, increasing incentive spirometry compliance, and improving quality of life and health perception.