Kök kanal yenilenmesinde farklı Ni-Ti retreatment sistemlerinin XP Endo Finisher R ile birlikte kullanım etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of different Ni-Ti retreatment systems used in combination with XP Endo Finisher R in root canal retreatment
- Tez No: 1021617
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÖZSEZER DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yeniden tedavi, Retreatment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, retreatment işlemlerinde farklı eğe sistemlerinin XP Endo Finisher-R ile birlikte kullanımının, kalsiyum silikat bazlı dolgu materyalinin uzaklaştırılmasındaki etkinliğini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, periodontal veya protetik nedenlerle çekilmiş 60 adet tek kanallı mandibular premolar diş kullanılmıştır. Çürüksüz, rezorpsiyon bulgusu bulunmayan ve daha önce endodontik tedavi görmemiş dişler çalışmaya dahil edilmiştir. Dişlerin kronları uzaklaştırılarak kök boyları standardize edilmiş ve kanallar döner eğe sistemi ile prepare edilmiştir. Tüm örnekler kalsiyum silikat esaslı kanal patı ve sıcak dolgu tekniğiyle doldurulduktan sonra, kullanılan retreatment eğe sistemlerine göre üç gruba ayrılmıştır.(n=20) Retreatment aşamasında WDV Rotate R, D-RaCe ve ProTaper Universal Retreatment (PTUR) sistemleri kullanılarak kanal dolguları çalışma boyuna kadar uzaklaştırılmıştır. Ardından her grup 2 alt gruba ayrılarak yarısında geleneksel irrigasyonla diğer yarısında XP-Endo Finisher R eğesi ile aktivasyon uygulanmıştır.(n=10) Kanal sisteminde kalan dolgu artıkları SEM görüntüleme sistemiyle değerlendirilmiş ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, retreatment eğe sistemleri arasında kanal dolgusunun uzaklaştırılma süreleri açısından anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir. PTUR sistemi, hem T2 hem de toplam şekillendirme süresi bakımından diğer sistemlere kıyasla daha kısa süreler göstermiştir; T1 süresinde ise VDW RotateR sistemi daha hızlı bulunmuştur. SEM değerlendirmeleri, tüm gruplarda apikal üçlüde temizlik etkinliğinin azaldığını ve smear tabakasının bu bölgede daha yoğun olduğunu ortaya koymuştur. XP-Endo Finisher R'nin kullanımı özellikle apikal bölgelerde temizlik etkinliğini artırmış ve SEM skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Sonuç: PTUR eğe sistemi, retreatment işlemlerinde en kısa kanal şekillendirme süresini sağlarken, XP-Endo Finisher R uygulaması özellikle apikal bölgede temizlik etkinliğini artırmıştır. SEM analizleri tüm sistemlerde apikal bölgenin temizliğinin koronal ve orta bölgelere göre daha zor olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of using different file systems in combination with XP Endo Finisher-R during retreatment procedures for the removal of calcium silicate–based filling material. Materials and Methods: In this study, 60 single-rooted mandibular premolar teeth extracted for periodontal or prosthetic reasons were used. Teeth that were caries-free, showed no signs of resorption, and had not undergone previous endodontic treatment were included in the study. The crowns were removed to standardize root length, and the canals were prepared using a rotary file system.All samples were filled using a calcium silicate–based sealer and a warm obturation technique, then divided into three groups according to the retreatment file systems used (n = 20). During the retreatment phase, root canal fillings were removed up to the working length using WDV Rotate R, D-RaCe, and ProTaper Universal Retreatment (PTUR) systems.Subsequently, each group was divided into two subgroups: in one half, conventional irrigation was applied, while in the other half, activation was performed using the XP-Endo Finisher R file (n = 10). Residual filling materials in the canal system were evaluated using scanning electron microscopy (SEM), and the results were statistically analyzed. Results: Statistical analyses revealed significant differences in canal filling removal times among retreatment file systems. The ProTaper RT system demonstrated the shortest total and T2 shaping times compared to other systems, while the WDV Rotate system was faster during T1. SEM evaluations showed reduced cleaning efficiency in the apical third across all groups, with a more pronounced smear layer in this region. The use of XP-Endo Finisher R notably enhanced cleaning efficiency, particularly in the middle and apical regions, and SEM scores showed statistically significant differences among retreatment systems. Conclusion: The PTUR file system provided the shortest canal shaping time during retreatment, while XP-Endo Finisher R improved cleaning efficiency, especially in the apical region. SEM analysis showed that the apical area was less clean than the coronal and middle regions in all systems.