Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde preterm bebeği yatan babaların paternal bağlanma ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of paternal attachment and depression levels among fathers of preterm infants hospitalized in the neonatal intensive care unit
- Tez No: 1021616
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERİMAN ÇAĞLAYAN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Baba-Bebek Bağlanması, Bağlanma ve Depresyon Faktörleri, Paternal Depresyon, Preterm Bebek, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Bağlanma, Ebe hemşireler, Ebelik, Neonatoloji, Prematüre bebekler, Yenidoğan servisleri, Yenidoğanlar, Yoğun bakım üniteleri-neonatal, Yoğun bakım üniteleri-pediyatrik, Attachment and Depression Factors, Father-Baby Bonding, Neonatal Intensive Care Unit, Paternal Depression, Preterm Infant, Attachment, Nurse midwives, Midwifery, Neonatology, Intensive care units-neonatal, Intensive care units-pediatric
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde preterm bebeği yatan babalarda, baba-bebek bağlanması ve depresyonu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel ve ilişki arayıcı çalışma olup, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde preterm bebeği yatan 213 baba üzerinde, 21.07.2025-11.02.2026 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği ve Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Shapiro-Wilk Testi, basıklık çarpıklık değerleri, bağımsız iki örneklem t testi, One Way ANOVA testi, Welch testi, Tukey testi, Tamhane testi ve post hoc analizlerden faydalanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan babaların yaş ortalaması 33,51±7,62'dir. Babaların %16,90'ının ailesinde depresyon öyküsü olduğu saptanmıştır. Babaların bağlanma ölçeği toplam puan ortalaması 73,58±14,84, depresyon ölçeği toplam puan ortalaması 4,92±6,05 bulunmuştur. Depresyon ölçeği kategorik sınıflandırmasında babaların %84,98'inde depresyon riski olmadığı, %15,02'sinde depresyon riski olduğu görülmüştür. Bağlanma ölçeğinin tüm alt boyutları ile depresyon ölçeği puanı arasında orta düzeyde, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır (r=-0,538; p<0,001). Sonuç: Bu çalışma sonucunda babaların bağlanma düzeylerinin genel olarak iyi, depresyon risklerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Baba-bebek bağlanması arttıkça paternal postpartum depresyonun azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to identify the factors affecting father-infant bonding and depression in fathers whose preterm infants were hospitalized in the neonatal intensive care unit. Materials and Methods: This cross-sectional, correlational study involving 213 fathers of preterm infants hospitalized in neonatal intensive care unit at Ümraniye Training and Research Hospital / University of Health Sciences, between 21.07.2025 and 11.02.2026. Data were collected using a personal information form, the Father-Infant Attachment Scale, and the Edinburgh Postnatal Depression Scale. The data were analyzed using the Shapiro–Wilk test, skewness and kurtosis values, independent samples t-test, one-way ANOVA test, Welch test, Tukey test, Tamhane test, and post hoc analyses. Results: The mean age of the fathers participating in the study was 33.51 ± 7.62. It was found that 16.90% of the fathers had family history of depression. The mean total score on the attachment scale was 73.58 ± 14.84, and the mean total score on the depression scale was 4.92 ± 6.05. In the categorical classification of the depression scale, 84.98% of the fathers were found to have no risk of depression, while 15.02% were found to be at risk of depression. Moderate, negative, and statistically significant correlations were found between the scores on all subdimensions of the attachment scale and the depression scale score (r = -0.538; p < 0.001). Conclusion: The results of this study indicate that fathers generally have good levels of attachment and a low risk of depression. It was found that as father-infant attachment increases, paternal postpartum depression decreases.