GÖZ KAPAĞI TÜMÖRÜ REZEKSİYONU SONRASI OKÜLER YÜZEY BOZUKLUKLARI VE GÖZ KAPAĞI KIRPMA DÜZENLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF OCULAR SURFACE DISORDERS AND EYELİD BLINK REGULARITY FOLLOWING EYELID TUMOR RESECTION
  1. Tez No: 1021621
  2. Yazar: GÜLSÜM YILDIRIM ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Göz Kapağı Tümörleri, Kuru Göz Sendromu, Meibomian Bez Disfonksiyonu, Göz Kırpma, Oküler Koruma İndeksi, Eyelid Neoplasms, Dry Eye Syndromes, Meibomian Gland Dysfunction, Blinking, Ocular Protection Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Göz kapağı tümörü nedeniyle cerrahi eksizyon ve rekonstrüksiyon uygulanan hastalarda oküler yüzey parametrelerinin ve göz kırpma düzenliliğinin, kontralateral sağlam göz ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi; bu değişikliklerin tümör yerleşimi, histopatolojik tip, cerrahi teknik ve kapak kontur/pozisyon değişikliği gibi klinik faktörlerle ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Ocak 2015 – Aralık 2025 tarihleri arasında göz kapağı tümörü nedeniyle opere edilen 47 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Kontrol grubu olarak hastaların opere olmayan kontralateral gözü kullanılmıştır. Tüm hastalarda Schirmer testi, gözyaşı film kırılma zamanı (GKZ), Oküler Yüzey Hastalığı İndeksi (OSDİ), Oküler Koruma İndeksi (OKİ), kırpma sıklığı, MUNK skoru ve meibografi (Meibomian bez kaybı yüzdesi ve meiboskor) değerlendirilmiştir. Veriler tümör yerleşimi, histopatolojik tip, cerrahi teknik, kapak kontur ve pozisyon değişikliği (kapak marjin düzensizliği, kapak-glob apozisyonu, lagoftalmus), kantatomi uygulanması ve cinsiyete göre karşılaştırılmış; korelasyon analizleri ve univaryant lojistik regresyon analizi ile tamamlanmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması medyan 67 (59,0–74,5) yıl olup, %51,1'i erkekti. Olguların %72,3'ü bazal hücreli karsinom (BHK), %80,9'u alt kapak yerleşimliydi. Opere edilen göz, kontrol göze kıyasla Schirmer testi açısından farksız bulunurken (p=,920); GKZ, OKİ ve tüm Meibomian bez parametreleri (MUNK, Meibomian bez kaybı yüzdeleri, meiboskor) anlamlı derecede olumsuz etkilenmiştir (tümü için p<,001). Meibomian bez hasarının, tümörün ve cerrahinin uygulandığı kapak segmentinde yoğunlaşan lokalize bir örüntü izlediği saptanmıştır. Modifiye Hughes prosedürü uygulanan hastalarda OKİ, GKZ ve Meibomian bez fonksiyonu parametreleri diğer tekniklere kıyasla anlamlı derecede daha olumsuz bulunmuştur. Kapak kontur ve pozisyon değişikliği gelişen hastalarda (n=9) OKİ ve kırpma sıklığı anlamlı derecede düşük, alt kapak meiboskoru ise anlamlı derecede yüksek saptanmış; bu değişikliği öngörebilecek ameliyat öncesi/sırası faktörlere yönelik lojistik regresyon analizinde anlamlı bir prediktör bulunamamıştır. Yaşla birlikte Meibomian bez kaybının artması ve OKİ'nin azalması dikkat çekici bulunmuştur. Kantatomi uygulanmasının ve cinsiyetin incelenen parametreler üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Sonuç: Perioküler tümör cerrahisi geçiren hastalarda gelişen oküler yüzey bozukluğu, ağırlıklı olarak evaporatif tipte, cerrahi tekniğe, tümör yerleşimine, kapak anatomik bütünlüğüne ve hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik gösteren bir klinik tablodur. Bu bulgular, cerrahi planlama ve postoperatif kuru göz yönetiminde kapak anatomisini ve Meibomian bez fonksiyonunu önceleyen, bireyselleştirilmiş bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate ocular surface parameters and blink regularity, in comparison with the contralateral healthy eye, in patients who underwent surgical excision and reconstruction for eyelid tumors, and to determine the relationship between these changes and clinical factors such as tumor location, histopathological type, surgical technique, and eyelid contour/position abnormalities. Materials and Methods: Forty-seven patients who underwent surgery for eyelid tumors at the Department of Ophthalmology, İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital, between January 2015 and December 2025 were retrospectively evaluated. The non-operated contralateral eye of each patient served as a control. The Schirmer test, tear break-up time (TBUT), Ocular Surface Disease Index (OSDI), Ocular Protection Index (OPI), blink rate, MUNK score, and meibography (meibomian gland loss percentage and meiboscore) were assessed in all patients. Data were compared according to tumor location, histopathological type, surgical technique, eyelid contour and position changes (lid margin irregularity, lid-globe apposition, lagophthalmos), canthotomy performance, and sex. Correlation and univariate logistic regression analyses were also performed. Results: The median age of the patients was 67 (59.0–74.5) years, and 51.1% were male. Basal cell carcinoma (BCC) accounted for 72.3% of cases, and 80.9% of tumors were located in the lower eyelid. The operated eye did not differ significantly from the control eye in terms of Schirmer test results (p=.920), whereas TBUT, OPI, and all meibomian gland parameters (MUNK score, meibomian gland loss percentages, and meiboscore) were significantly worse (all p<.001). Meibomian gland damage followed a localized pattern, concentrated in the eyelid segment where the tumor and surgery were located. Patients who underwent the modified Hughes procedure had significantly worse OPI, TBUT, and meibomian gland function parameters than those who underwent other techniques. In patients who developed eyelid contour and position changes (n=9), the OPI and blink rate were significantly lower, and the lower eyelid meiboscore was significantly higher. Logistic regression analysis identified no significant preoperative or intraoperative predictors of complications. Older age was associated with greater meibomian gland loss and a lower OPI. Canthotomy and sex had no significant effects on any of the parameters studied. Conclusion: Ocular surface dysfunction following periocular tumor surgery is a predominantly evaporative clinical entity that varies according to the surgical technique, tumor location, eyelid anatomical integrity, and patient age. These findings support the adoption of an individualized approach prioritizing eyelid anatomy and meibomian gland function in surgical planning and postoperative dry eye management.