Dijitalleşme ekseninde ebeveynlik stilleri ve çocuğun kimlik gelişimi üzerine bir inceleme
An examination of parenting styles and child identity development in the context of digitalisation
- Tez No: 1021620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE HAN ARITÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Öz kimlik, Digital parenting, Parents-child relation, Self-identity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı çevresel faktörlerin, dijital teknolojilerin ve sosyal ağların çocukların gelişim sürecine olan etkilerini incelemektir. Günümüz modern dünyasında çocuklar yalnızca ebeveynleri veya akranlarıyla değil çeşitli kitle iletişim araçları, sosyal medya mecraları ile de etkileşim içerisindedir. Bu durum çocukların kimlik geliştirme sürecini çok boyutlu bir biçimde etkilemektedir. Çalışmada çocuk gelişim süreci ekolojik bir bakış açısıyla ele alınmış, çevresel faktörlerin gelişim sürecine etki eden yönleri çok katmanlı bir biçimde incelenmiştir. Bu bağlamda çalışma; aile, okul ve arkadaş çevresinin yanı sıra dijital araçların çocukların tutum ve davranışlarına aynı zamanda sosyal ilişkilerine olan yansımalarına odaklanmıştır. Aynı zamanda çalışmada dijital teknolojilerin ve sosyal medya araçlarının getirmiş olduğu risk faktörleri de incelenmeye alınmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, dijital teknolojilerin çocukları gelişim süreçleri boyunca birçok farklı risk ve tehdit unsuruyla karşı karşıya bıraktığını göstermiştir. Dolayısıyla çocuk gelişiminin sağlıklı bir biçimde desteklenebilmesi adına hem ebeveynlerin hem eğitimcilerin hem de konuya hâkim olan araştırmacıların bilinçli dijital teknoloji kullanımına yönelik teşvik edici bir rolü üstlenmeleri gerekliliğini ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of environmental factors, digital technologies, and social networks on the developmental process of children. In the modern world, children interact not only with their parents or peers but also with various mass media and social media platforms. This phenomenon affects the identity development process of children in a multidimensional manner. The study approaches the child development process from an ecological perspective, analysing the aspects of environmental factors that influence this process in a multilayered way. In this context, the study focuses on the reflections of the family, school, and peer environment, alongside digital tools, on the attitudes, behaviours, and social relationships of children. Furthermore, the risk factors introduced by digital technologies and social media tools are also examined within the scope of the research. The findings obtained in the study demonstrate that throughout their developmental process, children are confronted with a multitude of distinct risk and threat elements associated with digital technologies. Consequently, the research reveals the necessity for parents, educators, and competent researchers to assume an encouraging role in promoting the conscious use of digital technology in order to support child development in a healthy manner.