Niğde masalları
The Folktales of Niğde
- Tez No: 102163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Niğde, masal, motif, formel, tip, kültürel unsur, folklor, etnografya, meslek, coğrafi unsur, renk, Nigde, tale, motif, form, type, cultural elements, folklor, etnographia, job, geographical elements, color
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 482
Özet
ÖZET Nedim Bakırcı, Niğde Masalları, Niğde 2000, s. 467 + XV. Niğde Masalları adlı bu çalışmada Niğde'den derlenen 50 masal metnine yer verilmiş ve bu metinler Stith Thompson (Tarihi-Coğrafî Metod) metoduna göre tasnif edilip incelenmiştir. Giriş Bölümü' nde Niğde'nin tarihi, coğrafi konumu ve sosyal ve ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur. I. Bölüm' de masalın sözlük ve ansiklopedilerdeki tanımları, masalların şekil ve muhteva özellikleri, Türk masalları ve Niğde masalları üzerinde yapılan çalışmalar ele alınmıştır. II. Bölüm'de 50 masalın motif sırası verilmiş ve bu masalların tip kataloglarındaki numaralan gösterilmiştir. III. Bölüm'de Niğde masallarının motif ve formelleri incelenmiştir.Motifler, Thompson'un“Motif Index of Folk Literature”adlı eserindeki sıra esas alınarak çıkarılmıştır. Formeller ise beş ana başlık altında incelenmiş ve her ana başlık içindeki formeller kendi içinde tasnif edilmiştir. IV. Bölüm'de Niğde masallarında yer alan halk kültürü unsurları tesbit edilmiştir. Tesbit edilen unsurlar; 1 -Folklor, 2-Etnografya, 3-Meslekler, 4-Diğerleri başlıkları altında toplanmıştır. Masallarda geçen Niğde coğrafyasına ait unsurlar verildikten sonra, renkler üzerinde durulmuştur. Metinler kısmında verilen 50 masal metninde yöreye has deyimler ve kelimeler aynen korunmuş ve Lügatçe' de bu deyim ve kelimelerin manaları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
[V SUMMARY Nedim Bakırcı, The Folktales of Niğde, Niğde 2000, s. 467 + XV. Fifty (50) tale texts which are gathered from Nigde have taken part in this study, named as Nigde Tales, and these texts have been searched by being classified according to the Stith Thompson Method. In the introduction part the historical, geographic, social and economical, structures of Nigde have been searched. In the first part the definitions of tale in dictionaries and encyclopedias, the from and content characteristics of tales, the studies on Turkish Tales and Nigde Tales have been mentioned. In the second part the motif order of the 50 tales have been given and the number of these tales in the sort catabgues have been shown. In the third part the motifs and forms of Nigde Tales have been searched. Motifs have been extracted according to the order in Thompson's written work;“Motif Index of Folk Literature”. Forms are searched through five basic headlines and every from in each basic headline have been classiffied through then selves. In the fourth part the folk cultural elements in the Nigde Tales have been determined. The determined elements have been gathered under the titles of Folklor, Etnographia, Jobs, Others. After giving the geographic characteristics about Nigde coloures have been searched. The local phrases and words have remained same in the 50 tale texts that are given in the texts part and the meanings of these phrases and words have been given in the Dictionary Part.